АУТОРИ

ТИТОВО ЈАЈЦЕ У РАШКОЈ ОБЛАСТИ…


ПОВОДОМ ИНЦИДЕНАТА У РАШКОЈ ОБЛАСТИ

ЗЕЛЕНА ТРАНСВЕРЗАЛА

ПОЗИВАMO ВЛАДУ СРБИЈЕ ДА СВИМ РАСПОЛОЖИВИМ СРЕДСТВИМА СПРЕЧИ ДАЉЕ ИНЦИДЕНТЕ У РАШКОЈ ОБЛАСТИ, КОЛЕВЦИ СРПСКЕ ДРЖАВНОСТИ, И ОНЕМОГУЋИ СТВАРАЊЕ „ПАРТИЗАНСКЕ АУТОНОМИЈЕ САНЏАКА“ ПО ОДЛУКАМА АВНОЈА 1943. ГОДИНЕ У ЈАЈЦУ.

АВНОЈЕВСКА ЈУГОСЛАВИЈА СЕ РАСПАЛА ТОКОМ ГРАЂАНСКОГ РАТА, ПРЕ СВЕГА ВОЉОМ ЗАПАДНОГ ФАКТОРА, ЕУ, САД И ВОЈНЕ АЛИЈАНСЕ НАТО ПАКТА, КОЈЕ СУ ПОДРЖАЛЕ СВЕ СЕПАРАТИЗМЕ, УВЕК И ИСКЉУЧИВО УСМЕРЕНЕ ПРОТИВ СРПСКОГ НАРОДА.

СВЕДОЦИ СМО ДА ЗАПАД РЕГИОНАЛИЗАЦИЈУ КОРИСТИ КАО ОРУЖЈЕ ЗА РАСТАКАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ СУВЕРЕНИТЕТА И ДРЖАВНОСТИ. УПРКОС СТАВУ СПЦ, САНУ, УГЛЕДНИХ ЈАВНИХ ЛИЧНОСТИ И ВЕЋИНЕ У СРБИЈИ, СКУПШТИНА СРБИЈЕ ВРАТИЛА ЈЕ АУТОНОМНОЈ ПОКРАЈИНИ ВОЈВОДИНИ НАДЛЕЖНОСТИ ИЗ ТИТОВОГ УСТАВА 1974, ПРАКТИЧНО ЈЕ СТВОРИЛА ЈОШ ЈЕДНУ ДРЖАВУ НА СОПСТВЕНОЈ ТЕРИТОРИЈИ.

ПОСЛЕ БУРНЕ МЕДИЈСКО-ПОЛИТИЧКЕ КАМПАЊЕ У КОРИСТ ВОЈВОЂАНСКИХ АУТОНОМАША, СА ЦИЉЕМ ТОБОЖЊЕ ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈЕ И ЕВРОПСКЕ РЕГИОНАЛИЗАЦИЈЕ, ЕВО НАС ПРЕД НОВИМ ИЗАЗОВОМ: ГЛАВНИ МУФТИЈА ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У СРБИЈИ МОАМЕР ЗУКОРЛИЋ СВОЈИМ АКТИВНОСТИМА И РЕТОРИКОМ КРШИ УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, ПРИЗНАЈЕ МИНИСТАР ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА С.ЧИПЛИЋ. МУФТИЈА ТРАЖИ ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈУ ОСТАТКА СРБИЈЕ И ДА БОШЊАЦИ ПОСТАНУ КОНСТИТУТИВНИ НАРОД У УСТАВУ СРБИЈЕ!
СРПСКА ДИЈАСПОРА JE СА ЗАБРИНУТОШЋУ ПРИМИЛА ВЕСТ О ПАЉЕЊУ ДРЖАВНЕ ЗАСТАВЕ СРБИЈЕ НА НОВОПАЗАРСКОЈ ШКОЛИ „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“, ПОРЕД БОШЊАЧКЕ КОЈА НИЈЕ ОШТЕЋЕНА И НАПАДУ НА АУТОБУС „НИШ ЕКСПРЕСА“.

СМАТРАМО ДА СУ ОВИ ИНЦИДЕНТИ ВРХ ЛЕДЕНОГ БРЕГА, КОЈИ, НА ЖАЛОСТ, ПОТСЕЋАЈУ НА ДЕВЕДЕСЕТЕ ГОДИНЕ ПРОШЛОГ ВЕКА. НАИМЕ, ПОРТПАРОЛ ЗУКОРЛИЋА ОЦЕЊУЈЕ ДА ЈЕ СИТУАЦИЈА У РАШКОЈ СТАБИЛНА, АЛИ“ НЕОПХОДАН ЈЕ ХИТАН САСТАНАК ЛЕГИТИМНИХ ПРЕДСТАВНИКА БОШЊАКА СА ВЛАСТИМА У БЕОГРАДУ“.

ТРАЖЕ СЕ ПРЕГОВОРИ ИЗМЕЂУ ДВЕ СТРАНЕ! ТО НАС НЕОДОЉИВО ПОДСЕЋА ПРЕГОВОРЕ САВЕЗНИХ ФУНКЦИОНЕРА СА СЛОВЕНАЧКИМ И ХРВАТСКИМ, УЗ ПОСРЕДОВАЊЕ ЕУ КРИЗНИХ ЛЕТЕЋИХ ГРУПА, ПРВО У БЕОГРАДУ, ПА ОНДА НА „НЕУТРАЛНОЈ ТЕРИТОРИЈИ“ ТИПА ДЕЈТОНА, ЛИСАБОНА И РАМБУЈЕА.
ТРАЖИMO ОД МУФТИЈЕ МУАМЕРА ЗУКОРЛИЋА ДА ОБЈАСНИ ЈАВНОСТИ СВОЈУ ТВРДЊУ О „ ВЕРСКОЈ, ПОЛИТИЧКОЈ И ЕКОНОМСКОЈ ДИСКРИМИНАЦИЈИ“ МУСЛИМАНА И БОШЊАКА У РАШКОЈ И СРБИЈИ И ДА ГУРАЊЕ ПРОБЛЕМА ПОД ТЕПИХ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ У САНЏАКУ!
ДОКАЗ О ДИСКРИМИНАЦИЈИ БОШЊАКА МУФТИЈИ МОГУ ДА ПРУЖЕ МИНИСТРИ У ВЛАДИ СРБИЈЕ СУЛЕЈМАН УГЉАНИН И РАСИМ ЉАЈИЋ. СЛАЖЕМО СЕ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКОМ НОВОГ ПАЗАРА МЕХОМ МАХМУТОВИЋЕМ ДА ЈЕ РАШКОЈ ПОТРЕБАН МИР И ПРОСПЕРИТЕТ, А НЕ ПОЛИТИЧКА АУТОНОМИЈА.САГЛАСНИ СМО СА ИЗЈАВОМ МУФТИЈЕ МУХАМЕДА ЈУСУФСПАХИЋА ДА СРБИЈИ ПРЕТИ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА ОД ЉУДИ КОЈИ СЕ ДУХОВНИМ МИСИОНАРЕЊЕМ БАВЕ СА ПОЗИЦИЈА ПОЛИТИКЕ!
ТРАЖИМО ОД ВЛАДЕ СРБИЈЕ ДА ПРЕДУЗМЕ СВЕ ЗАКОНСКЕ МЕРЕ У СПРЕЧАВАЊУ СЦЕНАРИЈА КОЈИ ЈЕ ПРИПРЕМИО ОДБОР ЗА ОБНОВУ НАРОДНОГ ВЕЋА САНЏАКА, НА ЧЕЛУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ЏЕМАЛОМ СУЉЕВИЋЕМ: ПРОГЛАШЕЊЕ АУТОНОМИЈЕ САНЏАКА, ПО ОДЛУЦИ ИЗ ТИТОВОГ ЈАЈЦА! ГОСПОДИН СУЉЕВИЋ НАС ТЕШИ ИЗЈАВОМ ДА БОШЊАЦИ НЕЋЕ ФЕДЕРАЛНУ ЈЕДИНИЦУ!
ОЦЕЊУЈЕМО КАО КОНСТРУКТИВАН ПОЗИВ СДА(СТРАНКЕ ДЕМОКРАТСКЕ АКЦИЈЕ) САНЏАКА СВИМ ПОЛИТИЧКИМ ПАРТИЈАМА И НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ДА СВОЈИМ ПОНАШАЊЕМ ПРУЖЕ АКТИВАН ДОПРИНОС РЕДУ И МИРУ, ШТО ЈЕ У ИНТЕРЕСУ СВИХ, ЈЕР ПОМЕНУТИ ИНЦИДЕНТИ МОГУ ДА УДАЉЕ ПОТЕНЦИЈАЛНЕ ИНВЕСТИТОРЕ.
ПОДСЕЋАМО ДА ЈЕ МУФТИЈА ЗУКОРЛИЋ НЕДАВНО НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ИСЛАМСКЕ СВЕТСКЕ ЛИГЕ РАБИТЕ У САУДИЈСКОЈ АРАБИЈИ ГОВОРИО О УГРОЖАВАЊУ ВЕРСКИХ И НАЦИОНАЛНИХ ПРАВА МУСЛИМАНА У СРБИЈИ.

ОН СЕ У МЕКИ ЖАЛИО ДА СРПСКО МИНИСТАРСТВО ЗА ЉУДСКА И МАЊИНСКА ПРАВА КРШИ ИЗБОРНУ ВОЉУ БОШЊАКА НА ИЗБОРИМА ЗА ЊИХОВ НАЦИОНАЛНИ САВЕТ. НА ЊЕГОВ ПРЕДЛОГ ПОКРЕНУТА ЈЕ ИНИЦИЈАТИВА ДА ИСЛАМСКА ЗАЈЕДНИЦА СРБИЈЕ БУДЕ СПОНА САНЏАКА СА ИСЛАМСКИМ СВЕТОМ.НЕКАДА СЕ НА ИСТОМ МЕСТУ ЖАЛИО АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ.
У ЦИЉУ СПРЕЧАВАЊА ТАКВЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ СТАТУСА РАШКЕ, СРПСКА ДИЈАСПОРА У РУСИЈИ, СПРЕМНА ЈЕ ДА ПОМОГНЕ НА СЛЕДЕЋИ НАЧИН: СВЕДОЦИ СМО КОРЕКТНИХ ОДНОСА РПЦ СА ИСЛАМСКОМ ЗАЈЕДНИЦОМ (ТАТАРА И БАШКИРА, ДЕЛОМ КАВКАСКИХ НАРОДА), ИАКО СУ РУСИ ПОБЕДИЛИ ТАТАРЕ МУСЛИМАНЕ, У НАШЕ ВРЕМЕ ИЗГРАЂЕНИ СУ СОЛИДНИ ОДНОСИ ИЗМЕЂУ ДВЕ ВЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ.

СА МОДЕЛОМ ТИХ ОДНОСА ТРЕБА ДА СЕ УПОЗНА НАША ВЛАДА, И ДА У РЕГУЛИСАЊЕ КОНФЛИКТА СА ДЕЛОМ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ УКЉУЧИ СПЦ. УВЕК СМО СПРЕМНИ ДА ПОМОГНЕМО ОСТВАРИВАЊУ КОНТАКАТА КОЈИ ДОПРИНОСЕ СТАБИЛНОСТИ И ПРОСПЕРИТЕТУ СРБИЈЕ, ШТО ЈЕ БЕЗ УЧЕШЋА РУСИЈЕ ТЕШКО ЗАМИСЛИТИ.
РАДМИЛА ВОЈНОВИЋ

1 reply »

  1. Muslimani koji su nesto naucili iz svih ovih desavanja koja su nas snasla u predhodnim decenijama shvatili su da im je bolje sa nama Srbima nego sa hrvatima.To im je i Milosevic nudio i Alija je u jednom momentu prihvatio dok nije otisao na razgovor sa Amerikancima koji su insistirali da se sve sto je dogovoreno ponisti.Fikret Abdic je to prihvatio i bio je zasticen od Srbije,Dolazi vreme kad ce on ponovo da bude shvacen i prihvacen na politickoj sceni.

    Свиђа ми се