Љиљана Татић

Случај НИКОЛАИДИС као порука: ЋУТИ МАЛИ ЧОВЕЧЕ ЈЕР СИЛА БОГА НЕ МОЛИ


Можда ће неко рећи да сам неначитана или необразована али признајем да никада раније нисам чула за Андреја Николаидиса, док га наш министар полиције није споменуо. Кажу писац је, и песник је, саветник је, контроверзан је…   Без обзира што одломак нечега што је он негде написао, никада по садржају, не би мени довољно скренуо пажњу да се нађе на БЕЛЕЖНИЦИ, објављујем га у знак протеста гушењу слободе људи да говоре оно што желе на кажу, да пишу оно што им је на души, да представљају сами себе а не неке послушне роботе који служе систему, партији, граду, улици, комшијама, мужу, жени, деци, кућном љубимцу.

Овакве хајке имају за циљ да казне сваког ко мисли својом главом, сваког ко није довољно послушан, а конкретно ова фабрикована афера има за циљ да склони неке људе са одредјених позиција и да засташи све остале којуи се у будућности буду дрзнули да кажу било шта, осим онога што им је дато у задатак. Обичном човеку ова јавна политичка егзекуција је порука да буде миран и да ћути јер „сила бога не моли“.

.

АНДРЕЈ НИКОЛАИДИС: Фашизам транзиције (Уломак, дискретно прекројен)

.

„Насиље се шири по вертикали, од врха ка дну. Од најбогатијих, који држе како само због тога што све имају имају и право на све, до возача који искрено презиру пјешаке као нижу расу. Тајкунски портпароли, брижљиво распоређени на стратешка мјеста, истичу како су се богати обогатили зато што су били способнији. Нису: обогатили су се зато што су били привилеговани. Отуд и њихов презир према идеји једнакости – јер неједнакости дугују све што имају.

.

Званична идеологија тајкунске елите није ни национализам, ни вјерски фанатизам, него – социјални дарвинизам. Власт је одлучна у осуди фашизма. Владина и скупштинска тијела слиједе европске упуте и усвајају хрпе пројеката, закона и одредби које постојећу црну рупу требају учинити толерантним друштвом политички коректних грађана.

.

Владајућа класа се из фазе про-милошевићевског фашизма мирно трансформисала у успјешне про-европејце. Побједник узима све. Социјални дарвинизам је у основи – фашизам.

.

Из идеје да је живот такмичење произилази идеја да тхе wиннер такес ит алл, побједник узима све. Из тога, опет, произилази да је губитник обесправљен – губитник не узима ништа, осим онога што му добитник да.

.

Произилази да је губитник вишак. Из тога опет произилази потреба да се вишка отараси. То се понекад зове резање трошкова, понекад отпуштање вишка радне снаге, а понекад – етничко чишћење.Величање способнијих не разликује се у бити од величања расно, национално или културно “супериорнијих”. Зато се терор већинске вјере и нације у деведесетих “природно” и спонтано трансформисао у терор “способнијих и успјешних” двијехиљадитих.
.

Сиромашни комшилук који злоставља једину муслиманску фамилију у крају, јер их вриједа то што ти муслимани славе Бајрам, и тајкуни са приватним војскама који се увриједено жале да су жртве зависти неуспјешних, из исте су приче.
.

Социјални дарвинизам је наставак фашизма другим средствима. Данашње националне финансијске елите рођене су у фашизму деведесетих. Фашизам, у овој или оној форми, њихово је природно окружење. У одржању фашизма њихови партнери су грађани које су опљачкали – зато је то савршен злочин.
.

Транзиција је посљедњи у низу злочина фашизма на простору бивше Југославије. За сада.“

виа АНДРЕЈ НИКОЛАИДИС: Фашизам транзиције (Уломак, дискретно прекројен).

.

АДЕНДУМ

И поред тога што на крају ова фарса може постати трагедија јер ОНИ  могу да пусте на нас, сва правила и све законе које свакодневно смишљају, ја осећам неизмерну срећу и задовољство док их гледам како се копрцају, покушавајући полицијом и цензурама да нас заплаше.

.

И поред тога што имају власт, и држе медије, и троше милионе да нас „демократски“ обликују, остају немоћни да нас убеде да волимо НАТО, ЕУ, ГМО, Светску банку, ММФ, њих…

.

Нема већег задовољства од овог, док посматрам како безуспешно покушавају да нам објасне како више не смемо да користимо изразе као на пример „црко дабогда“ или „боље да га нема“,  јер је то позив на убиство, кривично дело, можда чак акт тероризма или организованог криминала.

.

Нема веће среће од ове, док се подсмевам тим законима које доносе, по којима смо сви  ми потенцијална опасност.
Ако само кажем неку ружну реч за њих  испред двоје који то нису одмах осудили, онда нас троје чинимо организовану криминалну групу која прети држави и легалном (хахах) поретку. Зато могу да нас хапсе и да нам суде,  без доказа,  у специјалним судовима и по специјалним новоусвојеним законима, у којима ћемо ми а не они морати да доказујемо да угрожавамо  безбедност …хахахахх……
Влaдимир Вуkчeвић, тужилaц зa рaтнe злoчинe Рeпублиke Србиje, прoфeсиoнaлaц:

„Сa вeлиkим прoфeсиoнaлним интeрeсoвaњeм прaтим Ниkoлaидисa