ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

ЕКСКЛУЗИВНО – Угричић: ЦГ је ратно-злочиначка националистичка држава! (последња вест: Угричић смењен!)


ЕКСКЛУЗИВНО – Угричић: ЦГ је ратно-злочиначка националистичка држава!

У НАСТАВКУ ТЕКСТА ВАНРЕДНА ВЕСТ: „УГРИЧИЋ СМЕЊЕН“…
четвртак, 19 јануар 2012 22:37 ин4с, ФБР обрада
Сретен Угричић (сада већ бивши) директор Народне библиотеке Србије

Редакција ИН4С ексклузивно објављује текст писма Сретена Угричића којим се обраћа Форуму писаца поводом подршке савјетнику Ранка Кривокапића, Андреју Никоалидису, због, како се наводи „медијског насртаја“ на њега.  Поред тога што се Угричић у начелу слаже са спорним текстом Николаидиса, он описује и карактер режима и државе Мила Ђукановића за који каже да је „ратно-злочиначки националистички“. За самог Ђукановића, Угричић каже да се ради о ”првом злочиначком партнеру” Милошевића који највише личи Додику у РС и Орбану у Мађарској, те да исти води псеудо-европску и црногорско-националистичку политику.

С обзиром да се ради о државном функционеру Србије, редакција ИН4С најоштрије протестује против оваквих увреда према држави Црној Гори и лидеру њене најјаче партије, господину Ђукановићу. Сем тога, Угричић отворено презриво говори и о предсједнику РС Додику као и предсједнику Мађарске Орбану.

Очекује се, у најмању руку, од Владе Србије да смијени господина Угричића због флагрантно увредљивих ставова према државама региона и њиховим највишим државним званичницима. У супротном, могло би се тумачити да се Влада слаже са Угричићевим ставовима.

Текст мејла који је господин Угричић упутио осталим члановима Форума објављујемо у цјелости.

From: Sreten Ugricic [mailto:
sugricic@nb.rs
Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
] Sent: 17. januar 2012 16:29 To: Dragoljub Stanković; Aleksandar Novaković; Andrija Matić; Biljana Srbljanović; Borivoje Adašević; Borka Pavićević; Dragana Mladenović gmail; Filip David; Ibrahim Hadžić; Irena Javorski; Marjan Čakarević; Milan T. Đorđević; Mileta Prodanović; Milica Jovanović; Miloš Živanović; Mirjana Đurđević ; Mića Vujičić; Nenad Prokić ; Petar Matović; Predrag Čudić; Saša Ilić; Saša Ćirić; Siniša Tucić; Slobodan Bubnjević; Srđan Srdić; Tomislav Marković ; Vladimir Arsenijević; Vladimir Arsenić; Željko Mitić Subject: Re: proglas Foruma pisaca / HITNO!!!

Potpisujem apel za zaštitu Nikolaidisovog intelektualnog, ljudskog i demokratskog prava i delim brigu zbog očiglednog primera ugrožavanja njegove lične bezbednosti i integriteta

Ovaj Nikolaidisov tekst nema nikakve veze sa terorizmom, za šta ga iz dnevno-političke koristi, gluposti i zlonamernosti optužuju, naprotiv. Odličan je, antihegemonistički, beskompromisan. Do pred kraj. Režim Mila Đukanovića, naime, bio je prvi partner Miloševiću u zločinima na teritoriji BiH i Hrvatske, te nikako ne može biti antiratni, prozapadni i manjinski, kako ga Nikolaidis opisuje, jer svi znamo da je ratni, pseudo-proevropski, većinski i nacionalistički (onomad srpsko-nacionalistički, a sada crnogorsko-nacionalistički). Svi znamo da ono što je Mile Dodik za Republiku Srpsku, to je Milo Đukanović za Crnu Goru, njih dvojica su po tipu vladavine najbliži politički srodnici trenutno u regionu, a možemo im pridružiti i Mađara Viktora Orbana.

U ovom slučaju odlučujuća je procena statusa autora. Ako tekst „Šta je ostalo od velike Srbije“ potpisuje savetnik predsednika crnogorske Skupštine, sporni su stavovi koji brane projekat ratno-zločinačke nacionalističke države pod kontinuiranim vođstvom Mila Đukanovića. Ali ako taj tekst potpisuje slobodnomisleći pisac i novinar, na koga su zbog iznetih uvida sinhrono nasrnuli mediji iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, on zaslužuje svaku našu zaštitu i podršku. U završnom delu teksta ima povoda za ovu dilemu, ali to je od sekundarnog značaja.

Sreten Ugričić

—————————————————————————————————–

Влада Србије смијенила Сретена Угричића

петак, 20 јануар 2012 17:32 ин4с

ИН4С сазнаје да је на ванредној, телефонској сједници управо смијењен Сретен Угричић, због подршке терористичком позиву савјетника парламента БЈРЦГ као и увредљивог писања на рачун БЈРЦГ у свом обраћању Форуму писаца.

Подсјећамо, Угричић је раније рекао да се са многим ставовима изнетим у спорном тексту саветника предсједника скупштине БЈРЦГне слаже и да је иницијативу писаца потписао у знак подршке слободи мишљења и изражавања.
„Подметнути су ми ставови који су управо супротни свему за шта се залажем. Сви који ме познају могу да потврде да се гнушам и тероризма и насиља. Неопрезно сам потписао иницијативу колега писаца као подршку слободи изражавања“, рекао је Угричић Танјугу.
„На дебати у Форуму писаца ја сам једини и најдиректније критиковао неке ставове из тога текста и тај став (који се доводи у везу са позивом на тероризам) и став у којем се брани и описује Црна Гора као држава која је прозападно, антиратно оријентисана и тако даље, а у ствари је то држава коју води Мило Ђукановић, који је био партнер Слободана Милошевића у свим догађајима у Босни и Хрватској током деведесетих година“, рекао је Угричић.