ДЕШАВА СЕ...

Ватикан скрива опљачкано српско благо!


Ватикан скрива српско злато

петак, 14 октобар 2011 10:24
Ватиканска банка- у углу Џонатан Ливи…

Амерички адвокат Џонатан Ливи поднео захтев за нову истрагу о сумњивом раду Ватиканске банке. Заступник жртава НДХ тврди да се у банци налази 80 милиона долара опљачканих од Срба, Јевреја и Рома

Господине кардинале, на депозиту Института за религијске послове у Ватикану налази се ратно усташко благо. Ово злато, полуге, сребро и друге вредности усташки режим је крао од Срба, Рома и Јевреја и залагао у Ватиканску банку од 1944. до 1946. Наши клијенти, они који су преживели холокауст, укључујући организације у Србији и САД, траже повраћај своје имовине.

Овако гласи писмо, које је амерички адвокат Џонатан Ливи, из Сан Франциска, упутио кардиналу Алтилио Никори, председнику Финансијског одбора у Ватикану, са захтевом да Света столица сама покрене истрагу о несталом усташком благу, које се налази у ватиканским трезорима. За ову пљачку Срба, Јевреја и Рома, која је процењена на 80 милиона долара, никада нико није одговарао.

Адвокат Ливи се са двадесет сарадника већ деценијама бори пред америчким правосуђем против Ватиканске банке.

– Наш захтев за истрагом односи се на нерешено питање тзв. „усташког блага“, злата и других вредности из некадашње Југославије, које је опљачкано од Срба, Јевреја и Рома. Та пљачка је службено документована први пут 1998. године у извештају Стејт департмента названом „Бриге око судбине ратног усташког блага“. У извештају се тврди да је Ватикан умешан у прање злата из концентрационих логора и крађу после Другог светског рата, чија је вредност 80 милиона долара – каже за „Новости“ адвокат Џонатан Ливи.

Злато и друге вредности се налазе под надзором Централне ватиканске банке. Украдени су у геноциду од 1941. до 1945. године, када је побијено око 500.000 непожељних људи у НДХ. Ова имовина жртава је 1946. године заложена у Ватиканску банку. Један од сведока је амерички Србин – професор Вилијам Тодоровић, из Лос Анђелеса, који је изгубио 17 рођака у Војнићу.

Следи нова тужба

У свом писму кардиналу Алтилио Никори адвокат Ливи инсистира да од  Ватикана добије одговор на свој захтев: – Тражимо да ватиканска комисија  покрене истрагу о нашим добро заснованим тврдњама о прању новца и  задржавању имовине жртава холокауста у Хрватској. Наши сведоци су у  својим осамдесетим и деведесетим годинама и не могу дуго да чекају.

Према америчким документима и сведочењу под заклетвом америчког специјалног агента Вилијема Гауена, који је интервјуисао усташе умешане у трансфер вредности у Ватикан, Света столица поседује српско, јеврејско и ромско злато.

– Када смо тужили Ватиканску банку тужилац је документовао организовану крађу имовине породице имућног српског бизнисмена Јанка Батеса. Усташе су убиле његовог оца и брата. Др Милан Батес данас живи у Великој Британији и правни је заступник своје породице. Његово потраживање се односи на породични накит вредан 100.000 долара и на удео у злату усташког блага – каже Џонатан Ливи.

Злато усташких жртава било је деценијама предмет парнице против Ватиканске банке и Института за религијске послове, коју је покренула у САД адвокатска канцеларија Џонатана Ливија. Ватикан су, у међувремену, у Америци тужили и Независни савет српских Рома, Република Српска Крајина у егзилу, Меморијални центар Јасеновац, Јасеновачки истражни институт и заступници приватних тужилаца, односно наследника жртава.

У тим тужбама, губици и штета су врло добро документовани од Независног савета српских Рома.

– Наша тужба, која је подигнута у САД је, била обустављена. Суд је прогласио Ватикан ненадлежним за усташко благо, јер Светој столици у САД не може да се суди – каже адвокат Џонатан Ливи. – Када је уложена жалба на ту пресуду, она је одбијена и америчка судска пресуда о ненадлежности да суди Ватикану је постала коначна у марту 2011. Ми као заступници жртава НДХ желимо да овим захтевом за истрагу у Ватикану, предмет донесемо у Свету столицу и Институт за религијске послове.

Захтев је Ватикану поднесен у јесен 2011. године после консултација са адвокатима Свете столице и Института за религијске послове, што указује на вољу Римокатоличке цркве да се питање усташког блага коначно реши. Уколико Ватикан не покрене истрагу, адвокатска канцеларија Ливи и жртве НДХ ће тужити Ватиканску банку Европској комисији и тражити њену одговорност за скривање усташке пљачке Срба, Јевреја и Рома.

М. Лопушина (Новости)

2 replies »

  1. 1 000 000 само у Јасеновцу, што се весомучно покушава умањити за стотине хиљада срба!
    Да није било првог и другог (вештачки створеног) рата, у којима су намерно уништавани срби (бомбардовани и од такозваних савезника теписима бомби по свим градовима и током II св. рата и 1945 кад нигде није било ни немачког бицикла), данас би нас било 80 000 000 , као енглеза!

    Једини пријатељ срба је била и остала царска Русија!

    Свиђа ми се