Балкан

ЕКСКЛУЗИВНИ „ФБР“ ФЕЉТОН – УРАНИЈУМ ЗА СРБЕ 4,5 МИЛИЈАРДИ ГОДИНА(1/8)…


припремила Biljana Dikovic, (август- јул 2011), ексклузивно за ФБР:

НАПОМЕНА ЧИТАОЦИМА У НАСТАВКУ ЧЛАНКА СУ ЛИНКОВИ НА СВИХ 8 ДЕЛОВА ЕКСКЛУЗИВНОГ ФБР ФЕЉТОНА….

‎АМЕРИЧКИ НОВИНАР РОБЕРТ ПАРСОНС ОБЕЛОДАНИО „ВЕСТИМА” САКРИВЕНИ ИЗВЕШТАЈ УН

(1) МИЛОСРДНО – УРАНИЈУМ ЗА СРБЕ 4,5 МИЛИЈАРДИ ГОДИНА
bakari-kanteШокантан текст Сенегалца Бакари Кантеа, шефа мисије програма УН из 1999. о стравичним последицама бомбардовања Србије никада није објављен.

У мају 1999. године Уједињене нације у целини су сакриле од јавности шокантан извештај Сенегалца Бакари Кантеа, шефа прве мисије УНЕП-а (Програм Уједињених нација за човекову околину) о еколошким последицама бомбардовања СР Југославије.
Овај текст УН никад нису објавиле, али су његови делови процурили у јавност захваљујући саговорнику „Вести”, америчком независном новинару Роберту Парсонсу, извештачу из међународних институција у Женеви.

Он је успео да добије Кантеов извештај од свог извора у УНЕП-у и 17. јуна 1999. објави његове делове у женевском дневнику „Куријеу” (Le Courrier) под насловом „Скривен алармантни извештај о последицама бомбардовања Југославије: Отрови које УН неће да виде”.

Роберт Парсонс ексклузивно за „Вести” сведочи о томе како су се у канцеларијама Уједињених Нација, у атмосфери унутрашњег раздора, ценузирисали и „фризирали” извештаји о здравственим последицама употребе оружја са ОУ на Балкану.

После 12 дана боравка у још бомбардованој СР Југославији, у мају 1999., где је био са мисијама других агенција из система УН, Бакари Канте је УНЕП-у поднео извештај који говори о еколошком ужасу: атмосфера и тло у бившој СР Југославији трајно су загађени отровним материјама због бомбрадовања индустријско – хемијских комплекса и због употребе оружја са осиромашеним уранијумом.

Извештај је категоричан у оцени да ће наредне генерације које живе на бомбрадованом тлу патити од канцерогених обољења, леукемије, биће повећан број спонтаних побачаја и деформитета новорођенчади.

У извештају Бакари Кантеа пише да су због бомбардовања природу у СР Југославији загадиле отровне супстанце међу којима су најопаснији полихлоробифенили (ПЦБ), висококанцерогени и одговорни за имунолошке болести.

У извештају се наглашава да је један литар полихлоробифенила довољан да се загади милијарда литара воде.

ПЦБ се налази у електричним трансформаторским станицама и у бројним нафтним рафинеријама које су биле мета НАТО-а. Додаје се да је бомбардовање и бројних фабрика у којима су употребљавани тешки метали изазвало, између осталог, и ширење кадмијума и метилизоване живе (најотровнији облик живе). Реч је о металима који остају отровни чак и ако се разнесу на простору од више хиљада километара.

Резултат: Затрован је и Дунав.

/приредила Б.Д./
наставља се…

5 replies »

 1. Rusi su „Zeolitom“ pokrili Černobil i eleiminisali radiaciju sa 5 metra debljinom ovog našeg Zeolita.
  Englezi su mrtvu i otrovanu svoju reku Temzu povratili u život našim Zeolitom.
  Srbija ima najčistiji Zeolit na ovoj Plavoj planeti i nije uopšte problem da za nepunu godinu dana Srbija bude čista od bilo kakve radiacije i svi poljoprivredni i stočni proizvodi i bit
  će najtraženije širom sveta.
  Jedni naš problem je samo u odnosu zakonodavne i izvršne vlasti,
  Kad zakonodavna vlast, imenuje, postavlja, nadzire, kontroliše i sankcioniše4 sve učesnike u izvršnoj vlasti Srbije, tada će mo živeti bolje nego što danas žive naši vršnjaci u Švajcarskoj, dotle Srbija je kao kamen koji je bačen u vodu i još lelujaći putem trašimo najkraći put do dna, još ga nismo našli.
  Izlaz postoji.
  Pozdrav iz Sunčanog Beograda, DRAGANešković

  Свиђа ми се