ДРУШТВО

Ефекат приватизације: Три четвртине радника на улици и уништена привреда Србије


Ефекат приватизације: Три четвртине радника на улици и уништена привреда Србије

14.01.2012.
У процесу приватизације у Србији без посла је остало 75 одсто запослених у друштвеним предузећима. Ситуација је још алармантнија ако се зна је у 644 предузећа приватизација поништена. С медиа портал је истраживао каква је судбина запослених у овим фирмама.

Поништене приватизације

Од 2.280 приватизованих фирми, уговори су поништени у 644 предузећа. Након што је из њих бивши “власник” сумњивог порекла “исцедио” све бенефите, радници у празним халама, без посла, пара, пословних партнера и будућности, враћени су под окриље државе.

У нади да ће им некада бити боље, задовољавају се чињеницом да уопште имају посао, социјално, здравствено и да им “иде радни стаж”. Ако још добију и минималац, аутоматски су у бољој позицији од већине својих колега. Економисти међутим упозоравају да такво стање не може трајати вечно.

Предузећа с поништеном приватизацијом ће бити угашена

Економиста Иван Николић каже за С медиа портал да је јасно шта ће се догодити са предузећима у којима је поништена приватизација – она ће бити угашена.

– Будући да су перформансе тих предузећа лоше, они према Закону о стечају испуњавају критерујуме за покретање поступка после одређеног времена– каже Николић.

Он напомиње да је за разлику од раније, када се тај рок одређивао према нечијој произвољној процени, према недавно усвојеном Закону о стечајном поступку, постоје тачно прописани критеријуми и механизам за аутоматско активирање стечаја.

-Пре овог закона могло се политичким утицајима одлагати такав исход, али сада потпуно је извесна судбина тих предузећа – каже Николић.

Он каже да је и целокупна атмосфера и оквир пословања је екстремно погоршан чак и у односу на период њихове приватизације.

Куповали предузећа да би се хвалили

Николић сматра да су у најбољој ситуацији су она предузећа која су у првом таласу приватизована и она су махом наставила да послују – каже Николић и додаје:

– Проблеми су настали када су се појавили неки други мотиви за приватизацију: долажење до градског грађевинског земљишта, или промена намене предузећа…

Наш саговорник подсећа да су се инвеститори који су куповали предузећа понашали бахато, али да је то грешка Агенције за приватизацију јер није проверала и контролисала купце.

– Неки су куповали предузећа, а нису ни знали шта да раде са њима. Куповало се на велико, да би се похвалило у пословном окружењу „ја сам велики предузетник“, а нико није имао идеју шта да ради са њим – каже наш саговорник.

Боље стечај него ништа

Саветник малих акционара Бранко Павловић каже за С медиа портал да је идеја је да се сва предузећа у којима је поништена приватизација поново продају, али је реалност да ће вероватно највећи број њих отићи у стечај.

– Што је нагоре, имамо примере да када држава преузме руковођење то буде још горе него што је било пре раскидања уговора о приватизацији – каже Павловић.

Он сматра да је одувек била грешка што се у стечај није ишло много раније:

– Код нас се погрешно сматра да је стечајни поступак еквивалент смрти физичког лица, али није, то је шанса за нови живот правног лица. Онај који то предузеће купи отвориће неку производњу и запослити радника колико му је потребно, а и то је боље него мрцварење ових предузећа.

Како је С медиа порталу објашњено у Агенцији за приватизацију, циљ је да сва предузећа у којима је раскинут уговор буду поново приватизована. Ипак, остаје нејасно како ће предузећа, уништена и доведена на ивицу амбиса претходном катастрофалном приватизацијом, бити поново приватизована. И ко ће бити заинтересован да их купи?

Криза (ни)је покварила рачуницу

Удари светске економске кризе на већ ојађену транзициону привреду Србије, коначно су “дотукли” многа некад успешна предузећа. Она ретка, која нису уништили распад земље, рат, санкције и економска криза, нису успела да “преживе” лошу приватизацију.

Економиста Иван Николић сматра да су очекивања од процеса приватизације у Србији била потпуно нереална.

– Нашој јавности није предочено какви ће у ствари бити исход тог процеса. Нема ниједне земље где је цео процес приватизације био идеалан: пуно је злоупотреба, а резултат је много лошији него што се то очекивало у старту – каже наш саговорник.

Он сматра да је светска економска криза значајно зацрнила слику о приватизацији, која не би била тако лоша када би смо могли да изолујемо ефекат кризе:

– Имали бисмо очекивана отпуштања наредних две године, али таман када је требало да дође до опоравка наступила је светска економска криза. Да није тако, био би велики број оних који би побољшали пословање, па би запошљавали нове људе и компезовали губитак.

Саветник малих акционара Бранко Павловић има другачије мишљење. Он каже да на лошу приватизацију није утицала светска криза, већ је проблем унуташње природе.
-Ми смо од почетка имали погрешан концепт приватизације, правни и политички оквир у коме се послује у Србији је основи разлог наших економских недаћа.

Без посла остало 75 одсто запослених у јавним предузећима

Како су нам објаснили у Агенцији за приватизацију, сам раскид приватизационог уговора не подразумева престанак радног односа.

Светлана Манчић из Социо-економског савета каже да је 75 одсто људи који су радили у друштвеним предузећима остали без посла у процесу приватизације:
– Нарочито велики број људи је изгубио посао у приватизацијама и због стечаја приватизованих фирми од 2003. до 2007. Скоро 90 одсто предузећа је приватизовано у том периоду.

Манчић каже да су подаци добијени у студији Социо-економског савета толико шокантни да су им Светске банке тражили да их преведу како би могли да их простудирају! Она каже да су упоредо анкетирани и радници и послодавци и да се подаци потпуно поклапају:

– Ту су и други узнемирујући показатељи: број запослених у тим предузећима смањен је за 50 одсто, смањена су права радника и зараде, као и економска ефикасност.

Према подацима на основу изјава синдикалних представника и запослених, у 74 предузећа од 76 предузећа било је отпуштања. Из тих предузећа отпуштено 17.299 радника.

Председник Савеза самосталних синдиката Љубислав Орбовић за С медиа портал каже да се процењује да је од почетка приватизације у Србији без посла остало пола милиона људи и да је угашено 75 одсто радних места у приватизованим друштвеним предузећима.

Извор: С Медиа

affiliate_link
Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.