ДЕШАВА СЕ...

ХРВАТСКА ТРАЖИ ДЕО СРБИЈЕ!


Хрватска тражи део Србије

12. ЈАНУАР 2012. 17:03 извор: Правда

БЕОГРАД / ЗАГРЕБ – Даљи разговори о судбини међусобних тужби за геноцид Хрватске и Србије зависе од испуњења захтева који су наведени у хрватској тужби. Један од основних захтева Загреба јесте да Београд уступи 17.800 хектара на левој обали Дунава, која катастарски, како наводе у Сабору, припада Хрватској, тврди извор „Правде“ из Сабора Хрватске.

– Хрватска мора да има решена сва спорна питања са суседима уколико жели у ЕУ. Али, сада је добро време да се преговара и са српским председником, јер иду избори у Србији и лакше је доћи до компромиса. Ми не можемо тако једноставно повући тужбу док наши захтеви не буду испуњени, јер је и код нас створена нова влада, па би тако ХДЗ искористио прилику уколико би олако повукли тужбу. Осим граничних питања, за нас је спорна и имовина, а највећи проблем су објек­ти за­гре­бач­ке ком­па­ни­је „Ина“ – наводи наш извор.

Према његовим речима, председник Србије Борис Тадић и председник Хрватске Иво Јосиповић требало би да о спорним питањима разговарају 3. фебруара на Јахорини.

Зоран Милановић, премијер Хрватске, потврдио је да Србија мора да испуни захтев наведен у тужби, уколико очекује да његова земља повуче тужбу.

– У тужби су неки захтеви које Хрватска поставља. О испуњењу тих захтева од наших данас партнера из Београда зависи сваки даљи разговор о судбини тужбе – рекао је Милановић.

Члан Главног одбора СДП Хрватске Жељко Сабо истиче да одлуку о повлачењу тужби треба донети у међусобним преговорима две земље.

– Треба да дође до преговора две владе и два председника. Све лежи у дијалогу, где би се решила сва спорна питања – истиче Сабо за „Правду“.

Стјепан Месић, бивши хрватски председник, сматра да тужбу не треба повлачити, јер би то, како је казао, Хрватску опасно приближило изједначавању са улогом тадашње Србије.

С друге стране, Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде, рекао је да би, уколико би Хрватска повукла тужбу против Србије за геноцид, одговор био повлачење контратужбе коју је поднела Србија.

– Сматрамо да је најбоље повући тужбу и да је то могуће учинити одмах, у овом тренутку. Тиме би се направио основ за преговоре о свим отвореним питањима између Србије и Хрватске – казао је Хомен.

Милојко Будимир, председник Асоцијације избегличких и других удружења Срба из Хрватске, казао је да немамо чему да се надамо уколико нова власт у Хрватској не почне да решава спорне проблеме између две државе.

П. Јеремић – П. Латиновић

Табела:

Шта тражи Хрватска

17.800 хектара Србије

Одмаралишта у Ср­би­ји

Да Србија прихвати „Олују“ као легитимну акцију

Објек­те ком­па­ни­је „Ина“

Шта тражи Србија

Повратак избеглица

Повраћај имовине

Решење питања несталих

Реаговања:

Небојша Стефановић, СНС

– Наша власт, ДС и њихови коалициони сарадници, често заборављају шта су интереси Србије. Што се тиче нашег односа са Хрватском, мислим да би морали да питају када ће бити дозвољен повратак Срба у своје домове из којих су отерани акцијом етничког чишћења.

Мирослав Маркићевић, НС

– Састанак Јосиповића видим као подршку Тадићу. Чини ми се да Јосиповић неће бити једини који ће такву подршку дати ДС-у или њеном председнику. Када говоримо о њиховим претходним сусретима, не видим неку практичну корист за грађане Србије.

Влатко Ратковић, ДС

– Посету Јосиповића видим као наставак континуиране политике. То је политика која подразумева добру сарадњу у региону, тачније сарадњу Србије са својим суседима, и решавање свих отворених проблема из прошлости.

Дејан Вук Станковић, политички аналитичар

– Ако се проблеми између Србије и Хрватске успешно реше, то може бити плус за Бориса Тадића. Било би време, у сваком случају, да се покрене решавање битних питања између Србије и Хрватске.

affiliate_link
Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We tested and reviewed the web hosting sites ranked here. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.

7 replies »

 1. Od tih njihovih zahteva nece biti nista.Na srecu situacija se polako menja kako na nasem unutarpolitickom terenu (pocinje da se pojavljuje nas nacionalni interes sve vise,Evropa je shvatila da je odbijajuci da odredi datum za pregovore ustvari podkopala ne samo Tadica i njegovu antisrpsku politiku,vec je pomogla osvescivanju samog Srbskog naroda i skretanje citave narodne politike ka nacionalnim vodama) iz tog razloga situacija ce se drasticnom promeniti posle izbora U NASU KORIST,2. na medjunarodnom planu situacija se takodje drasticno menja privreda Zapada polako zalazi i naq Balkanu Amerikanci vise nisu spremni da ulaze u konfliktne situacijee.EU takodje ima probleme tako da ja ocekujem da ce SEVERNI VETAR malo otopliti.Sada: a) ne priiznavati K i M,ni pod kakvim uslovima,pritiscima i ts.vec ga drzati status Quo,tj.na ledu.Jer vreme radi za nas.b) Republika Srbska je ogroman „kredit“ koji imamo i preko nje ce mo se vratioti u BiH kao OSLOBODIOCI. c) Stalno podrzavati „vladu“ Republike Srpske krajine u izbeglistvu.Ona nam je veza da se vratimo na nasa podrucija u Knin,Liku odr.
  Ne plasite se vreme radi za nas,jer nam predstojeci dogadjaji idu na ruku.Verujem da je vreme mucenja Srbije opri kraju.

  Свиђа ми се

 2. Prvo, ovaj glupi (nazalost) narod mora jednom da krene da misli. Na ovim sledecim izborima u maju mora odlucno da kaze „Mars u p. m“ Tadicevoj politici rasparcavanja drzave SRBIJE! Da na vlast dodje patriotska SRS i da konacno zaustavi ovu izdajnicku bandu koja ce, ako dobije jos 4 godine za kradje, otimacine, rasprodaju Srbije, vrlo brzo i rado to uciniti! Zato se, ljudi, ne igrajte ovakvim stvarima, Tadicevoj izdajnickoj politici mora u najbrzem mogucem roku da se stane na put a to treba da se desi za par meseci na izborima! Zivela Srbija! Zivela Rusija!

  Свиђа ми се

 3. Oni to rade od 1050 godine na ovamo stalno. Ono sto se dgodilo u prvom svetskom ratu je presedan u istoriji ratovanja (da vojska napusti zemlju i da se vrati i oslobodi je uz nad covecanske napore moze se dogoditi samo uz BOZIJU pomoc, a Srbi su tada bili sa BOGOM). Onda su oni iskoristili drugi svetski rat i masakrirali Srbe i u Srbiji i u Hrvatskoj. Posle rata su lukavi latini podvalili naivnim Srbima komunizam da bi ih ovojili od BOGA, i utome u potpunosti uspeli. Tako da nije nikakvo cudo sto sada Srbijom vlada kriminal svake vrste, korupcija i mito. Dok Srbi slave slave uz jelo i pice (da ne kazem zderanje) na kojima nema ni B od BOGA, oni mogu da nam rade sto god hoce. Dok se mi dozovemo pameti oni ce nazalost izgleda jednom za sva vremena da zavrse posao sa nama.

  Свиђа ми се

 4. Preko 27 000.km/2. je nasilno prisvojila Hrvatsaka od prognanih Srba devedesetih ,tu se podrazumeva i najmanje 600 km ,zemljista uz obalu Jadranskog mora ,sto je privatno vlasnistvo Srba ,a za vreme kraljevine Srbi su imali preko vise hiljada km/2.samo na obali mora sto im je Titova nacionalizacija do 1958 ,nasilno oduzela,Bilogorska regija ima preko 62% zemljista sto pripada Srbima u arhivu perioda kraljevine Jugoslavije navodi Austrijski arhiv,i Britanski arhiv,sve to i jos mnogo vise im nije dovoljno nego idu nasilno dalje,,gospodo „NEDAM VISE NI METAR „srbske zemlje,….!

  Свиђа ми се

 5. Не знам како се то решава у међународном праву – кад, колико зна у овом случају, природни фактор (промена тока Дунава), дође до промене границе реком … али би, ако би се могло претпоставити да би Међународни суд правде (ваљда тако нешто још постоји) могао да пресуди у корист Р. Хрватске – Р. Србија требало да изнесе потраживања Барање и општине Илок од ове државе јер је те крајеве добила чак и након дељења „југословенског колача“ на недемократском „заседању“ АВНОЈ-а!!!

  Свиђа ми се

 6. Onaj ko zeli da ostane normalan i zdrav nebi smeo ovakve clanke da cita.Ovo je vise nego strasno,sta se radi u Srbiji i sa Srbima.Bojim se da ce izdajnik Tadic i ovo uciniti na stetu Srbije .Koga to interesuje dobra saradnja sa ustasama -hrvatima.(neupotrebljavam velika slova)za mene su mali.Kada bih imala neku moc podigla bi zid od zemlje do neba da me deli od tih zlotvora i krvnika.

  Свиђа ми се