Издаја

Стефановић напустио седницу oдбора за КиМ


Након што му је радикал Добросав Добрић, председник Скупштине општине Звечан, препоручио да „измери температуру“, односно „оде код лекара специјалисте“, шеф тима Београда за дијалог с Приштином Борислав Стефановић одлучио је да напусти седницу Одбора за КиМ Скупштине Србије, на којој је од посланика свих опозиционих странака чуо низ политичких критика на свој рачун, као и на рачун државне политике према Косову.
____________________

27/12/2011 18:49

Одбор за КиМ Скупштине Србије коначно заседао, дебату обележили напади на шефа тима за бриселски дијалог.

Стефановић напустио седницу

27/12/2011 18:49 | Београд | Жестоко: Стефановић и Богдановић

Београд – Након што му је радикал Добросав Добрић, председник Скупштине општине Звечан, препоручио да „измери температуру“, односно „оде код лекара специјалисте“, шеф тима Београда за дијалог с Приштином Борислав Стефановић одлучио је да напусти седницу Одбора за КиМ Скупштине Србије, на којој је од посланика свих опозиционих странака чуо низ политичких критика на свој рачун, као и на рачун државне политике према Косову.

Претходно, на више пута одлаганом заседању Одбора, Стефановић је изјавио да ће бриселски разговори с Приштином бити настављени „после Нове године у случају да Приштина пристане да одустане од захтева да се регионално представљање не ослања на Резолуцију 1244 СБ УН“. „За нас је то једини услов“, казао је српски преговарач.

Стефановић је истакао и да иза постигнутих договора с Приштином стоји целокупна Влада Србије, да нема мимоилажења у ставовима и да је доказ за то усвајање уредбе о слободи кретања, односно контроли прелазака административних линија. Представљајући члановима Одбора договоре о универзитетским дипломама, интегрисаном управљању прелазима и слободи кретања, објаснио је да осигурање возила, које су грађани од прекјуче приморани да плаћају, није било део преговарачког процеса.

„Тренутно се ради на припреми текста техничког споразума две асоцијације осигуравајућих друштава – централне Србије и покрајине Косово и Метохија – који ће бити статусно неутралан и омогућити да грађани не плаћају таксе.

Надамо се да ће у најкраћем року тај посао бити завршен“, навео је Стефановић.

Шеф београдског преговарачког тима навео је да је Споразум о слободи кретања један од најдетаљнијих и најкомплекснијих до сада и да се тиме стало на пут „каубојском понашању такозваног министра унутрашњих послова Косова и отимању таблица Србима“. Када је реч о дипломама, Стефановић је рекао да је постигнут договор у складу са Уставом Србије и законом и да се њиме не признају симболи такозване државе Косово. Представљајући договор о интегрисаном управљању прелазима, подсетио је да ће се примењивати на свим прелазима према КиМ без истицања симбола, заставе, грба, граничног камена.

Обраћајући се присутним члановима опозиције, Стефановић је рекао да није време за „ироничне осмехе и добацивања која нас неће спасити“.

Немања Шаровић, посланик СРС, рекао је да су преговарачки тим и Влада Србије прекршили Устав и законе у постизању споразума с Приштином и да ће радикали Уставном суду поднети захтев за оцену уставности донетих уредби. Шаровић је позвао представнике конкурентске Српске напредне странке да се о томе изјасне, на шта је реаговао напредњак Борислав Пелевић истакавши да СНС сматра да је уредба о слободи кретања противуставна, да се њоме фактички признају независност Косова и косовска полиција, а да се и „наређује“ уклањање барикада на Јарињу и Брњаку.

Оштре критике на рачун преговарача, владе и председника Србије упутио је Иван Андрић из ЛДП, који је подсетио да је Тадић „прво позвао Србе да направе барикаде, да би их неколико дана пре одлуке ЕУ о кандидатури позвао да их уклоне, како би напослетку тим људима биле уведене и таксе. „Слобода кретања подразумева непостојање финансијских баријера… Политика коју ви водите је лажна и нимало демократска. Право место за расправу о Косову је пленарна седница Скупштине Србије, коју ви упорно заобилазите“, поручио је Андрић, а сличне критике изнео је и Слободан Самарџић из ДСС.

О укидању таксе за месец дана
Преговори Удружења осигуравача Србије и представника осигуравајућих кућа с Косова о начину наплате осигурања за моторна возила на административним прелазима биће одржани у другој половини јануара 2012. у Бечу. Како је саопштило Удружење осигуравача Србије, до постизања коначног договора цена полисе за возила са таблицама РКС и КС која улазе у централну Србију остаје непромењена и износи 100 евра за 30 дана.

Гости с Косова
Поред поменутог Добросава Добрића из Звечана, седници Одбора за КиМ присуствовали су председници четири српске општине са севера Косова, начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић и представник Скупштине заједница општина КиМ.

АУТОР: М. Р. МИЛЕНКОВИЋ
(Данас)

affiliate_link

2 replies »

  1. Демократско зло, поткупљено да ради против српског народа, треба уклонити на најгори могући начин. Треба им одузети све што су покрали, а онда стрпати у затворе где морају да раде даноноћно. Тај олош је толико бахат и безобразан да смо се од њих сви разболели. Копилад!!!

    Свиђа ми се