БАРИКАДЕ

КОНУЗИН ЗА ДАНАС: ЕУ ставља политику изнад правила и фер плеја!


ЕУ ставља политику изнад правила и фер плеја

Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији, у разговору за Данас
У вези с доставом хуманитарне помоћи, нисмо имали контакте с представницима Тачијевог режима, који је вршио утицај на Европљане

ALEKSANDAR KONUZIN DANAS

19.12.2011

Београд – После прошлонедељног искуства са Еулексом, који је на административном прелазу Јариње три дана задржавао руски конвој са хуманитарном помоћи за Србе на северу Косова и Метохије, да би спор на крају био решен између ЕУ и Русије на највишем нивоу, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Конузин оцењује да „европски партнери“ своје политичке циљеве стављају изнад „законитости, опште прихваћених правила и фер плеја“.

У краћем разговору за Данас, амбасадор Конузин каже да се Москва неће укључивати у техничке преговоре Београда и Приштине, нити се меша у све видније политичко разилажење званичног Београда и Срба на северу КиМ.

Каква је политичка порука свега што се на Јарињу протекле недеље догађало и какве би могле бити последице – локално на Косову и Метохији, али и глобално у међународним односима, укључујући одлуке Европског савета 9. децембра?

– Моје лично искуство у комуникацији с Мисијом ЕУ у области владавине права потврдило је тенденцију која се појавила код наших европских партнера – руководити се у међународним пословима пре свега политичким разлозима, па чак и ако то не одговара законитости или опште прихваћеним принципима и фер плеју. Не искључујем да је на Европљане, као што то бива, извршен притисак. Хуманитарном конвоју Министарства за ванредне ситуације Русије најпре је на Јарињу дато зелено светло за пролазак преко прелаза, а после је колона блокирана. А све то иако су нас пре тога уверавали да је пут отворен. На исти начин се ЕУ руководила политичким интересима током недавне операције у Либији, кад је изашла ван релевантних резолуција СБ УН. Што се тиче одлука Европске уније од 9. децембра о статусу кандидата Србије, и овде је ЕУ полазила искључиво од политичких циљева, односно да се наметну нови услови. Ова ће се тактика наставити.

Рекли сте да сте о свему што се догађало на Јарињу и у Бриселу, и између ЕУ и Руске Федерације, обавештавали надлежна министарства Владе Србије. Какву је улогу имао званични Београд у решавању проблема, јер је до спора са Еулексом око руске помоћи дошло на територији Србије? И, да ли је и приштинска страна на било који начин била укључена, како се могло закључити из изјава косовских званичника?

– О ситуацији око проласка колоне са хуманитарним теретом преко административне линије између централне Србије и Косова редовно сам информисао српске колеге. Вест о томе да конвој може наставити свој пут они су примили са олакшањем. С представницима Тачијевог режима нисмо имали контакте. Он је вршио утицај на Европљане.

Решење о спору на Јарињу донето је на релацији ЕУ – Руска Федерација. Да ли се то може схватити и као сигнал да би у техничке преговоре Београда и Приштине, у којима је Брисел посредник, а САД посматрач, могла да се укључи и Москва?

– Став Русије у вези с тим преговорима је добро познат. Не намеравамо да се у њих укључујемо.

Најавили сте да ће Руска Федерација наставити да Србији пружа сваку врсту помоћи – не само хуманитарну, него и на међународном плану и у СБ УН. Имајући у виду све веће политичко удаљавање власти у Београду и Срба на северу КиМ, где је у томе позиција Москве, поготово што локални српски званичници са севера помињу да је један од проблема на Јарињу био и царински печат, који је Београд договорио са Приштином?

– Потврђујем: Руска Федерација намерава да и даље у оквиру својих могућности пружа Србији сваку помоћ: политичко-дипломатску, пре свега у СБ УН, хуманитарну и другу. У земљи функционишу Устав, државне институције, органи локалне самоуправе, политичке странке… Овде се Русија не меша.

ИЗВОР: danas.rs

4 replies »

 1. БРАЋО РУСИ,погурајте мало кола уз велико брдо,јер једна СРБСКА заповест гласи:ПОМОГНИ СВАКОМ ПРАВОСЛАВЦУ!!!
  Братски поздрав!

  Свиђа ми се

 2. Не свиђа ми се што Русија неће да се меша. Боље да се меша пријатељска Русија него САД и ЕУ. Владимир

  Свиђа ми се

  • Наша је срећа и само руско постојање. Нека ни у чему не претерују док не дај Боже то не буде једино могуће решење, али нека су одлучни у подршци Србима и нек се зна да се њихова важи и да има оклевања, нема одустајања. Док Руси бдију никакав ветар недаћа нас неће одувати. Љиљана Ћуић

   Свиђа ми се

 3. Честитам на достојанственом држању амбасадора Конузина, такво држање и такав став потпуно су у складу са државом коју представља и са поверењем које има у српском народу. Љиљана Ћуић

  Свиђа ми се