Љиљана Татић

ТЕСЛА И ЗМАЈ – ЕНЕРГИЈА И СВЕТЛОСТ – СВЕТЛОСНИ ЗМАЈ


 "Тесла је пронашао прву неонку и прву флуоресцентну лампу на свету, а новембра месеца године 1890. неонку је представио јавности тако што је она засветлела у његовој руци, без жица, јер је струја пролазила кроз ваздух. Неонке је сам дизајнирао, а један од првих дизајнерских подухвата Николе Тесле била је неонка у облику ћилиричних слова Змај као посвета И дар Јовану Јовановићу Змају, омиљеном песнику великог научника."Никола Тесла је превео више од десет Змајевих песама на енглески језик. Теслини преводи су објављени у једном од најпознатијих светских магазина у људској историји The Century Magazine, чији је уредник био Роберт Џонсон, Теслин пријатељ. У истом магазину научник је објавио и чланак посвећен Змају „Zmaj Jovan Jovanovich The Chief Serbian Poet of Today“, практично његову исцрпну биографију: детињство, школовање, живот и рад. Тесла је овим својим чланком широј јавности открио и неке дотада непознате појединости везане за саме почетке Змајевог песништва. Желећи да Змајеве песме представи што бољим, а своје преводе недостојне да се пореде са снагом оригинала, Тесла је записао и ово: „ …Толико су суштински српске да их је готово немогуће превести на други језик…“ Неке речи Тесла је „слободно преводио” као нпр. реч ђул, која се одомаћила у српском језику а заправо је позајмица из турског језика (ђул-цвет руже) у јењелрy или скуп накит. Управо над том групом песама (Ђулићи увеоци) Тесла признаје да је плакао док их је читао и преводио. Реч је о стиховима којима је песник опевао свој бол И тугу за умрлом женом и децом.За Центурy магазине писао је текстове И човек који се сматра зачетником нове књижевне мисли, први велики романописац Америке, Марк Твен, Теслин добар пријатељ. Заправо наш научник је имао два велика пријатеља и то оба књижевника; из Новог Сада – песник Змај, из Америке – писац Марк Твен. Захваљујући Тесли, стваралаштво нашег песника упознали су великани светске књижевнисти попут Марка Твена и Роберта Џонсона али И бројни читаоци овог популарног америчког магазина. Јован Јовановић Змај је тако постао први српски књжевник преведен и објављен у Сједињеним Америчким Државама.
Једна од брилијантних замисли нашег великог научника била је и неонска лампа. Тесла је пронашао прву неонку и прву флуоресцентну лампу на свету, а новембра месеца године 1890. неонку је представио јавности тако што је она засветлела у његовој руци, без жица, јер је струја пролазила кроз ваздух. Неонке је сам дизајнирао, а један од првих дизајнерских подухвата Николе Тесле била је неонка у облику ћилиричних слова Змај као посвета И дар Јовану Јовановићу Змају, омиљеном песнику великог научника.
Змајеви стихови били су спона која је нераскидиво везала ова два великана; а онда је свануо први јун 1892. године. Тесла је возом, преко Новог Сада, дошао у Србију, а у Београду је том приликом био уприличен велики банкет. Речима добродошлице дочекао га је српски краљ, знаменити људи оног времена, мноштво народа, а између осталих један од говорника био је и чика Јова Змај који се Николи Тесли обратио стиховима: .

Не знам шта је, је л`суштина,
Ил`то чини само мис`о-
Чим смо чули: долазиш нам,
Одмах си нас електрис`о.

На што жице спроводнице,
Електрика јури широм,
ваздухом ће бити споја
(после можда и етиром)

-Стоји стабло, стоји Српство,
Мајка сваком листу-сину,
Најсвежији лист му трепну
па одлети у даљину.

Ти нам, Тесла, ти врличе,
Оде летом јаче струје
У далеку Колумбију,
да ти умље колумбује.

И ти, Тесла, у којем се
Исполинске мисли роје,
Тебе враћа неодоље,
Да пољубиш стабло своје.

Љуби стабло, дојчине му,
Сисни дојку, сисни врли.
Свака грана српског стабла
Тесли тепа, Теслу грли.

Београд је данас сретан
Рукујућ`се с српском диком
И открива срце своје
Пред Србином велебником.

Но ти мораш опет натраг
– Састанак нам кратко траје –
Ал`топлоту носи собом
Братинскога загрљаја.

Остварена ј`мис`о твоја
Мис`о дивна и голема:
Међу нам`бице веза,
А даљине нема, нема.

Разумеће листак свежи
Сваку жилу свога стабла,
(Електрика наших срца)
И без жица и без кабла”
ЗмаЈова, Поздрав Николи Тесли и доласку му у Београд

Први и једини пут Змај Јован Јовановић јавно је говорио своје стихове, а остало је забележено да је искрено дирнут велики научник пришао остарелом песнику и пољубио му руку. Тесла је том приликом изјавио: „…У мени може бити нешто, што може бити и обмана, као што чешће бива код млађих људи, али ако будем сретан да остварим бар неке од својих идеала, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та, да је то дело једнога Србина. ”
Године 1936. тацно на осмдесети рођендан Николе Тесле (10. јун), градско веће Новог Сада уприличило је своју седницу и једногласно прогласило великог научника почасним грађанином Новог Сада. Тесла је срећну вест примио путем телеграма у хотелу Њујоркер у Америци.


Владимир Недељковић је рођен 7. јануара 1964. године у Панчеву. У родном месту је завршио Гимназију а потом Правни факултет у Београду. Бави се стрипом и цртањем, компонује, свира и пева, и проучава рокенрол. Аутор је следећих издања:
  • Девојчице и дечаци са Дунава – Историја   урбане културе Новог   Сада  (допуњено издање),   Завод за културу Војоводине, пројекат подржао Град Нови Сад, Нови Сад, 2010
  • Хеликоптер на глави – Историја урбане културе Панчева, Пројекат  подржао Град Панчево, Панчево,  2005.
  • Тесла, Панчево и друге прице – стрип,  Студентски Културни центар  Нови Сад, Нови Сад, 2006.
  • Девојчице и дечаци са Дунава – Историја   урбане културе Новог   Сада,   Завод за културу Војоводине, Нови Сад, 2007.
  • Energy and Light – Tesla u stripu , Завод за културу Војоводине, пројека подржао АП Војводина, Нови Сад, 2008.
Аутор је следећих  изложби стрипа и концерата:
  • Изложба стрипа: Амстердам 1999; Краљево 1999; Ваљево 2000;
·        Концерти: Србија, Македонија, 1996-2010; Еxит – Нови Сад, 2004, 2005;
·        Изложбе: Exit – Нови Сад, 2009, 2010;
·        Изложба и концерт:  Београдски летњи фестивал БЕЛЕФ, 2001;  Студентски културни центар  Београд, 2006; Студентски културни центар  Нови Сад, 2006; Музеј савремене уметности Војводине, 2007; Postgarage Graz (Аустрија), 2007; Културни центри: Вршца, Апатина, Панчева, Ваљева, Милановца, Пожеге, Зрејанина, Шабца 2007-2009; Pefcohori  (Грчка), 2010; Ноћ музеја – Route 66, 2010;
Организатор је и аутор концерата:
Турнеје у Србији: Марко Брецељ (Словенија) 1990. 2005; The Strigles (Аустрија) 2007; Dorit Chrysler (USA) 2006,2007; Ауторски концерти: Зонтаг (Србија, Македонија, Аустрија) 1996-2010.
Објављени чланци и стрипови у часописима и издањима: „Кухиња“, „Поп-култ“ – додатак Данаса, „Наша крмача“, „Панчевац“, „Рок експрес“, „Шлиц“, „Stripburger“, „Recycled Art“ (USA)
Кантауторски пројекти:
  • Музички ЦД “Energy and Light ” Зонтаг,  Завод за културу Војводине, Нови Сад, 2008.
  • Музички ЦД “Лаку ноћ децо” – Контрабанда  – ГОГО Рецордс Београд,  1995.
  • Музички ЦД и стрип “Кухиња  – подржао Град Панчево, Панчево, 2001.
  • Музички ЦД “Психоделија”  Зонтаг  – ACTIVE TIME records  Beograd ,  2004.
Предавања и филмска продукција
Историја југословенског рока – Панчево (град и околна места), Студентски културни центар Ниш, Студентски културни центар Нови Сад, Културни центар Милановац, Музечки фестивал Сивац, 2003-2005.
Хеликоптер на глави  аутор филма о бендовима из шездесетих са територије Јужног Баната, 2005
Фелна“(главна глумачка улога и музика за филм), награђен на фестивалу краткометражног фима у Новом Саду, 2007.
Међународна награда за мултикреативност – Бранко Андрић Андерла, 2007.