БАРИКАДЕ

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР- КАМИОНИ И ДАЉЕ БЛОКИРАНИ(?): Европска комисија се договорила са Русијом да се пропусте камиони са руском хуманитарном помоћи за Србе на Косову, рекла је у среду касно увече Танјугу Маја Коцијанчич, портпаролка Високе представнице ЕУ…


ПОМОЋ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ТРЕЋИ ДАН НА ПРЕЛАЗУ ЈАРИЊЕ – ЕУЛЕКС И ДАЉЕ БЛОКИРА ДОСТАВУ ПОМОЋИ СРБИМА…

15.децембар 2011.

Руски конвој и даље блокиран упркос договору

08:24 Танјуг: ЈАРИЊЕ – Конвој камиона са руском хуманитарном помоћи и даље је блокиран на административном прелазу Јариње, где већ готово 48 сати чека на улазак на Косово.
Саветник у амбасади Русије у Србији Иван Горбунов изјавио је јутрос Танјугу да још немају детаље договора који је касно синоћ постигнут између Русије и Европске комисије.
Према његовим речима, чека се на даље инструкције и не зна се време када ће и на који начин бити пропуштен конвој који је требало у уторак да доспе у Косовску Митровицу.

07:57 ГЛАС РУСИЈЕ: Европска полиција на Косову и даље блокира руску поворку аутомобила са хуманитарном помоћи за косовске Србе. Поворка аутомобила стоји на административном прелазу Јариње на граници са Србијом. Представници европске полиције тврде да руска страна мора да пристане на међународну пратњу поворке или да на Косово и Метохију уђе преко другог прелаза који контролише косовска полиција. Русија не признаје независност Косова, која је једнострано проглашена 2008, и одбија међународну пратњу која јој се намеће. У Министарству ванредних ситуација Русије кажу да учесници поворке имају храну, воду и све што им је неопходно за најмање 5 дана. Питање о блокади поворке биће постављено на данашњем самиту Русија-ЕУ у Бриселу.

14.12.2011 22:17, 22:55-  ФБР, Танјуг

ВАНРЕДНА ВЕСТ: ЕУ И Русија договориле пропуштање конвоја

22:55 ФБР РЕДАКЦИЈА: пре око сат времена руски медији: 1tv.ru, vz.ru, а онда се вест појавила и у медијима у Србији о томе да „Представник Европске уније каже да могу проћи сва возила која су јуче заустављена на линији између Косова и Србија по налогу мисије ЕУ“, иако је акције ове мисије раније данас Министарство иностраних послова Русије прогласило да су ван надлежности.

Танјуг преноси:  БРИСЕЛ – Европска комисија се договорила са Русијом да се пропусте камиони са руском хуманитарном помоћи за Србе на Косову, рекла је вечерас Танјугу Маја Коцијанчич, портпаролка Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.  “Постигли смо договор да обезбедимо да конвој стигне на одредиште”, изјавила је Коцијанчич. Она је рекла да је Ештон у контакту са свим странама, и додала да се нада да ће се договор врло брзо спровести.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је раније данас на административном прелазу Јариње да се у Бриселу разговара о блокади конвоја руске хуманитарне помоћи на том пункту. Конузин је рекао да председник Русије Дмитриј Медведев учествује на Самиту Русија-ЕУ, и ситуација око конвоја на Јарињу ће, како претпоставља, бити једна од приоритетних тема његових контаката.

ТАНЈУГ- БРИСЕЛ – Европска комисија се договорила са Русијом да се пропусте камиони са руском хуманитарном помоћи за Србе на Косову, рекла је у среду касно увече Танјугу Маја Коцијанчич, портпаролка Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

“Постигли смо договор да обезбедимо да конвој стигне на одредиште”, изјавила је Коцијанчич.

Она је рекла да је Ештон у контакту са свим странама, и додала да се нада да ће се договор врло брзо спровести.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је раније данас на административном прелазу Јариње да се у Бриселу разговара о блокади конвоја руске хуманитарне помоћи на том пункту.

Конузин је рекао да председник Русије Дмитриј Медведев учествује на Самиту Русија-ЕУ, и ситуација око конвоја на Јарињу ће, како претпоставља, бити једна од приоритетних тема његових контаката.

„О том питању се сада разговара у Бриселу“, рекао је он и додао да је представник Русије у ЕУ у сталном контакту са представницима Уније и да раде на решењу тог питања.

Амбасадор Конузин је рекао новинарима да је о ситуацији у вези конвоја разговарао у два наврата са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим и Сергејом Шојгуом, који су од њега тражили да остане уз конвој.

„Не желим да дајем било какве прогнозе када ће се проблем решити. Ситуација је надреална. Овде је дошао хуманитарни конвој и ЕУ је прво дозволила прелаз колоне преко административне линије, а након тога је из политичких разлога блокирала пролаз“, рекао је он.

Конузин тврди да је по питању конвоја хуманитарне помоћи створен вештачки политички проблем и да се постављају се ултиматуми.

„Пошто је проблем попримио политички карактер он мора бити решен на политичком нивоу. Не желим у овом часу прогнозирати како ће и када бити решен“, закључио је Конузин који од јуче пре подне борави уз камионе који су прошли административни прелаз Јариње.

Руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу рекао је раније данас да је конвој руске хуманитарне помоћи Србима на Косову и Метохији задржан без званичног образложења, док је амбасадор Русије у НАTО-у Димитриј Рогозин истакао да је то „хуманитарни злочин“ и да Москва о томе не може да преговара са непризнатом државом на Косову.

„Проблем пропуштања руског конвоја са хуманитарном помоћи за Србе на Косову није решен. Не знамо када ће бити решен, јер званичан одговор нисмо добили. Поступамо строго у складу по резолуцији УН и шаљемо искључиво хуманирни терет, а то може и да се провери“, рекао је Шојгу за телевизијску станицу „Русија 24“.

Поводом задржавања руског конвоја огласио се И Намбасадор Русије у НАTО Дмитриј Рогозин који је оценио да је немогуће преговарати са албанским властима на Косову о проласку конвоја.

„Не признајемо ове власти као власти независне државе. Наставићемо преговоре искључиво са међународним представницима НАTО и ЕУ. На њиховој је савести признање Косова и признање гангстера бивше косовске војске који су сада Формирали своје полицијске јединице“, рекао је Рогозин за телевизију „Русија 24“.

Рогозин је, уз оцену да заустављање помоћи представља „хуманитарни злочин“, најавио и да ће заустављање помоћи бити једна од тема самита ЕУ – Русија.

Конвој руске помоћи већ 24 часа чека на административном прелазу Јариње и не дозвољава му се пролаз .

Еулекс је престао да пропушта руске камионе након што је руска страна одбила да иде под пратњом међународне мисије и пошто су Срби у Звечану јуче после подне зауставили и вратили колону Еулекс полиције која је имала намеру да прати руски конвој.

Еулекс је потом, како је изјавио амбасадор Конузин, захтевао да конвој прихвати пратњу Еулекса или да се преусмери на прелаз Мердаре.

Међутим, то је руска страна одбила уз објашњење да на Мердару контролу врши косовска царина, што је за њих неприхватљиво.