БАРИКАДЕ

МИНИСТАРСТВО ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ: ПИТАЊЕ ПРОЛАСКА ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ БИЋЕ УСКОРО РЕШЕНО


У МВС РФ се рачуна на то да ће питање проласка јединице с хуманитарном помоћи за косовске Србе бити решено у најскорије време

15.12.2011, 09:54 (ГЛАС РУСИЈЕ)

KONUZIN PRICA NA JARINJU

«Надамо се да ће у најскорије време питање напредовања јединице бити решено. Хуманитарни конвој МВС Русије налази се на граници Косова потпуно спреман да крене даље на одредиште – у северни део Митровице,» – саопштио је данас за ИТАР-ТАС директор Департмана за међународну делатност МВС Русије Јуриј Бражников.

По његовим речима «разрађене су техничке варијанте за пролазак ове маршруте која је дуга 40 км». «Рачунамо на то да ће јединица проћи брзо и без проблема,» – истакао је Бражников.

Он је такође истакао да се и у политичком смислу чини све како би се створили услови за пружање хуманитарне помоћи Србима, који се налазе на Косову.

«Познате су нам оцене ОУН, које подржавају кретање јединице с хуманитарном помоћи која је потребна за спречавање хуманитарне катастрофе. Комесар ОУН за хуманитарна питања је такође подржала руски хуманитарни конвој, пошто су сви свесни каква је тамо реална ситуација,» – истакао је Бражников.

«Тамо нема хуманитарне катастрове, али до ње може доћи, пошто има проблема хуманитарног карактера, као и старих, нерешених проблема, укључујући срушене болнице, искључивање струје. И уочи хладног годишњег доба треба их решавати,» – истакао је директор Департмана МВС. «И сад је главни задатак да се спречи катастрофа,» нагласио је он.

Бражников је рекао да је Русија упутила хуманитарну помоћ руководећи се захтевима и оценама организација које су за то овлашћење, укључујући оделење Међународног Црвеног крста, које се бави распоређивањем намирница и топле одеће међу грађанима који живе у удаљеним селима, манастирима и у Митровици.

Ауто јединица руског МВС од 25 теретних возила довози Србима који живе на Косову 240 тоне животно неопходне робе – то су пре свега намирнице, храна, одећа и електростанице. Ова хуманитарна роба је довољна да се попуне сви магацини.

Према одредишту се креће још једна јединица МВС Русије с хуманитарном помоћи за косовске Србе. «Сад је она на 60 км од румунско-српске границе. Након што јединица прође гранични прелаз она ће кренути у српски град Ниш, где ће бити истоварена и затим ће се руска помоћ у партијама превозити на Косово,» – рекао је Бражников.

Даље ће МВС појачавати напоре на пружању помоћи косовским Србима. Између осталог, МВС планира да испоручи потребну медицинску опрему.

——————————–

КУРИР: Амбасадор Русије Александар Конузин, који прати конвој, захтеве Еулекса окарактерисао је политичком уценом. Читав случај је потом решаван на релацији Москва-Брисел.

Срби руским возачима доносе храну

Педесетак руских возача Министарства за ванредне ситуације провело је другу хладну ноћ заредом на Јарињу. Обилазе их Срби из Лепосавића и Рашке који им доносе и храну.

З. Ш.