БАРИКАДЕ

РУСИ НЕ ПРИХВАТАЈУ УСЛОВЉАВАЊА! СРБИМА ПОМОЋ МОРА СТИЋИ!


Руску аутомобилску колону са хуманитарним теретом не пуштају на Косово

14.12.2011, 15:18

Photo: RIA Novosti

Аутомобилска колона која треба да пребаци косовским Србима 284 тона хуманитарне помићи од Министарства за ванредне ситуације РФ, други дан стоји блокирана на административној линији између уже Србије и Косова.

Хронику догађаја представља наш београдски дописник Игор Гојковић.

Колона камиона са хуманитарном помоћи Министарства за ванредне ситуације Русије намењеном Србима на Косову блокирана је у уторак после подне од стране Еулекса на административном прелазу Јариње. Претходно су два камиона пропуштена на територију Косова, за трећи је била започета процедура, али је Еулекс онда изненада издао налог да се обустави вршење формалности уласка на територију КиМ.

Према речима амбасадора РФ у Србији АК, који је на челу колоне, из Приштине су стигли услови према којима је руском конвоју дозвољен пролазак за Митровицу само у пратњи Еулекса, или да иде на контролни пункт Мердаре код Подујева.

Руски амбасадор јеонда поручио Еулексу да он није тражио њихову асистенцију, да руским камионима није потребна пратња и да конвој неће ићи на Мердаре, јер на том прелазу контролу врше приштинске власти које Русија, а ни Србија не сматрају легитимним органима.

Као одговор на блокаду руског конвоја Срби су одмах код Звечана блокирали 11 возила Еулекса, која су се кретала ка Јарињу, у којима су примећени косовски цариници и погранична полиција, као и медијске екипе из Приштине чији је задатак био да сниме како је пут ка Јарињу проходан и како је руски конвој са помоћи за Србе први прешао царински пункт који Срби бојкотују.

Истовремено се из Пришине огласио надобудни и у криминал огрезли европски представник Питер Фејт речима како му тобож није јасно зашто би амбасадор Русије уопште долазио на север Косова, јер по њему постоји руски дипломатски представник у Приштини који покрива Косово. И још је поручио како правила морају да почну да се поштују, при том сакривши чињеницу коју одлично зна – да је руска канцеларија у Приштини само део Амбасаде РФ са седиштем у Београду, и да је АВК амбасадор на целој територији РС коју јединствену и недељиву једино признаје Москва.

Између осталог, Питер Фејт сматра да на Косову нема никакве хуманитарне кризе. Мада, по оценама српског Црвеног крста, помоћ на Косову је неопходна за 7-8 хиљада породица. Такве податке навела је за Глас Русије генерални секретар ове организације Весна Миленовић.

Аудио прилог 1: Говори секретар Црвеног крста, госпођа Весна Миленовић

Неколико пута смо добијали хуманитарну помоћ од Русије и она је увек била благовремена, наставља госпођа Миленовић. По њеним речима, актуална испорука састављена је узимајући у обзир реалне потребе становништва покрајине.

Аудио прилог 2: Говори секретар Црвеног крста, госпођа Весна Миленовић

Стални представник РФ у НАТО-у Дмитриј Рогозин већ је назвао дејства представника ЕУ који не пуштају руски конвој хуманитарним злочином. Руско руководство намерава да покрене питање о конвоју на самиту ЕУ-Русија који се одржава данас у Бриселу.

Извор: Глас Русије

МИНИСТАРСТВО ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОБЈАСНИЛО СИТУАЦИЈУ СА ХУМАНИТАРНОМ ПОМОЋИ ЗА КОСОВСКЕ СРБЕ

14.12.2011, 15:53

Руски конвој камиона са хуманитарном помоћи за Србе на Косову суочио се са тешкоћама на граници са северним Косовом. Мисије ЕУ у складу са Косовским законима је одлучила да суспендује царински преглед камиона, не објашњавајући разлоге. У руском Министарству за ванредне ситуације се надају да ће хуманитарна помоћ ипак стићи до онима којима је потребна.

По речима директора Одељења за међународне активности Минстарства за ванредне ситуације Русије, Јурија Бражњикова, 13. децембра ујутру конвој је стигао на контролни пункт „Јариње“, али је на прелазу успело да прође само 5 од 25 камиона.

„Прва три камиона су прошла са великим проблемима, али су успела да прођу кроз контролни пункт, и тек увече они су се нашли на територији Косова. Два камиона су почели да прегледају, али они су остали на контролном пункту, условно речено, на неутралној територији.“, – рекао је Јуриј Бражњиков.

На питање руске амбасаде због чега је дошло до задржавања, одговор је био следећи: то је одлука мисије ЕУ у складу са законима Косова. Колони руског Министарства за ванредне ситуације је предложено да обуставе прегледање на овом пункту и упуте се преко другог контролног пункта. И то подразумева не само губљење времена, већ и кретање по територији где живе Албанци. „Ту су могући различити проблеми,“ – рекао је Бражњиков.

Претходног дана, руски амбасадор у Србији, Александар Конузин, који прати хуманитарну помоћ, рекао је да представници цивилне мисије ЕУ на Косову захтевају немогуће.“. Истакли су неколико захтева, укључујући и тај да се колона упути на контролни пункт, који је под контролом власти у Приштини. Ни за Русију, ни за Србију то није прихватљиво“, – објаснио је дипломата.

Бражњиков је, са своје стране рекао: „Ми верујемо да колона која носи хуманитарну помоћ не треба да буде раздвојена. Преглед 5 возила је практично завршен и никаквог кретања још увек нема. Такође не постоји формални одговор и мисија ЕУ инсистира да се ми зауставимо се на овом пункту. Оно од чега не можемо одустати, то је наш принципијелан став.“ Према његовим речима, раздвајање колоне није целисходно пошто је то у супротности и са царинским правилима.

Друго, оно што не можемо прихватити – то је чињеница да ови камиони уопште не стигну до Срба“ – рекао је представник Министарства за ванредне ситуације. Према његовим речима, на тих 240 тона хуманитарне помоћи Срби веома рачунају. „То је заиста неопходна роба, Срби је очекују – пре свега, то је храна, топла одећа,која ће бити потребна у зимском периоду, и агрегати који су потребни имајући у виду несташице електричне енергије,“ – рекао је Јуриј Бражњиков.

Поред тога, по његовим речима, Срби су тражили и медицинску опрему – најелементарнију, коју би требало да има свака болница. У Министарству за ванредне ситуације тренутно раде на томе да она буде следећим авионом испоручена на Косово и предата Црвеном крсту. Бражњиков је подсетио да се у овај исти регион упућује још један конвој камиона.

Представници косовских Срба су се почетком новембра обратили руској амбасади у Београду. Они су предали више од 20 хиљада потписа са захтевом да им се одобри руско држављанство. Из Министарства иностраних послова Русије саопштено је да Москва неће бити у могућности да испуни ове захтеве, али ће косовским Србима упутити хуманитарну помоћ.

У новембру, авионом Министарства за ванредне ситуације ИЛ-76 достављена је у српски град Ниш, партија хуманитарне помоћи за косовске Србе – хране, пећи и посуђе, укупне тежине 36 тона. Уз помоћ националне канцеларије Међународног комитета Црвеног крста, помоћ је достављена на Косово и подељенима онима којима је најпотребнија.

Извор: http://www.vesti.ru/
Превод са руског: М.Радосављевић

2 replies »