БАРИКАДЕ

РИА: „Преговоре ћемо водити искључиво са међународним снагама – НАТО и ЕУ. Они носе на савести признање Косова, они носе на савести признање некадашњих бандита косовско-албанске војске, која је сада формирала своје полицијске јединице“ – рекао је Рогозин. (превела за ФБР: Маја Тешић)


МОСКВА, 14.  децембар — РИА Новости (ФБР)

РОГОЗИН: БЛОКИРАЊЕ РУСКОГ КОНВОЈА- ХУМАНИТАРНИ ЗЛОЧИН!

Покушај да се заустави хуманитарни конвој Руске Федерације који је упућен на Косово представља хуманитарни злочин, изјавио је у среду у емисији телевизијског канала „Русија 24“ стални представник Руске Федерације при НАТО-у Дмитриј Рогозин. «Покушаји да се заустави наш конвој никако не одговарају никаквим међународним правилима, нити хуманитарном праву уопште. То је чисто самовлашће, то је, укупно гледано, хуманитарни злочин », — рекао је он. Према речима Рогозина, та тема може да буде једна од главних на разговорима председника Русије Дмитрија Медведева у Бриселу на самиту Русија – ЕУ који почиње. Ми не сматрамо да је саговорник са којим треба преговарати Приштина, нити косовско-албанска власт. Ми не признајемо ту власт као власт независне државе.

Преговоре ћемо водити искључиво са међународним снагама – НАТО и ЕУ. Они носе на савести признање Косова, они носе на савести признање некадашњих бандита косовско-албанске војске, која је сада формирала своје полицијске јединице – рекао је Рогозин. «Ми ћемо преговоре водити са онима које признајемо као реалне партнере за дијалог, то је пре свега Европска унија, а сутра ће у Бриселу бити одржан састанак руководства Европске уније и Европске комисије са шефом руске државе, и та тема ће бити изнета као основна», — рекао је он.

Према речима Рогозина, косовским Србима је «као једина нада остала наша држава, наш народ, наша влада и наше власти». «Мислим да руске власти апсолутно адекватно прихватају ову ситуацију, зато су издати сви потребни налози како би се изборили за решење које одговара Русији, како би наш хуманитарни конвој стигао до оних, којима је та помоћ безусловно потребна. То су пре свега косовски Срби, а не неке приштинске власти, које не признајемо и нећемо признати се док постоји кршење законских људских права српског становништва на Косову », — додао је Рогозин.

Колона са хуманитарном помоћи Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације за косовске Србе стигла је у уторак на контролни пункт Јариње, у 9.30 по локалном времену (12.30 московско време). Руској страни било је речено да она може да почне прелазак административне линије између централне Србије и покрајине Косово. Почела је процедура овере докумената. Затим су камиони кренули преко административне границе. Два камиона су прошла, они се и сада налазе на територији Косова. Трећи камион су такође почели да пропуштају, када је мисија ЕУ дала налог да се прекине обрада докумената и покушала да руској страни наметне пратњу.

Русија тај  предлог није прихватила јер су се у пратњи налазили албански цариници и полицајци. Осим тога, сарадњу са EULEX категорички одбијају и косовски Срби. Као резултат свега тога кретање колоне било је блокирано. Руски хуманитарни конвој, блокиран на административној граници између Косова и Србије од стране мисије ЕУ (EULEX), постао је објекат политичке уцене, изјавио је новинарима амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин.

 

Превод са Руског за ФБР: Маја Тешић

Извор:  http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fnews.mail.ru%2Fpolitics%2F7597595%2F&h=vAQF2rpigAQF7PHSFp8JoncYuaGkLWD1h0mjx2LzxZYl7QA

1 reply »

  1. ПОШТОВАНИ ГОСПОДИНЕ ДИМИТРИЈЕ ХВАЛА ВАМ ВЕЛИКО ЗА СХВАТАЊЕ СИТУАЦИЈЕ У СРБИЈИ.САМО НАС ВАША РУСИЈА МОЖЕ СПАСИТИ ОД ЕВРОПСКИХ ЗЛИКОВАЦА И АМЕРИКЕ.БОГ ДА ПРВО ЧУВА РУСИЈУ ПА ОСТАЛЕ ПРАВОСЛАВЦЕ!!!
    БРАТСКИ ПОЗДРАВ ЗА БРАТСКИ РУСКИ НАРОД И ГРКЕ,ОДНОСНО ПАТРИОТСКИ ФРОНТ!!!

    Свиђа ми се