БАРИКАДЕ

ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ: РУСКИ КОНВОЈ ЈОШ ЈУЧЕ СТИГАО НА ЈАРИЊЕ, АМБАСАДОР РУСИЈЕ КОНУЗИН НЕ ОДУСТАЈЕ: ОВО ЈЕ ГРУБО КРШЕЊЕ ХУМАНИТАРНИХ ПРИНЦИПА И ЕУЛЕКС УЦЕЊУЈЕ РУСИЈУ!?!


КОСОВСКИМ СРБИМА ОД РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ – СТИЖЕ ПОМОЋ… РУСКИ КОНВОЈ ЈОШ ЈУЧЕ СТИГАО НА ЈАРИЊЕ- НАТО ОКУПАТОР ИХ БЛОКИРА ДА ДОСТАВЕ ПОМОЋ СРБИМА – НА ПОМОЛУ МЕЂУНАРОДНИ ИНЦИДЕНТ!? 

НАТО ОКУПАТОРИ СПРЕЧИЛИ РУСКУ ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ!?

14. децембар 2011.

22:55 ФБР РЕДАКЦИЈАпре око сат времена руски медији: (објавили смо вест са линком на 1tv.ru1tv.ru, vz.ru објавили су вест, а она се појавила и у медијима у Србији о томе да „Представник Европске уније каже да могу проћи сва возила која су јуче заустављена на административној линији између Косова и Метохије и Србије по налогу мисије ЕУ“, иако је акције ове мисије раније данас Министарство иностраних послова Русије прогласило да су ван надлежности.
Танјуг преноси:  БРИСЕЛ – Европска комисија се договорила са Русијом да се пропусте камиони са руском хуманитарном помоћи за Србе на Косову, рекла је вечерас Танјугу Маја Коцијанчич, портпаролка Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.  “Постигли смо договор да обезбедимо да конвој стигне на одредиште”, изјавила је Коцијанчич.
Она је рекла да је Ештон у контакту са свим странама, и додала да се нада да ће се договор врло брзо спровести.
Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је раније данас на административном прелазу Јариње да се у Бриселу разговара о блокади конвоја руске хуманитарне помоћи на том пункту.
Конузин је рекао да председник Русије Дмитриј Медведев учествује на Самиту Русија-ЕУ, и ситуација око конвоја на Јарињу ће, како претпоставља, бити једна од приоритетних тема његових контаката.

20:53 ФБР Витезови Отаџбине: МИЛАН ЈЕЗДИЋ, ССНВ СРБИ НА ОКУП – КОНВОЈ СТОЈИ.

16:40  Изјава Амбасадора Конузина на Јарињу:

14 декабря 2011, Среда 21:25 (по Московском времену)

ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ПОСТИГНУТ ДОГОВОР О ДЕБЛОКАДИ РУСКОГ ХУМАНИТАРНОГ КОНВОЈА ЗА КОСОВСКЕ СРБЕ

Представник Европске уније каже да могу проћи сва возила која су јуче заустављена на линији између Косова и Србија по налогу мисије ЕУ. Акције ове мисије је раније данас Министарство иностраних послова Русије прогласило да су ван надлежности.
Око 30 возила Министарства за ванредне ситуације у име руског председника носи српским житељима Косова ћебад, храну и генераторе за струју.

Извор: Први канал руске ТВ

20:04 ГЛАС РУСИЈЕ: Сарадници Министарства за ванредне ситуације РФ, блокирани на прелазу Јариње на административној линији Србије и Косова, имају резерву хране за још пет дана, саопштио је новинарима начелник 179. спасилачког центра Министарства за ванредне ситуације РФ Виктор Јацуценко. Руски хуманитарни конвој био је блокиран пошто Руси одбијају пратњу коју намеће ЕУлекс у дубину северног дела Косова, насељеног првенствено Србима. У таквом случају Русе би пратили и цариници и полицајци из редова косовских Албанаца, чију власт у покрајини Русија не признаје. Јацуценко је подвукао да су сарадници министарства и даље одлучно расположени да доставе хуманитарну помоћ на север Косова. Возачи спавају у кабинама. Не може се рећи да су услови комфорни, они су ипак тренски, али они су направљени за то да се између осталог мало одмори, рекао је шеф спасилачког центра. По његовим речима, организована је и сарадња са локалним руководством српских општина у северном делу Косова.

19:29 ФБР РЕДАКЦИЈА: из много извора са терена добили смо вести да је Конвој хуманитарне помоћи стигао, то јесте жеља свих који мисле добро Србији и Србима… на жалост, информација још ЗВАНИЧНО НИЈЕ потврђена… 

19:00 ФБР: dusanpsilni душан: Према незваничним информацијама конвој хуманитарне помоћи из Русије управо прелази Јариње.

18:58 ФБР: D Gara Ignjatović: Ево сад су Руси потврдили, дошло је до договора и пролазе.

18:38 ФБР: D Gara Ignjatović НЕЗВАНИЧНО: Конвој управо прелази Јариње!

18:36  Конузин поручио Фејту: ја сам амбасадор Руске Федерације у Србији и моја надлежност се простире на читаву територију Србије, а то укључује и покрајину Косово! (ФБРЦео текст можете прочитати овде)

17:10 ФБР: СРБИ НА ОКУП – Шта се јуче (13. децембра) дешавало на административном прелазу Јариње – немонтирани видео материјал
(ФБРВидео материјал можете погледати овде

15:30 разне агенције: изјаве амбасадора Русије у Србији Александра Конузина:

– Сви разумеју да није у питању пратња руске хуманитарне помоћи већ да је намера да се на пункт Јариње поставе приштински цариници и полицајци– био је изричит Конузин.
– Не треба нико са стране да се меша у договоре Срба и Руса, већ треба да обављају посао који им је поверила међународноа заједница, а то раде веома лоше – рекао је Конузин.
– Ми не тражимо алтернативне путеве јер је овај пут договорен са српском страном и све би било у реду да се није умешела трећа страна која уместо да обавља свој посао и обезбеди извршење договора између руске и српске стране меша се и смета у томе, и Русима и Србима – каже руски амбасадор.

15:18 Глас Русије: …Истовремено се из Пришине огласио надобудни и у криминал огрезли европски представник Питер Фејт речима како му тобож није јасно зашто би амбасадор Русије уопште долазио на север Косова, јер по њему постоји руски дипломатски представник у Приштини који покрива Косово. И још је поручио како правила морају да почну да се поштују, при том сакривши чињеницу коју одлично зна – да је руска канцеларија у Приштини само део Амбасаде РФ са седиштем у Београду, и да је АВК амбасадор на целој територији РС коју јединствену и недељиву једино признаје Москва…
(ФБР: Цео текст можете прочитати овде)

МЧС РФ направляет в Японию первый самолет с гуманитарной помощью

14:33 ГЛАС РУСИЈЕ: Русија неће допустити да одобрење доставе хуманитарне помоћи за косовске Србе, коју је полиција ЕУ блокирала на административном прелазу Србије и Косова, потиче од Приштине. Ово је изјавио министар за ванредне ситуације Русије Сергеј Шојгу у програму канала Росија 24. Он је подсетио да су на територију Косова била пуштена само два камиона, а осталима је била наментуна пратња. По речима Шојгуа, Министарство за ванредне ситуације Русије делује у строгом складу са резулуцијом УН и упућује на Косово искључиво хуманитарни терет. Министасрство је спремно за сваку царинску проверу терета, али свима треба да буде јасно да конвој иде у спрску енклаву Косовска Митровица. А њега желе да дају на располагање Приштини, што се не сме допустити, закључио је Шојгу.

13:12 ВЕСТИ.РУ: Према речима сталног представника Русије при НАТО Дмитрија Рогозина, са гледишта међународних правила и закона – то је чиста тиранија. Са гледишта политике – то је покушај да се Србима затвори и последњи излаз на светло дана, рекао је дипломата у интервјуу за „Русија 24“.

13:08 ГЛАС РУСИЈЕ: Руске дипломате не ступају у контакт са мисијом ЕУлекса на Косову која одбија да пропусти конвој Министарства за ванредне ситуације са хуманитарном помоћи за косовске Србе. Ово је саопштио данас амбасадор РФ у Србији Александар Конузин.
Никаквих измена у погледу услова за даље кретање колоне нама. Никаквих додатних контаката од јуче са представницима мисије ЕУ нисмо имали, изјавио је амбасадор новинарима испред управне зграде на прелазу Јариње. Начелник округа Косовска Митровица Раденко Недељковић са своје стране захвалио је РФ, њеном народу и властим аза пружање хуманитарне помоћи косовским Србима, као и за пружену подршку.

12:50 ВЕСТИ: Русија намерава да проблем блокаде хуманитарних конвоја који носе помоћ за Србе на Косову постави на данашњем самиту ЕУ-Русије у Бриселу, јавила је руска агенција Итар-Тасс. Агенција преноси изјаву амбасадора Русије у Србији Александра Конузина да су „о насталој ситуацији обавештени на високом нивоу у Москви и у Бриселу и да се тражи решење“.

12:37 ГЛАС РУСИЈЕ: Европа је сада највећи потрошач опијата, који стижу из Авганитана. Ово је изјавио у интервјуу за РИА Новости директор Федералне службе РФ за контролу промета наркотика Виктор Иванов после министарске конференције Групе Помпиду Савета Европе. Он је прецизирао да основни обим наркотика стиже по такозваном „балканском мосту“, а главна транспортна база постало је Косово. По оценама УН, сваке године кроз ову базу „прође“ око 50 тона хериоина, а висина годишњег профита од његовог транзита износи 3 милијарде евра, рекао је Иванов.

12:30 Голос России: Питање о уласку руског конвоја камиона са хуманитарном помоћи на Косово није решено, што је кршење хуманитарног права, изјавио је за новинаре директор Департмана за међународне делатности МВС-а Русије Јуриј Бражников.
„Питање о проласку руског конвоја камиона који носе хуманитарни терет за косовске Србе није решено, није јасно када ће бити решено, нисмо добили званичан одговор“, истакао је директор и додао да у среду ујутру нису учињени никакви кораци.

10:10 ФБР Не Кради Отаџбину – ФОТО: РУСИ НА ЈАРИЊУ

rusi na kosovu 1


10:05
КУРИР: ЈАРИЊЕ – Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин јутрос је, путем видео линка, са Јариња разговарао са министром за ванредне ситуације Русије о камионима који су заустављени на улазу на Косово. Конвој руске помоћи и даље чека на административном прелазу Јариње на улаз на Косово, а амбасадор Русије у Србији Александар Конузин јутрос је, путем видео линка, са Јариња разговарао са министром за ванредне ситуације Русије Сергејом Шојгуом о насталој ситуацији.
Шојгу је, како је Танјугу потврдио припадник Министарства за ванредне ситуације Русије, рекао да конвој остане ту где јесте и чека на даља упутства.
Како истичу припадници Министарства за ванредне ситуације који прате конвој, и даље је задатак да се хуманитарна помоћ достави Србима на Косову преко Црвеног крста у Косовској Митровици.
Представници руског министарства су навели да политички врх Русије, између осталих и министар иностраних послова Сергеј Лавров, интензивно преговара о решењу ситуације и пропуштању конвоја.

10:00 ФБР Предраг Поповић: Шојгу наредио Конузину да конвој остане ту где јесте и да чекају даље инструкције! Остварен је видео линк између министра Шојгуа и Њ. екселенције Конузина!

09:36 ВЕСТИ: Руски амбасадор у Србији Александар Конузин рекао је да заустављање руских камиона са хуманитарном помоћи за косовске Србе представља грубо кршење хуманитарних принципа и додао да ЕУ уцењује Русију у овом случају.
„Постали смо објекат за уцену од стране ЕУ, која крши мандат који је добила од Савета безбедности УН и заузела страну албанских власти“, рекао је Конузин, наводећи да Русија не прихвата политичке услове.
Од 27 камиона, два камиона су ушла на Косово и налазе се у близини административне линије, трећи је на самом пункту, док су остали код Руднице. У камионима се налази и прехрамбена роба која није у хладњачама, наводи РТС.  Руском амбасадору Александру Конузину, који је предводио конвој хуманитарне помоћи, у уторак је речено да камиони не могу даље без пратње Еулекса и понуђено му је да се врате и пређу на прелаз Мердаре, што је Конузин одбио.

08:58 ГЛАС РУСИЈЕ: Питање о уласку руске поворке аутомобила са хуманитарном помоћи на Косово није решено, што је кршење хуманитарног права, изјавио је за новинаре директор Департмана за међународне делатности МВС-а Русије Јуриј Бражников.
„Питање о проласку руске поворке аутомобила који носе хуманитарни терет за косовске Србе није решено, није јасно када ће бити решено, нисмо добили званичан одговор“, истакао је директор и додао да у среду ујутру нису учињени никакви кораци.

07:10 ГЛАС РУСИЈЕ: Поворка аутомобила руског Министарства ванредних ситуација која носи хуманитарни терет постала је „објекат политичке уцене“, изјавио је данас амбасадор Русије у Србији Александар Конузин у интервјуу новинарима.

Мисија владавине права на Косову и Метохији/ЕУЛЕКС/ још једном је прешла границе свог мандата и заузела страну албанских власти“, истакао је Конузин. Такође је рекао да су „о насталој ситуацији информисани високи званичници у Москви, као и они у Бриселу, па се тренутно ради на проналажењу решења“.
Према његовим речима, пошто су два прва камиона успешно прошла потребне царинске формалности на административној граници између Централне Србије и Косова, царински поступак је одједном обустављен на налог руководилаца мисије, а да нису наведени разлози такве одлуке. По мишљењу амбасадора ове радње су засноване на „политичким мотивима“.

Руски конвој и даље на Јарињу- РТС демантује РТ?
08:33 РТС- Конвој са хуманитарном помоћи из Русије и даље стоји на прелазу Јариње. Од 25 камиона, два камиона су ушла у Покрајину и налазе се у близини административне линије. Трећи камион је на самом пункту, док су остали код Руднице.
Руски конвој са хуманитарном помоћи, намењеном Србима на Косову и Метохији, и даље стоји на административном прелазу Јариње. Од 25 камиона, у Покрајину су ушла само два. Они се налазе десетак метара од административне линије, док се трећи камион тренутно налази на самом пункту на Јарињу.

06:16, ФБР, М. Новаковић „Русија Данас“ Тв управо јавља да су преговори амбасадора Конузина и  Руског министарства иностраних послова са окупаторским Еулексом и надлежнима у Бриселу пропали! РТ новинар са лица места Игор Огороднев извештава да  је конвој од 23 камиона неопходне помоћи за угрожене Србе, након што је спречен овом варварском акцијом НАТО окупатора да уђе на КиМ и у Српски северни ГЕТО, назад на путу ка Русији!!!

„A Russian truck convoy carrying humanitarian aid for Kosovo’s Serbian population is now heading back to Russia after daylong negotiations between Russia and EULEX proved fruitless.“ http://rt.com/news/russia-aid-serbia-kosovo-733/

3 replies »

  1. Вест нимало ми се не допада а то значи да државни апарат за разбијање демонстрација,па самим тиме и „барикада“ ,пошаље стручне екипе и да се похапсе сви КФОР и Еулекс терористи који су блокирали конвој .

    Свиђа ми се