БАРИКАДЕ

РУСКА ПОМОЋ СТИЖЕ КАД ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈА!


Помоћ за 8.000 сиромашних

13. децембар 2011. | 15:55

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Хуманитарни конвој руског Министарства упућен у Косовску Митровицу.  У конвоју од 25 камиона, како је најављено, налазе се храна, преносиви електрични агрегати, грејалице, ћебад, кућне потрепштине, намештај и камп-опрема, укупне тежине 284 тоне.

Додели помоћи присуствоваће амбасадор Русије у Београду Александар Конузин, представници  Министарства за Косово и Метохију, генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић и представници Црвеног крста и локалних власти са северу Косова и Метохије. Помоћ ће бити допремљена у магацине Црвеног крста Косова и Метохије, где се већ налази 35 тона хуманитарне помоћи из Русије, транспортоване авионима на нишки аеродром. Генерални секретар Црвеног крста Србије Весна Миленовић каже да помоћ стиже у право време, у зимском периоду када су хуманитарне потребе највеће и да из истог разлога помоћ коју је Влада РС определила за угрожено становништво на КиМ од августа није подељена:

– Око 8.000 најугроженијих корисника социјалне помоћи на КиМ у мају и јуну нису примили хуманитарну помоћ, коју је обезбедила Влада РС и заједно са ЦК КиМ, у сарадњи са Министарством за КиМ, набавила артикле за породичне пакете хране и хигијену – рекла је Весна Миленовић.

Она је нагласила да је помоћ Владе РС драгоцена и значајна у тренутку када нико није знао како ће се ствари развијати и да је општа идеја била да, уколико се ситуација компликује, Црвени крст има нешто чиме ће помоћи становништву.

– Помоћ је примерена ономе што треба да прими Црвени крст. Овде се се налази 56 тона шећера, 20 тона брашна и пиринча, 50 тона конзерви рибе и меса, шест великих агрегата, грејалице, ћебад… Агрегати, грејалице и велике количине прехрамбених артикала биће распоређене институцијама, у договору са релевантним органима државе – рекла је Весна Миленовић, истичући да би било неодговорно да ЦК нема процене о социјално угроженом становништву. Посао ЦК је да помаже локалној заједници, али ЦК има одговорност да се договара са свим релевантним институцијама, и да у зависности од врсте помоћи изврши дистрибуцију и корекције, уколико постоје боља сазнања, како би се помоћ усмерила према корисницима који за њом имају потребу.

– Дистрибуција хуманитарне помоћи биће урађена по утврђеним и постојећим критеријумима угрожености. Потенцијални прималац помоћи мораће да има потврду центра за социјални рад, да се утврди да је заиста у категорији социјалне угрожености, да ли су у питању чланови породица погинулих и несталих, да ли се налазе у колективним центрима, или су интерно расељени после мартовског погрома 2004. унутар КиМ – рекла је Весна Миленовић.

С. Симић
Правда