ДЕШАВА СЕ...

КОНВОЈ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ И ДАЉЕ БЛОКИРАН НА ПРЕЛАЗУ ЈАРИЊЕ!


Према нашим сазнањима, конвој је заустављен јер су Срби у Косовској Митровици у Бошњачкој махали онемогућили колони Еулекса, у којој се налазило 11 џипова, да прође како би обезбеђивали конвој. Иста колона је покушала да прође преко Јагњенице, у општини Звечан, где су их грађани зауставили, јер, према њиховим сазнањима, руска амбасада није тражила, нити жели било какву пратњу Еулекса.

Колона Еулекса се до закључења овог броја „Правде“ и даље налази у албанском селу Чабра, и чека пролаз. На Јарињу се од 27 шлепера два налазе на косовској страни, а један на самом административном прелазу. На прелазу су председници четири северне општине и начелник округа.  Према наводима грађана, у Еулексовим џиповима се налазе косовски цариници и погранични полицајци и ТВ екипе, које би требало да озваниче почетак рада интегрисаних царинских прелаза, тако да руски конвој буде први који ће проћи кроз интегрисани царински прелаз. Јуче, нешто пре 11 сати, из правца Руднице се указала колона возила и један од 27 шлепера, у којима се налази око 300 тона хуманитарне помоћи, које је Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације упутило Србима на Косову и Метохији.

Поред барикаде, у међузони где су грађани уклонили барикаду како би омогућили пролаз конвоју, руски амбасадор Александар Конузин се зауставио и поздравио народ који дежура.

На административном прелазу Јариње, Конузин је рекао „да је било противуречних сигнала да ли ће колона бити пропуштена или не“.

– Ово је још једна провокација Еулекса, како би Срби реаговали непримерено и за то били окривљени. Било је непотребно да Еулекс креће према северу, када од њих то нико није тражио – рекао је Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица

На административном прелазу Јариње, који су раније обезбеђивали немачки припадници Кфора, сада то чине амерички војници, који брину о безбедности проласка камиона из Русије. На више места дуж пута од Јариња до Косовске Митровице постављене су патроле Кфора. Конвој са руском хуманитарном помоћи, који спроводи лично амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин, блокиран је на административном прелазу Јариње, и чека се да руски амбасадор прихвати услове које су истакли косовски цариници и полиција.

– Добили смо услове према којима смо могли да бирамо да у пратњи Еулекса продужимо до Косовске Митровице, или да се вратимо на прелаз Мердаре, где нам, како су рекли, на прелазу никаква пратња није потребна, јер је тај прелаз под контролом Приштине. Како ни Србија ни Русија не признају власт у Приштини, ми нећемо ићи на Мердаре. Блокирани смо и у сталном смо контакту са Београдом и мисијом ЕУ – рекао је Александар Конузин.

С. Симић

Народ нестрпљив

Додели руске помоћи у Косовској Митровици, како је најављено, требало би, поред амбасадора Русије у Београду, да присуствују и високи званичници Министарства за Косово и Метохију и представници Црвеног крста и локалних власти са севера Косова. Секретарка Црвеног крста Србије Весна Миленовић рекла је да то није прва помоћ која Србима стиже из Русије. Миленовићева је подсетила да је Црвени крст Србије недавно у магацине Црвеног крста Косова и Метохије допремио помоћ од 35 тона, која је из Русије авионима стигла на аеродром у Нишу.

(Правда)