ВЕРА

Представници српске заједнице у Москви, уједињени око подворја Српске православне цркве при Московској патријаршији, скупили су 100.000 евра за обнову велике светиње српског народа – манастира Хиландара на Светој Гори


Руски Срби Хиландару дали 100.000 евра
11. 12. 2011. 19:04

hilandar--pozar_f

Пожар је тешко оштетио манастир Хиландар 2004. године. Представници српске заједнице у Москви, уједињени око подворја Српске православне цркве при Московској патријаршији, скупили су 100.000 евра за обнову велике светиње српског народа – манастира Хиландара на Светој Гори.
Предаја сакупљених средстава уприличена је у недељу у Српском подворју (храм светих Петра и Павла), после литургије, коју су служили настојатељ подворја епископ моравички Антоније (Пантелић), представник српског Патријарха у Москви и игуман Методије (Марковић), настојатељ Хиландара.
Делегација хиландарских монаха, у којој је и Миливој Ранђић, челник хиландарске задужбине у Београду, стигла је у Москву на позив братства Воскресењског Ново-Јерусалимског манастира.
Они су даривали овој монашкој подмосковској обитељи копију иконе Богородице Тројеручице, једну од главних светиња Хиландара. Пре 350 година иста таква копија је већ била даривана, али је у годинама после Октобарске револуције изгубљена.

извор: vesti-online