Балкан

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ГОДИНАМА ПРИКРИВАН, МИНИРАНА КУЋА У КОЈОЈ ЈЕ ПОЧИЊЕН, САКРИВАНА И ПРЕМЕШТАНА ТЕЛА ЖРТАВА – 20 ГОДИНА КАСНИЈЕ НЕ ЗНА СЕ КО ЈЕ УБИО 18 цивила српске и једног мађарске националности, старости од 45 до 81 године


Сећање на 20 година масакра Срба у Паулин Двору

10.12.2011 21:00

paulin-dvor-181x300

ЗАГРЕБ – Поједине невладине организације (НВО) у Хрватској данас су подсетиле на 20 година масакра који су припадници Хрватске војске починили над српским цивилима у селу Паулин Двор код Осијека, и да је за тај злочин до сада правоснажно осуђена само једна особа.

Припадници 130 бригаде Хрватске војске 11. децембра 1991. године, наводно из освете за погинулог саборца, убили су 18 цивила српске и једног мађарске националности старости од 45 до 81 године, истичу НВО.
Оне подсећају да је за злочин до сада правоснажно осуђена тек једна особа, против једне особе се води више пута понављани првостепени поступак, иако је током судског процеса утврђено да је у злочину учествовало више лица.
У прикривању тог злочина, према писању медија, били су ангажовани врло високо рангирани људи из тадашњее војне обавештајне службе и Криминалистичке службе Војне полиције.
Само је хрватски председник Иво Јосиповић, прошле године, одао дужно поштовање жртвама и извинио се за почињени злочин. 
„Била је то, наизглед, једна од безумних акција пијаних војника, али злочин је годинама прикриван, а тела жртава откривена су стотинама километара даље од места злочина. Управо та чињеница говори да овај злочин није инцидент, није случајна реакција пијаних војника“, наводи се у саопштењу Документе, Грађанског одбора за људска права и Центра за за мир, ненасиље и људска права из Осијека.
Симболично, злочин је почињен дан након обележавања Међународног дана људских права – на 43. годишњицу потписивања Опште декларације о људским правима. Tом декларацијом је први пут у историји човечанства признато право свих људи на живот, слободу и сигурност без икаквих разлика, истичу невладине организације.
О злочину у Паулин Двору у хрватској јавности зна се врло мало и о њему се нерадо говори и пише. До данас, двадесет година након злочина, остало је неистражено ко је све учествовао у убиству цивила, и ко је наредио да се тела жртава, уместо сахране на гробљу, сакрију у војном магацину Луг код Чепина.
Не зна се ко је, у покушају да прикрије трагове, минирао кућу у којој се злочин догодио. До данас је остало неистражено, или барем широј јавности непознато, ко је осмислио и организовао транспорт посмртних остатака возилима хрватске војске на локацију Ризвануша код Госпића у јануару 1997, где су сахрањени у пластичним бурадима, истичу невладине организације.
Оне напомињу да су жртве злочина у Паулин Двору већ више пута обезвређиване – онда кад су масакриране, када су се починиоци вратили да ножевима побију преживеле, као и пропуштањем јавног обзнањивања злочина и његовог судског процесуирања, заташкавањем почињеног, сакривањем и премештањем тела жртава, уништавањем места злочина и упорним прећуткивањем починилаца злочина.
„У време почињења био је то злочин групе од шест или осам људи који су у једном моменту недопустиве слабости самовољно и брутално свом ангажману у рату дали лик голог међуетничког обрачунавања. Дугогодишњим уступцима починиоцима, чињеним од стране државних званичника, од полицијских до политичких, одговорност за злочин тако је постепено, и наоко неопазице, постала и државна одговорност. Како су пропуштали или одбијали криминализовати групу починилаца због етнички мотивисаног злочина, жиг је несанкционисаног криминала остао и на државним институцијама“, истичу невладине организације.

ИЗВОРИ: АГЕНЦИЈЕ

1 reply »

  1. …neko mi je dao jagnje, i ja sam mu dao kamilu. Tada mi je ponudio dva jagnjeta, i ja sam mu uzvratio sa dve kamile. Kasnije je dosao do mog stada i odbrojao mojih devet kamila. Tada mi je dao devet jagnjadi.

    Свиђа ми се