Љиљана Татић

Разграбљени рецепти за штедњу


Грци су разграбили прво издање новог кувара који нуди рецепте за кризна времена.

Користите црни патлиџан као замену за месо, дуго жваћите сваки залогај јер то ствара осећај ситости, не заборавите да након сваког јела сакупите мрвице у теглу – само су неки од савета који су Грцима помогли да преживе Други светски рат, а који су сада окупљени у књизи која је постала хит међу становништвом суоченим са све већом немаштином као последицом тешке економске кризе.

Током нацистичке окупације Атињани су били принуђени да измишљају нове начине преживљавања, а у томе им је помагала штампа која је сваког дана објављивала чланке са свакојаким саветима.

Историчарка и професорка Елени Николаиду провела је 18 месеци прикупљајући рецепте и савете за преживљавање, прелиставањем више од 6.000 листова објављених између 1941. и 1944. године.

Њена књига „Рецепти глади“ објављена је ове године, а ускоро ће се у продаји наћи њено треће издање.

„Цео трик је како преживети готово ни са чим“, казала је Николаиду која је на ову тему наишла случајно пре две године док је радила постипломске студије о грчкој ратној привреди.

„Прочитала сам чланак у којем је аутор објашњавао технику сакупљања мрвица и то ми је дало идеју“, објаснила је ова Атињанка, наводећи друге примере попут употребе коњске потковице да би се ојачао ђон на ципелама, чување лимуна у песку или лову мачака и паса луталица по улицама града.

„Људи су смишљали разне начине да преваре своје гладне стомаке. Један од савета је био да се сваки залогај што спорије жваће како би се стекао осећај ситости“, рекла је она.

Злопаћење народа за време рата, током којег је од глади умрло 300.000 људи, ипак нема много везе са садашњом кризом, ма колико она била људима тешка. Иако је све више затворених продавница и бескућника, атински кафићи су и даље пуни, а улицама тутње нови аутомобили.

„Околности су, наравно, биле далеко теже, али и данас има деце која одлазе у школу гладна, мајки које треба да скувају ручак од свега неколико намирница“, казала је Николаиду, у чијој се књизи могу наћи многи једноставни рецепти као што су фаширане шницле од пшеничне крупе и сладак купус са ренданим кестеном.

Извор: Тањуг