Балкан

КСАМ упозорава да лажно представљање побољшања положаја Срба на Косову и политичка злоупотреба људских права од стране неких међународних и приштинских институција не доприноси стабилизацији, већ само ствара додатну неизвесност, која ће у догледно време произвести несагледиве последице на демографију, посебно у оним срединама јужно од реке Ибар, где живи српско становништво.


КСАМ: Наставља се исељавање Срба са Косова

7. децембар 2011.

 

Погоршање политичке и безбедносне ситуације у протеклим месецима, које је изазвано једностраним потезима Приштине на северу Косова, директно оставља последице на Србе који живе јужно од реке Ибар, оцењује КСАМ.

Косовска стратешко – акциона мрежа (КСАМ) наводи да се “у јавности и медијима намеће став о ограниченој слободи кретања искључиво на северу Косова, о угроженом положају међународних снага ЕУЛЕКС-а и КФОР-а на северу Косова, али и лажна слика да је Србима који живе у срединама јужно од Ибра побољшан положај након формирања нових децентрализованих општина”.

“Чињеница је да је слобода кретања српској заједници на целој територији Косова ограничена већ 12 година, а да КФОР није успео да од свог доласка 1999.године спречи убијања и киднаповања људи, као ни узурпацију имовине и уништавање српске културне и верске баштине”, наводи КСАМ у саопштењу достављеном КИМ радију.

КСАМ подсећа да су током октобра и новембра 2011. убијена три припадника српске заједнице.

“Власт у Приштини није решила нагомилане проблеме из прошлости, већ је утицала на погоршање безбедносне ситуације, што директно утиче на наставак исељавања Срба са Косова. Степен сигурности, као и слобода кретања у енклавама су на ниском нивоу већ 12 година. Спори процеси решавања повратка узурпиране имовине, слаб повратак Срба на Косово, угрожена права као што су право на језик и писмо, на рад и слободу говора ,економска и финансијска несигурност су главни разлози због којих се припадници српске заједнице одлучују да напусте Косово”, пише у саопштењу.

КСАМ наводи податак из истраживања спроведеног у сарадњи са НВО “Авенија”, према коме само 2,4% житеља Грачанице оптимистички гледа на будући живот у овој општини и упозорава на чињеницу да се у Грачаници мења демографска структура становништва.

“У медијима се често истиче да примена Ахтисаријевог плана и формирање нових децентрализованих општина пружају просперитет српској заједници. Међутим недавно истраживање које је спровела чланица КСАМ-а, НВО Авенија, показује да само 2,4 % житеља Грачанице оптимистички гледа на будући живот у овој општини. У последњих годину дана, чак 30 српских кућа у Грачаници стављено је на продају, а слична ситуација је и у осталих 16 села која припадају овој општини. Иако ова централна српска енклава прераста у урбану средину, и упркос томе што се њена инфраструктура побољшава, демографска структура становништва се мења у корист већинског албанског становништва.”

Косовска стратешко – акциона мрежа поставља питање шта то већ 12 година спречава повратак Срба у Приштину, Пећ, Призрен, Клину, Ђаковицу, Подујево, Урошевац, Гњилане.

“Да ли је то непостојање воље међународне заједнице, локалних и централних власти на Косову, да се процес повратка Срба интензивира и уопште догоди у урбаним срединама? Приштинске власти већ дуже време говоре о европским интеграцијама, а да ли је било која европска институција истакла и условила повратак Срба на Косово? И да ли је то тема дијалога између Приштине и Београда?”

КСАМ упозорава да лажно представљање побољшања положаја Срба на Косову и политичка злоупотреба људских права од стране неких међународних и приштинских институција не доприноси стабилизацији, већ само ствара додатну неизвесност, која ће у догледно време произвести несагледиве последице на демографију, посебно у оним срединама јужно од реке Ибар, где живи српско становништво.

Извор: Радио КИМ