ДЕШАВА СЕ...

ШАБИЋ: Употреба збирки података о личности, поготово оних у поседу органа власти, као што су бирачки спискови и слично, у сврхе ради којих нису успостављени, представља недопуштену обраду података, кажњив прекршај, чак и кривично дело


Странке прогањају људе по становима

05. 12. 2011.

Како се предизборна кампања захуктава, поверенику за информације од јавног значаја Родољубу Шабићу стиже све више жалби грађана на активисте политичких странака који их у кампањи од врата до врата посећују у становима и доводе у непријатну ситуацију, посебно их узнемирујући чињеницом да располажу њиховим комплетним личним подацима.

196036_0215plakati-foto-vesna-lalic_f

(фото: Рат изборним плакатима увелико траје)
– У последње време учестала су телефонска и електронска обраћања, као и формалне жалбе грађана који неке акције активиста политичких странака доживљавају као непријатност, повреду приватности, па и кршење Закона о заштити података о личности будући да поседују комплетне податке о њима – каже за “Блиц” Шабић.
Шабић оцењује индикативним то што страначки активисти располажу не само комплетним подацима о грађанима које посећују, него и о осталим лицима која су пријављена на њиховој адреси.
Употреба збирки података о личности, поготово оних у поседу органа власти, као што су бирачки спискови и слично, у сврхе ради којих нису успостављени, представља недопуштену обраду података, кажњив прекршај, чак и кривично дело – истиче Шабић.

Рекордне жалбе

Само током новембра у поверениковој служби регистровано је 530 нових предмета, док их је, на пример, у току целе 2005. године имао 437. Поред гомиле пропагандног материјала који грађанима стиже у поштанске сандучиће, готово све странке у кампањи обилазе бираче. Да је кампања од врата до врата почела потврдили су нам и посланици из различитих странака, али сви они сматрају да тиме ни на који начин не крше закон. Међутим, грађанка београдске општине Стари град, која је желела да остане анонимна, испричала је за “Блиц” да су је у њеном станом посетили људи који су се представили као активисти ДС и да су се распитивали да ли подржава градоначелника Драгана Ђиласа.

– Питала сам их да ли је то истраживање у сврху предстојећих избора, а они су рекли да није. Такође су пописали моје податке, адресу, број стана и тражили број телефона. Било ми је непријатно и помало сам била уплашена јер живим сама – испричала је наша саговорница.
Други грађанин испричао нам је да су га посетили активисти СНС и питали да ли ће гласати за њихову странку.
– Рекао сам да нећу, а они су убележили мој одговор, што ме је помало уплашило јер не желим да ме ико после уцењује због тога – каже наш саговорник.
Повереник за информације од јавног значаја и заштиту личности најављује да ће “у одређеним случајевима покренути поступак надзора”. Али, како додаје, имајући у виду крајње скромне кадровске ресурсе којима располаже, апелује и очекује од свих политичких странака и пре свега органа власти да дају свој допринос остваривању стандарда уписаних у Закону о заштити података о личности.

Кршење закона

Овакви поступци су, каже Шабић, у супротности са стандардима утврђеним у закону.
– Могућност да, иако нису чланови ниједне политичке странке и ником нису дали сагласност да употребљава њихове личне податке, активисти странака долазе до тих података и користе их за разне сврхе, међу којима неки грађани препознају и успостављање спискова непослушних и послушних, узнемирава грађане и они у томе с правом препознају кршење закона – каже Шабић.
АУТОР Марија Малеш, Фото: В. Лалић, БЛИЦ