ДЕШАВА СЕ...

У суботу три изложбе о Андрићу


У суботу три изложбе о Андрићу ПДФ Штампа
понедјељак, 05 децембар 2011 15:51 Српске Новине
ivo-andric.jpgБеоград – У оквиру манифестације „Лауреату у част – 50 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу“ у суботу, 10. децембра, биће отворене три изложбе у галеријским просторима на Андрићевом венцу.У Галерији Нова отвара се изложба „Андрић писац и/или дипломата” ауторке Татјане Корићанац, музејског саветника Музеја града Београда која представља нашег Нобеловца у светлу писца и дипломате.

Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од градова проналазио инспирацију за своја дела.

На двадесет паноа представљен је Андрићев стваралачки рад, панораме градова у којима је био, употпуњене сликама из приватног живота, документима и личним предметима.

У Музеју Иве Андрића на Андрићевом венцу биће отворена изложба „Мој прозор у књигу“ самосталне уметнице Жељке Мићановић Миљковић а у Галерији Озон изложба „Задржани погледи – Андрић, свет слике и пријатељи“ ауторке Наде Сеферовић.

„Кроз ликовна дела уметника која је Андрић током живота чувао у свом дому, а која ми данас чувамо у његовом Спомен-музеју, у том интимном кругу савременика постепено се развијало његово осећање и поимање визуелне уметности које можемо пратити, било јасно исказано или вешто преодевено, било као заокружене целине или само у фрагментима, кроз целокупан ток његовог писаног стваралаштва“, каже ауторка изложбе Сеферовић.