Балкан

НОВИ УСЛОВИ ЕВРОПЕ ЗА ТАДИЋА: Србија мора да прихвати учешће Косова у регионалним форумима, али под обележјима Приштине!!!


ЕУ: За кандидатуру признати симболе

6. ДЕЦЕМБАР 2011.  20:02  (Правда)

БЕОГРАД / БРИСЕЛ / КРАГУЈЕВАЦ – Министри спољних послова нису заузели став о кандидатури Србије за улазак у ЕУ, који је требало да буде прослеђен Самиту министара Уније, јер се од Србије очекује да прихвати учешће Косова у регионалним форумима под сопственим ознакама, тврди извор „Правде“ из дипломатских кругова у Бриселу.

– То није нови услов, и Европска комисија је то пред Србију ставила 12. октобра. Србија мора да прихвати учешће Косова у регионалним форумима, али под обележјима Приштине. Остаје да се о томе договори Борислав Стефановић, шеф преговарачког тима Београда, са посредником ЕУ Робертом Купером. Од исхода тог договора зависи одлука Самита министара ЕУ у петак – наводи наш извор.

Према његовим речима, и до сада су Албанци били представљани на међународним скуповима, али под обележјима Унмика.

– С таквом праксом се мора престати и ми очекујемо да Србија пронађе решење у дијалогу са Приштином – истиче наш извор.

Стефановић је истакао да ће Србија учинити све да не угуши глас Приштине у регионалним форумима, и да ће разговори о тој теми бити настављени, највероватније наредних дана. Он је рекао да је јуче поподне, путем видео-линка, разговарао са Купером о регионалном представљању Приштине.