Балкан

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је на министарском састанку ОЕБС да у центру пажње те организације треба да буде ситуација на Косову која је погоршана кршењем резолуције 12 44 Савета безбедности УН и непоштовањем принципа статусне неутралности од стране међународних мисија


ЛАВРОВ: КОСОВО ДА БУДЕ У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ ОЕБС-а

06. Децембар, 2011.

LAVROVМОСКВА – Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је на министарском састанку ОЕБС да у центру пажње те организације треба да буде ситуација на Косову која је погоршана кршењем резолуције 12 44 Савета безбедности УН и непоштовањем принципа статусне неутралности од стране међународних мисија.
Заседање Савета министара почело је у Виљњусу поводом завршетка годишњег председавања Литваније овом организацијом, а међу више од 40 министара, поред Лаврова, су и шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле, државна секретарка САД Хилари Клинтон, као и шеф српске дипломатије Вук Јеремић. У последњем тренутку учешће на скупу је отказала шеф европске дипломатије Кетрин Ештон.
Неке од горућих тема заседања су ситуација у Белорусији и у арапским земљама после такозваног Арапског пролећа.
Клинтонова је истакла уочи пута у Литванију да жели да скрене посебну пажњу на права и слободе новинара и на њихову заштиту свуда где је њихова безбедност угрожена, пренела је агенција АФП.
Она је у том контексту поменула државе централне Азије, Белорусију, Русију и Турску, а такође је најавила да жели да разговара о питању „политичких затвореника“, конкретно о двојици опозиционих председничких кандидата у Белорусији и о лидеру украјинске опозиције Јулији Тимошенко.

ИЗВОР: КУРИР