Балкан

Милојко Будимир: Избегли Срби поздрављају одлазак ХДЗ-а…


Милојко Будимир: Избегли Срби поздрављају одлазак ХДЗ-а

понедељак, 05 децембар 2011 21:04

Избегли и прогнани Срби из Хрватске са задовољством су поздравили одлазак са политичке сцене  Хрватске демократске заједнице (ХДЗ-а), која им је од свог оснивања толико неправде и зла приредила. То је била странка која је од свог формирања на Србе у Хрватској гледала као на уљезе и грађане другог реда. Најпре их је избацила из Устава Републике Хрватске и одузела им право конститутивног и сувереног народа што је и довело до грађанског рата у Хрватској. Ни после завршетка рата политика ХДЗ-е према Србима није се битно изменила. У том периоду хрватски Сабор донио је више дискриминаторских закона цементирајући етничко чишћење Срба из Хрватске. Довољно је само подсетити у последње време на величање хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, који су првостепено осуђени у Хашком трибуналу, и етнички мотивисаног правосуђа, према коме су, Срби били главни кривци за све што се догодило у Хрватској.

Нажалоат ни Социјалдемократска партија (СДП) у свом поратном мандату за време Ивице Рачана није се друкчије понашао и није исправио неправду коју је нанио Србима, који су овој партији дали гласове у предвечерје грађанског рата. Сигурни смо да су и сада Срби на овим изборима изнова своје поверење указали СДП у нади да овог пута неће бити изневерени. Зато сада са правом очекују да ће реформисани СДП, заједно са својим коалиционим партнерима исправити све пропусте и неправде и вратити Србима одузета људска и грађанска права која им припадају. Ово би требало да се догоди у периоду мониторинга, тј. до 1. јула 2013. године када се очекује да Хрватска постане пуноправна чланица ЕУ.

Избегли и прогнани Срби очекују да ће и тројица представника Срба који су преко мањинске листе СДСС  ушли у Сабор, дати свој пуни допринос „Кукурику коалицији“ у решавању проблема избјеглих Срба, што је и претпоставка у нормализацији односа између Србије и Хрватске.

На одржаним изборима свој допринос покушала је да пружи и Асоцијација избегличких и других удружења која се активно укључила у изборе у IX изборној јединици тј. на подручју Лике и Далмације гдје се на грађанској листи налазила СДСС. Нажалост наш напор остао је без резултата да се у овој изборној јединици добије још један заступнички мандат како би Срби изашли из мањинског гета и изнова постали политички народ. Разлог за овакав резултат налази се у чињеници што су Срби са подручја Далмације и Лике протерани и далеко од свог завичаја. О чему се овдје ради, посебно се види из податка да Хрватска још увек није саопштила резултате пописа становништва који је одржан у априлу, јер тактизира пред међународном заједницом прикривајући чињеницу да се број Срба још смањио и да је сигурно сада на оном проценту који је прижељкивао Фрањо Туђман од три одсто. Тако да сада ХДЗ може мирно да оде са политичке сцене, јер је у потпуности извршио оно што је председник те странке Фрањо Туђман планирао – да Срби као народ из Хрватске нестану, која је сада постала етнички најчистија држава у Ервопи. Да апсурд буде већи за такву политику Хрватска је од својих ментора, првенствено Немачке и Ватикана наглађена чланством у ЕУ.

Избегли и прогнани Срби изнова морају поставити своје оправдане захтеве и уз подршку свих прогресивних снага тражити да Хрватска испоштује преузете обавезе из билатералних и међународних уговора. Посебно очекујемо да се коначно испоштује Бечки споразум о сукцесији из 2001. године који у Анексу Г тражи да се врате сва имовинска права на стање од 31. децембра 1990. године. Ако до тога дође, онда се може очекивати и значајнији повратак избеглих и прогнаних Срба на своја напупштена огњишта.

(НСПМ)