ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

ПАНТИЋ, РИСТИЋ И МИЛОВИЋ: Не пристајемо на споразум без Скупштине и Уставног суда


Ристић: Власт коначно признала Косово

slavisa_ristic03. 12. 2011. 21:09 (Бета)

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић оценио је вечерас да је споразумом у Бриселу о управљању административнм прелазима власт у Београду коначно признала независно Косово.
Власт је тим споразумом признала независно Косово колико год тврдила да то неће учинити, казао је Ристић агенцији Бета.
„Чињеница да ћемо између Косова и централне Србије имати границу не може се другачије тумачити него признавање косовске независности“, рекао је Ристић и позвао грађане да остану на барикадама, мирни, мудри и одлучни да не дозволе инсталирање косовске царине и других привремених институција.
Мало ко је данас од локалних лидера на северу био доступан за коментаре шта за Србе значи Споразум постигнут синоћ у Бриселу.
За коментаре нису били спремни ни грађани на барикадама који више од четири месеца дежурају, јер се не слажу са уводењем царина на административним прелазима.
„Не верујемо у договор, бојимо се преваре и мислимо да ће после 9. децембра све бити по старом, биће настављени напади на Србе. Од споразума корист ће имати само Албанци“, мишљења су грађани на северу Косова.
У општинским Скупштинама у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу и даље трају консултације одборничких група о заказивању заједничке седнице четири СО на којој ће бити донета одлука о судбини барикада после позива председника Бориса Тадића да оне буду уклоњене. Тачан датум није одређен али се помиње почетак недеље када ће своју реч о актуелним дешавањима на северу Косова дати народни представници.

Пантић: Не пристајемо на споразум без Скупштине и Уставног суда

Krstimir_Pantic03. 12. 2011. 18:29  (СРНА)

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је Срни да представници Срба са Косова и Метохије још нису добили текст споразума Београда и Приштине о интегрисаној контроли административних прелаза између територије Косова и Метохије и централне Србије, због чега још не могу да кажу да ли је он за њих прихватљив.
„Али, оно што је за нас обавезујуће је декларација Скупштине Србије од 31. јула, којом се захтева повратак на стање ствари од пре 25. јула, од пре једностране и насилне акције Приштине, коју је подржала међународна заједница, односно онај део који подржава независност Косова“, истакао је Пантић у телефонској изјави Срни.
Он је додао да представници Срба са Косова и Метохије очекују да Скупштина Србије одржи ванредну седницу на којој ће бити разматрани сви до сада постигнути договори између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, те да српски парламент поништи све до сада постигнуте споразуме који су у супротности са Уставом Србије.
„Док се Скупштина Србије не изјасни о овим споразумима и Уставни суд не да своје мишљење о уставности и законитости постигнутих споразума, Срби на Косову и Метохији неће имплементирати те споразуме“, поручио је Пантић. 
Он је додао да српски представници са Косова и Метохије очекују од шефа београдског преговарачког тима у дијалогу са Приштином Борислава Стефановића да им што скорије достави текст споразума о интегрисаној контроли административних прелаза између територије Косова и Метохије и централне Србије.
„Очекујемо од господина Стефановића да то што пре достави, не само нама, него и Влади и Скупштини Србије, како би наш највиши законодавни дом могао да изнесе своје мишљење о овим споразумима“, нагласио је Пантић и поновио да представници Срба са Косова и Метохије сматрају да је Стефановић грубо повредио Устав Србије.
Стефановић је навео да ће, према споразуму, на јединственом прелазу бити представници министарстава финансија и полиције Србије, представник косовске полиције и Еулекса, који ће имати извршна овлашћења. На прелазима ће се налазити и такозвани „царински сведок“, представник косовске царине, који ће имати посматрачку улогу.

Миловић: Желимо писану форму споразума да би донели одлуку

dragisa milovicЗВЕЧАН, 3. децембра 2011. (Бета)

Челници општина северног Косова, одборници и српски народ могу донети одлуку о томе да ли ће прихватити договоре из Брисела тек кад добију оригиналну верзију споразума, изјавио је у председник општине Звечан Драгиша Миловић.
„Када добијемо од (шефа преговарачког тима Борислава Стефановића) Борка оригиналну веризју споразума коју је договорио у Бирселу, када она буде престављена посланицима у Скупштини, можемо да доносимо одлуку о прихватању споразума“, казао је Миловић агенцији Бета.
Миловић је то рекао поводом захтева председника Србије да Срби са севера до сутра прихвате споразум о управљању административним прелазима који је постигнут у петак у Бриселу.
Миловић је рекао да су рок и захтев који им је председник упутио доказ колико се Београду жури зарад кандидатуре.
„Сигурно да ће сви наши одборници и грађани тражити писану верзију споразума из Брисела. На реч не можемо доносити одлуке које се тичу опстанка и нашег и наше деце“, рекао је Миловић. Он  је поручио Београду да неће бити проблема уколико су споразуми најбољи за Србију, јер то значи да су најбољи и за њих.
„Уколио је то најбоље за Србију, а с обзиром да смо и ми грађани Србије неће бити проблема“, казао је Миловић. Пуно је нејасноћа у договорима постигнутим у Бриселу, да би коначно могли своју одлуку да изнесемо требају нам споразуми у писаној форми, казао је председник општине Звечан.
„Ми ниједан споразум нисмо добили, зашто се крије од нас и од парламента питање је“, казао је Миловић и додао да косовски Срби имају право да сумњају, јер су сви споразуми у корист Приштине. Према његовим речима, споразум о интегрисаном управљању границом је камен темељац за признање независност Косова.
Миловић је навео да челници локалне самоуправе не желе нити хоће да се крију иза било кога јер заступају ставове скупштина општина и грађана.

****

Тадић је у суботу увече позвао Србе са Косова и Метохије да у недељу „прихвате споразум о управљању административним прелазима који је постигнут у Бриселу“.

„Ја тражим, захтевам до њих да прихвате постигнуто решење“, рекао је председник Србије. Тадић је додао да то „не тражи само од грађана већ пре свега од лидера косовских Срба који сада не смеју да се сакривају иза грађана“.

У понедељак се очекује став министара ЕУ о кандидатури Србије.