Балкан

САМОДБРАНА СРПСКОГ НАРОДА, ЈЕР ГА ДРЖАВА НЕ ШТИТИ – РС КРАЈИНА И КОСОВА И МЕТОХИЈА


САМОДБРАНА СРПСКОГ НАРОДА, ЈЕР ГА ДРЖАВА НЕ ШТИТИ – РС КРАЈИНА И КОСОВА И МЕТОХИЈА

Вести | 03.12.2011 | 13:29

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА – ВЛАДА И СКУПШТИНА У ПРОГОНСТВУ
11080 Земун, Магистратски трг 3 – Србија – Бр. 1417/11  -1. 12. 2011. године
Тел. 3077-028; vladarsk@gmail.com

С  а  о  п  ш  т  е  њ  е
САМОДБРАНА СРПСКОГ НАРОДА, ЈЕР ГА ДРЖАВА НЕ ШТИТИ – РС КРАЈИНА И КОСОВА И МЕТОХИЈА

            Барикаде на Косову и Метохији су изнуђен корак српског народа. Срби се њима штите од окрутне окупаторске власти – успостављене од НАТО-а 1999. године. А та окупаторска власт је прогнала српску и ромску већину, убила је више од 1000 српских цивила, одузела Србима и Ромима куће, станове, привредна и пољопривредна имања, забранила Србима и Ромима слободу кретања… забрањује повратак српске полиције и војске на Косово и Метохији (иако је то предвиђено Резолуцијом СБ УН – 1244), итд.

Нажалост, српски државници не подржавају овај отпор српског народа окупатору на српској историјској и етничкој земљи – у Аутономној Покрајини Косову и Метохији.

Кад је реч о државницима Републике Србије, запањује њихово непознавање прилика из времена разбијања СФР Југославије (1990-1995), па отпор српског народа против хрватског терора у Републици Српској Крајини квалификују као повод за хрватски прогон стотина хиљада Срба из Републике Српске Крајине и Хрватске. Тадашњем покушају српске одбране од хрватског државног терора и злочина, они се ругају и тај отпор зову «балван револуцијом», те уверавају, да је та «балван револуција» довела до трагедија и разбијања Југославије и наводе – да ту грешку Срба Крајишника данас понављају Срби на северу Косова и Метохије. Овако накарадним тумачењем недавне прошлости, огласили су се: Борис Тадић, Вук Драшковић, Чедомир Јовановић, Драган Шутановац и Ненад Чанак.

Они не схватају, да су Срби у Републици Српској Крајини (1990-1991) били изложени страховитом терору хрватских органа власти: удаљавани су с радних места, пресретале су их групе Хрвата и убијале и премлаћивале на улицама, затварани су, миниране су им куће, станови, привредни објекти и летњиковци. Хрватска је, мимо закона, оснивала паравојне формације, а из полицијиских постаја је отпуштала Србе. Хрватска није поступила по Уставу из 1974, по којем је могла мирно да изиђе из Југославије, него је то чинила насилним путем – терором над Србима и нападима на јединице Југословенске народне армије. У Парламенту је Хрватска прогласила државотворни српски народ за националну мањину.

У тим тренуцима, држава Југославија није заштитила угрожени српски народ:

није похапсила руководство Хрватске,

није разоружала хрватске паравојне формације,

није овластила команде ЈНА по гарнизонима, да онемогуће хрватске терористичке нападе на војску и српски народ,

није предузела ништа да онемогући изгон српских породица из кућа и станова у подручјима ван Републике Српске Крајине (у Загребу, Дубровнику, Сплиту, Задру, Осијеку, Сиску…), итд.

Терор над Србима у РС Крајини и Хрватској су подржавали: Стипе Месић, тадашњи председник Председништва СФР Југославије, премијер Анте Марковић – није дозволио гласање о војном буџету и половина чланова Председништва СФР Југославије. А председник Србије, Слободан Милошевић, прихватио је Венсов план, по којем су у РС Крајину стигле трупе УН, које су помагале хрватску окупацију РС Крајине, као што данас војне снаге КФОР-а и Еулекса помажу окупацију Косова и Метохије.

Кад је Председништво СФР Југославије одлучило да пошаље (1991) неке јединице ЈНА у РС Крајину, те јединице су већу позорност показивале према угроженом српском народу, него према хрватским паравојним јединицама – мада су оне убијале и војнике ЈНА и српске цивиле.

Тако, никаква српска «балван револуција» није кривац за грађански рат у СФРЈ, него су кривци тадашњи државници Југославије, јер нису бранили територијални интегритет и правни поредак своје државе. Видимо, да и данашњи државници Србије понављају грешке својих југословенских претходника – Слободана Милошевића, Момира Булатовића, Мила Ђукановића и других.

Супротно овом несналажењу, српски државници би данас морали да бране територијални интегритет Републике Србије и њен правни поредак. У том смислу, неопходно је да помогну српски отпор окупаторској власти на Косову и Метохију, где би требало да помогну, избор Владе Аутнономне Покрајине Косова и Метохије, чије привремено седиште ће бити у Косовској Митровици, док се не уклони окупаторска администрација Хашима Тачија у Приштини. Наравно, у Владу Аутономне Покрајине Косова и Метохије ће ући и представници националних мањина КиМ: Шиптари, Роми, Турци и други. Све ово је у складу и с унутрашњим и међународним правом, јер је, у том смислу, уследила и одлука Савета безбедности УН у Резолуцији 1244.
Државници Републике Србије би требало да имају у виду, да су Руска Федерација и Република Кина (сталне чланице СБ), више пута, тражиле примену Резолуције 1244. на Косову и Метохији.

Милорад Буха, премијер                      Дипл. инж. Рајко Лежаић, председник Скупштине

извор: Filimonova Anja и srb.fondsk.ru