ЕКОНОМИЈА

Оли Рен: Европа мора да се интегрише или ће се дезинтегрисати


Оли Рен: Европа мора да се интегрише или ће се дезинтегрисати

среда, 30 новембар 2011 21:54

БРИСЕЛ – Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен изјавио је да лидери еврозоне морају да предузму ризик и покрену значајнију прекограничну интеграцију на самиту следеће недеље, или да буду сведоци распада монетарног блока.

„Дошли смо до тренутка у коме морају да буду направљени озбиљни избори и донесу озбиљне одлуке”, казао је комесар Рен у Европском парламенту (ЕП) уочи самита ЕУ 8. и 9. децембра, на коме ће се расправљати о предлозима за измену оснивачких уговора Уније, пренела је француска новинска агенција АФП.

„Економска и монетарна унија ће морати да буде остварена кроз много дубљу интеграцију или ћемо морати да прихватимо постепену дезинтеграцију Уније која постоји дуже од пола века”, истакао је Рен.

Упркос позивима ЕП да буду одржане јавне консултације у периоду од шест месеци уколико та институција буде искључена из преговора које кроје немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Никола Саркози, дипломате верују да ће ЕУ избећи ризични сценарио.

„Уколико бисмо морали да одржимо референдум у Великој Британији о уговору који би обухватао свих 27 земаља ЕУ, будимо реални, било би јако тешко да он буде одобрен”, изјавио је неименовани дипломата, објаснивши да би чак и уговор који би обухватао само еврозону могао да представља проблем.

Због тога, низ „међувладиних споразума” између појединачних чланица еврозоне могао би да представља оквир за промене.

Британски премијер Дејвид Камерон је канцеларки Меркел предложио „делимичну” измену уговора када је био у посети Берлину 18. новембра.

Камеронова влада а и опозиција све су више евроскептични, тако да је Меркелова упозорена да би Велика Британија могла да захтева многобројне повластице у замену за пристанак на било какав уговор који би подразумевао значајнији пренос власти са држава на централно тело Уније.

Бивши белгијски премијер Ги Верхофштат је, у парламентарној дебати, такође оптужио Меркелову и Саркозија да угрожавају опстанак ЕУ да би заштитили уске државне интересе.

„Њихова размимоилажења данас прете самом опстанку Уније”, оценио је Верхофштат конкурентске филозофије Берлина и Париза о начину на који би дужничка криза могла да буде решена, пошто су и француске банке претрпеле тежак ударац.

„Саркози одбија да прихвати фискалну унију која би подразумевала трансфер суверенитета на заједнички и објективан орган који би водио здраву буџетску политику, попут Европске комисије или Европског суда правде”, додао је Верхофштат.

(Танјуг)