ЕКОНОМИЈА

И ЕНГЛЕЗИМА СЕ ДОГОДИО НАРОД…


Велика Британија: Запослени у јавном сектору позивају на „рат против штедње”

среда, 30 новембар 2011 22:08

Оксфорд – „Претворимо Оксфорд у Каиро”, једна је од најрадикалнијих порука послатих са јучерашњих масовних протеста који су блокирали читаво Краљевство и подигли на ноге чак и традиционално мирни универзитетски центар. Запослени у јавном сектору потпомогнути су хиљадама студената, који ће од следеће године почети да осећају радикалне потезе владе – када се школарине увећају до три пута.

Велики број деце која због штрајка нису отишла у школе придружио су родитељима штрајкачима у демонстрацијама, носећи плакате са одрубљеном главом премијера Дејвида Камерона. Они родитељи који нису штрајковали морали су да се задовоље извињењем синдиката „који нису имали другог избора”. Историјска коалициона влада изложена је историјском незадовољству грађана.

„Владајућа коалиција је формирана не на идеолошким основама, већ не би ли се донели закони по којима ћемо ми, радници јавног сектора, сносити трошкове оних који су економију уништавали деценијама, у недоглед позајмљујући новац и правећи историјски дефицит”, каже Џанет, наставница из Оксфорда. „Ово је једини начин да се изборимо са понижавајућим одлукама министра Озборна. Они ударају на школе, и то није мудро.”

Са пиштаљкама у устима, насмејани и раздрагани демонстранти позивају на „рат против штедње”.

„Видите како је бити учитељ”, добацио је један господин облепљен налепницама свог синдиката. „Деца су нам добра, сада морам да учим државу како да поступа са својим грађанима”, узвикује он, а колона му аплаудира.

На раскрсници пред улазак у сам центар Оксфорда он управља масама које се сливају из два различита правца. Транспарената са антивладиним порукама је у изобиљу и свако мора да има по један – младић на раскрсници их дели онима који иду празних руку. „Отпоров” лого са стегнутом песницом дошао је и до Британије.

„Министар финансија Озборн говорио је о улагању у инфраструктуру, па зар није здравство основни темељ инфраструктуре у свакој земљи. Камерону и његовом кабинету је време да иду, новац мора да буде враћен јавном сектору”, каже Бен, запослен у локалном дому здравља, који је данас бели мантил заменио таблом са неумесним порукама министру Озборну.

„Социјална правда је мерама владе дубоко повређена и премијеру треба дати до знања да је његов капитализам у великој кризи и да од њега треба да одустане што пре, пре него што следеће године почне ’западно пролеће’”, поручује раздрагана Брајони из организације „Социјалис воркер”.

Марко Миловановић

(Политика)

1 reply »

  1. HEHEHE…!!! GODINAMA NAŠ NAROD GOVORI DA ĆE I ZAPADNIM ZLOTVORIMA ZAIGRATI MEČKA PRED VRATIMA. POKAZALO SE I OVOG PUTA, DA ONAJ KO SEJE VETAR, ŽANJE BURU. KOLIKO SU ORTROVA POSEJALI PO SVETU, SVE ĆE IM SE VRATITI KUĆI. NE OPROSTI IM BOŽE, JER SU DOBRO ZNALI ŠTA RADE…!!!

    Свиђа ми се