ДЕШАВА СЕ...

Британска тајна служба „СОЕ“: „Генерал Михаиловић је био патриота, човек велике снаге и способности“..


30.11.2011 20:23

Британска тајна служба: Дража је патриота

БЕОГРАД – Британска тајна служба „СОЕ“ из Другог светског рата окарактерисала је команданта Краљевске војске у отаџбини Драгољуба Дражу Михаиловића као патриоту који није сарађивао са окупаторима у Другом светском рату, наводи се у извештају који је данас представљен у Вишем суду у Београду.

„Генерал Михаиловић је био патриота, човек велике снаге и способности“, наводи се у документу представљеном на рочцишту за рехабилитацију Михаиловића и додаје да „нема доказа да је био колаборациониста са Немцима, Италијанима ни са владом Милана Недића“. 

Tај документ „СОЕ“ сачинио је проФесор на ОксФордском универзитету Вилијем Микензи на основу извештаја британских обавештајаца, који су били у посматрачким мисијама у Краљевини Југославији током рата, навео је историчар Слободан Марковић, председник Државне комисије за истраживање околности под којима је убијен Михаиловић.

Извештај британске тајне службе строго је поверљив и носи напомену да могу да га користе само тајне службе и британска влада, а на данашњем рочишту први пут је представљен јавности.

Историчар Марковић је поред тог докумета суду доставио и бројну другу документацију, а предао је и транскрипте седнице британског Парламента, дан пре убиства Михаиловића 17. јула 1946, по којима ратни министар спољних послова Ентони Идн тражи одговор од свог наследника на питање “Шта је Краљевина Британија учинила за генерала Михаиловића, који је био први герилац у Европи у борби против нациста“.

Tадашњи британски министар спољних послова Ервест Бевин одговорио му је да су суду у Београду послати извештаји петорице британских оФицира, који су били у штабу генерала Михаиловића до маја 1944. у којима се констатује да су он и његов покрет стално водили активну борбу против окупатора.

Суд у Београду их, међутим, није узео као релевантне, а није прихватио ни предлог да ти оФицири сведоче у Југославији, навео је тада Бевин.

Марковић је истакао да је судење Мхајловићу био апсолутно монтиран и у прилог томе доставио суду писмо тужилца у том процесу Милоша Минића, који је као шеФ Озне за Београд 1945. упутио врху Комунистичке партије Југославије, односно годину дана пре суђења и стрељања Михајловића.

„Наша партија руководи јавним тужилаштвом, тако и Озном и свим другим државним институцијама….руководиоци Озне, чланови партије, изабрани су међу најбољима. Tужиоци и судије морају да имају поверења у њих, када им не достављају поверљиве податке“, навео је Минић у том писму за КПЈ.

Марковиће је суду доставио и записнике са суђења Михаиловићу, као и аудио снимке из архиве Радио Београда и нагласио да је очигледно “да су делови записника са суђења преправљани и да не одговарају аудио снимцима”.

Поништење пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осуђен на смрт стрељањем, као и враћање грађанских права, захтевом за рехабилитацију затражио је његов унук Војислав Михаиловић, који није присуствовао ниједном одржаном рочишту.

Придружили су му се Српска либерална странка, с академиком Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, проФесор међународног права Смиља Аврамов и други.

Предлагачи захтева тврде да Михајловић није имао право на одбрану и није видео свог адвоката до почетка суђења. Он није имао ни право на непристрасан суд, а оптужница му је уручена седам дана пред суђење.

Захтевом за рехабилитацију затражено је поништење пресуде којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт и којом су му претходно одузета сва грађанска права.

Михајловић је, два дана по доношењу спорне пресуде, 17. јула 1946. године стрељан као државни непријатељ „број један“.

Државна комисија утврдила је да је Михајловић убијен на Ади Циганлији, али сумња да су његове кости касније пренете у секундарну гробницу, највероватније на Ратно острво, како би се онемогућило да икад буду пронађене.

Процес рехабилитације биће настављен 27. јануара 2012.

извор: Танјуг