Балкан

Хашки трибунал оштро је критиковао Шведску телевизију због тога што је приказала норвешки документарни филм о злочину у Сребреници 1995.


Хаг критикује Швеђане због истине о Сребреници

29. 11. 2011. 22:22

SREBRENICA

Сребреница - муслиманска представа за подстицање напада на Србе

Хашки трибунал оштро је критиковао Шведску телевизију због тога што је приказала норвешки документарни филм о злочину у Сребреници 1995. године , у којем се наводи да је тадашњи председник БиХ Алија Изетбеговић жртвовао тај град да би подстакао нападе на Србе, пренели су шведски медији.
СТВ је још у августу емитовала документарац „Град који је жртвован“ и од тада је мета критика Бошњака који живе у Шведској да је „жртвовала истину“.

Према шведском дневном листу Dagens niheter, протести су доспели и до Хашког трибунала, који је у писму оштрог тона директорки СТВ-а Еви Хамилтон подсетио на неколико својих пресуда у којима је злочин у Сребреници окарактерисан као геноцид.

Међународни кривични трибунал за злочине на простору бивше Југославије такође је навео да постоје јасни докази да је већина жртава настрадала масовном егзекуцијом, а не у борби.

Државни секретар у шведском министарству за интеграције Јасенко Селимовић један је од оних који је оптужио СТВА за „порицање геноцида“, преноси шведски информативни портал на енглеском језику „Локал“.

У филму норвешког аутора тврди се да је Изетбеговић жртвовао Сребреницу да би подстакао Запад на напад на Србе, а све уз подршку Американаца.

Према мишљењу Селимовића, филм описује хашког оптуженика Ратка Младића као „доброг момка“ који покушава да пронађе решење за ситуацију у Сребреници 1995. и наводи на закључак да су се снаге НАТО бориле на страни муслимана у БиХ.

2 replies »