ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

СНВ северног КиМ: Тадић разбија јединство Срба на КиМ


 СНВ северног КиМ: Тадић разбија јединство Срба на КиМ

30.11.2011. u 15:53  

snvpecat1-300x297

Преносимо у целости Саопштење Српског националног већа северног Косова и Метохије, број 641, од 30. новембра 2011. године, поводом изјаве председника Србије у којој позива на уклањање барикада.

Српско национално веће северног Косова и Метохије

Саопштење

Искључиво због добијања статуса кандидата за чланство Србије у ЕУ, односно зарад останка на власти чак и по цену одбацивања најзначајнијих државних и националних интереса и свесног гажења Устава, председник Борис Тадић позвао је Србе на северу Космета да уклоне барикаде, које су постављене да осујете успостављање граничних и царинских прелаза на административној линији и најдиректније признање независности Косова и Метохије.

Иако је свих ових месеци јавно истицао да су барикаде на северу Космета ненасилан и демократски облик борбе Срба за своје и националне легитимне интересе, Тадић је јуче, према налогу из Брисела и Вашингтона, напрасно „заборавио” да је постављање барикада у пуној мери подржала власт у Београду и изрекао наручену и грубу неистину да барикаде „шетете нашим националним интересима”. Такву Тадићеву оцену поздравиле су све државе које су подржале независност Косова, а њена немерљива штетност по српске националне интересе најбоље је објашњена у изјави амбасадора САД у УН Розмари ди Карло, која је „позвала Владу Србије да сарађује са КФОР-ом и ЕУЛЕКС-ом на уклањању барикада” и појаснила да је „Косово јединствено царинско тржиште и да има право да контролише – своје границе”.

Оваквом, државнички неодговорном и политички катастрофалном изјавом, председник Тадић настоји да разбије јединство Срба на Космету и да, играњем на карту подела и раздора међу косметским православцима, пружи пуни допринос тежњама Запада да и Србија призна независност Косова.

Настојећи да присили председнике општина на северу КиМ да иницирају рушење барикада, Тадић им поручује да ову ситуацију „не треба да тумаче као – националну борбу и да виде себе у улози – некаквих хероја”, а јединствена оцена Српског националног већа северног КиМ је да је у току национална борба против националне издаје. Истовремено, ни председници општина на северу КиМ, ни грађани који су их изабрали и с којима су даноноћно на барикадама, не виде себе као хероје, али, такође, не помишљају ни да их покољења памте као – издајнике.

Што се тиче Тадићеве капитулантске поруке да је „српски национални интерес на КиМ све угроженији” и да „Србија нема потенцијал да своје интересе брани државним средствима”, познато је да је тај потенцијал уништио – Борис Тадић, најпре као министар одбране, а затим и као председник Србије.

Косовска Митровица, 30.11.2011.

Председник Српског националног већа северног Косова и Метохије др Милан Ивановић

ИЗВОР: ВЕСТИ