Балкан

НИШТА ОД ПОТПИСА ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ ТУЖИЛАЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СРБИЈЕ И БиХ, СРБИЈА ВЕЋ ПОТПИСАЛА СА ХРВАТСКОМ И ЦРНОМ ГОРОМ!


29.11.2011 14:18

Без потписивања Протокола Србије и БиХ

 

БЕОГРАД – Српско Tужилаштво за ратне злочине и Државно тужилаштво за ратне злочине БиХ неће у Бриселу потписати Протокол о сарадњи у прогону починилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, јер је босанска страна рано јутрос од тога одустала, рекао је Танјугу заменик тужиоца за ратне злочин Србије Бруно Векарић.
Према његовим речима, Протокол је сутра требало да буде потписан у Бриселу након вишемесечног усаглашавања текста, али је босанска страна на изненађење свих од тога одустала.
Како Танјуг сазнаје у Бриселу, Протокол о сарадњи између БиХ и Србије неће бити потписан јер још увек није добио сагласност Председништва БиХ.
Српски Tужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и вршилац дужности државног тужиоца Босне и Херцеговине Јадранка Локмич Мисирача требало је, како је раније најављено, да сутра у Бриселу потпишу Протокол о сарадњи.
Протоколом о сарањи у прогону починилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида се, поред осталог, регулише питање о међусобном уступању доказа, што ће омогућити елиминисање вођења паралелних истрага у случајевима ратних злочина.
Усаглашавању текста Протокола подршку су дали и представници Европске комисије, амбасаде САД и Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији.
Србија и БиХ су до сада водиле паралелне истраге у случајевима као што су „Tузланска колона“ или „Добровољачка“, због немогућности изручења држављана, односно недостатка правног основа за сарадњу у кривичном прогону.
Србија сличне споразуме, према којима се уступањем доказа другој држави ради еФикаснијег процесуирања отклања спровођење паралелних истрага, већ има потписане са Хрватском и Црном Гором.

ИЗВОР: ТАНЈУГ