ДЕШАВА СЕ...

Медведев издао министарству иностраних послова наредбу да припреме одговор на молбу 22.000 косовских Срба – већ 70.000 Срба жели и руско држављанство!


Већ 70 000 Срба жели да добиje руско држављанство

30.11.2011. – Медведев издао министарству иностраних послова наредбу да припреме одговор на молбу 22000 косовских Срба

Већ преко 70.000 Срба жели да добије држављанство Русије. Такву цифру навео је у интервјуу један од иницијатора покрета са Косова Златибор Ђорђевић.

По речима Ђорђевића, сакупљање потписа води се у читавој покрајини, а иницијативи се придружује све више организација, на пример удружење расељених Срба са Косова, које ради у Нишу. Има заинтересованих да добију руски пасош чак у и Црној Гори и Републици Српској.

Пре неколико дана председник Русије Дмитриј Медведев издао је министарству иностраних послова наредбу да припреме одговор на молбу 22.000 косовских Срба са којом су се они обратили амбасади Русије у Београду. По речима Златибора Ђорђевића, то је инспирисало „читаву Србију“:

Djordjevic1.mp3

Двојно држављанство гарантовало би косовским Србима и заштиту од агресивних дејстава КФОР-а говори Златибор Ђорђевић.

Djordjevic2.mp3
Неки аналитичари придржавају се мишљења да је иницијатива косовских Срба предизборни потез чији је циљ лишити владајућу Демократску странку Бориса Тадића што већег броја гласова. Ипак наш саговорник тврди да то није тако.

Djordjevic3.mp3

Да истакнемо да је у политичким круговима Србије иницијатива косовских Срба била примљена неједнозначно. Између осталог, политички директор МИП Борислав Стефановић назвао ју је авантуром и истакао да аутори не схватају систем међународних односа. Са своје стране, амбасадор Србије у РФ Јелица Курјак у интервјуу за Интерфакс окарактерисала је обраћање косовских Срба као „крик очајања“: Ми желимо овде да останемо, али помозите нам“.

Извор: Голос России, фото: РИА Новости