ДЕШАВА СЕ...

ТАКО СЕ РАЗГОВАРА СА ИЗДАЈНИЦИМА- Посланик Алексић, председнику Владе: „Због чега државни тужилац није покренуо кривични поступак против вас, против Бориса Тадића, против Борка Стефановића и против министра Богдановића, јер ви сте извршили кривично дело из члана 307. Кривичног законика, нарушавањем територијалне целине. То је једно од најтежих кривичних дела и ви ћете морати, пре или касније, кривично да одговарате због тога. Немојте да се правите блесави да не чујете питање.“


Борис Алексић: Режим уводи санкције Србима на северу Косова и Метохије

Вести | 29.11.2011 | 00:50
Фонд Стратешке Културе, Ру

БОРИС АЛЕКСИЋ: Хвала, госпођо председнице. Даме и господо народни посланици, поштовани грађани Републике Србије, господине Цветковићу, заиста не разумем због чега се ви правите да нисте чули мог колегу Владу Јеремића, који је пре два дана дошао са КиМ. Био је у саставу делегације СРС која је обилазила српске барикаде и Србе на КиМ и који вам је саопштио да је Влада Републике Србије увела санкције Србима на северу Косова.

Питање је врло јасно – због чега сте ви увели санкције Србима на северу КиМ? Због чега сте им увели рестрикције струје, електричне енергије? Ти људи неколико дана, више пута у току 24 сата немају електричну енергију. Видимо да сви остали делови Републике Србије имају електричну енергију. Ко управља ЕПС? Влада Републике Србије. Зашто укидате струју Србима на КиМ? Због чега сте им увели ПДВ?

Из Америчке амбасаде су директно тражили од вас да престанете да финансирате Србе на северу КиМ и да извршите економски притисак на њих, како би одустали од своје борбе, како би одустали од својих захтева. Због чега сада то радите? То питање вам је поставио мој колега Владан Јеремић и ви морате да одговорите на то. То је ствар од прворазредног националног интереса.

Подсетићу вас, господине Цветковићу, ви на овај начин извршавате кривично дело из члана 307. Кривичног законика Републике Србије, нарушавање територијалне целине. У вези тог дела Кривични законик је веома јасан јер су кажњиве и припреме радње, а то прецизира члан 320.

Каже следеће – припремне радње се састоје и у отклањању препрека за извршење кривичног дела као и у другим радњама којима се стварју услови за непосредно извршење кривичног дела. Ви угрожавате територијалну целину Републике Србије тиме што уводите санкције Србима на северу КиМ. Ви помажете у извршењу тог кривичног дела и заиста ми се чудимо због чега државни тужилац није покренуо кривични поступак против вас, против Бориса Тадића, против Борка Стефановића и против министра Богдановића, јер ви сте извршили кривично дело из члана 307. Кривичног законика, нарушавањем територијалне целине. То је једно од најтежих кривичних дела и ви ћете морати, пре или касније, кривично да одговарате због тога. Немојте да се правите блесави да не чујете питање.

Друга ствар, због чега Влада Републике Србије доводи у смртну опасност…

Председник: Знате шта, тако ипак не можете да разговарате са премијером. То је заиста један безобразлук и нећу дозволити сигурно да вам се понови такав испад и таква врста некултуре. Молим вас, не можете рећи премијеру то што сте рекли.

БОРИС АЛЕКСИЋ: Госпођо председнице, ја сам цитирао члан 307. Кривичног законика. То је члан…

ПРЕДСЕДНИК: А, осим тога, истекло је време немате више реч. Ви немојте добацивати. Изволите, господине председниче.

МИРКО ЦВЕТКОВИЋ: Поштовани народни посланиче, саслушао сам мирно оно што сте ви рекли. Разумео сам да ви тврдите да је Влада Републике Србије увела неке санкције. Ја желим и вама и грађанима да кажем да то није тачно. Не само да Влада Републике Србије није увела санкције, већ она својим пуним капацитетом помаже наших грађанима који живе тамо. Она им помаже како директно финансијски, тако и на сваки други начин и наши људи су тамо када је најтеже и наши људи покушавају да, у условима који постоје и у ситуацији када та територија није под нашом контролом него под протекторатом УН, да учинимо што је најбоље за те људе тамо и ми ћемо то и даље чинити. Према томе, о било каквим санкцијама овде не може бити никакве речи.

ПРЕДСЕДНИК: Борис Алексић има реч.

БОРИС АЛЕКСИЋ: Хвала, госпођо председнице. Господине министре нисам задовољан вашим одговором. Конкретно сам рекао шта је проблем. Дакле, њима је ускраћена електрична енергија а грађани Републике Србије у другим деловима Републике Србије имају електричну енергију.

Дакле, ако неком ускратите струју 12 сати на једном делу територије Републике Србије, а они су спојени на мрежу Електропривреде Србије, као што смо спојени и ми у Београду, као што су спојени они у Новом Саду, онда немате оправдања за ово што ви причате да се то не дешава. Значи, то је реалност. Они доле немају електричну енергију и ви морате да доведете у ред Електропривреду Србије и да успоставите нормално снабдевање електричном енергијом Срба на КиМ. Немате сад пречег задатка, јер можете ви да изазовете доле хуманитарну катастрофу.

Почео сам да постављам још једно питање – због чега Влада Републике Србије доводи у смртну опасност грађане Београд, јер не жели да разминира авио-бомбу НАТО-пакта која се од 1999. године налази на Звездари, испод стамбене зграде, испод кућа у којима живе људи, где се деца играју? Ако то експлодира, велики број људи може да погине.

Неколико пута сам то питање постављао Драгану Шутановцу. Он ми је на крају одговорио да није надлежан, од 2009. године, а био је до 2009. године. Каже да су неки други људи надлежни.

Пазите, овде не говоримо о смешним стварима. Они су рекли да Влада Републике Србије нема 250.000 евра да разминира ту авио-бомбу НАТО-пакта. Чекајте, дугује вам Мишковић, Беко и други спонзори ДС и СНС, пет милијарди евра неплаћених доприноса. Дајете 30 милиона евра сексуалним мањинама у Србији из буџцета. Знају грађани о коме се ради, а немате 250.000 евра да сачувате животе грађана Београд. То, просто, не могу да разумем.

Шта ради онај ваш Ђилас, сем што прича глупости, да Руси не знају да граде Метро. Руси имају најбољи метро у свету. То је причао у америчкој амбасади и то имате у депеши америчке амбасаде у Београду. Зато је закључио са Французима споразум о изгради метроа, са Французима који су бацали осиромашени уранијум. Од последица тог осиромашеног уранијума страдају нам деца и дан данас.

Где вам је, министре здравља, стратегија заштите здравља од последица НАТО агресије из 1999. године? Зашто зеолит није бачен на терен где је бачен осиромашен уранијум? Он апсорбује до 80% осиромашеног уранијума. Постојали су ти пројекти, али нису реализовани. Зашто? Кулминација последица НАТО агресија, 10 година после те агресије се десила.

ПРЕДСЕДНИК: Време. Реч има премијер.

МИРКО ЦВЕТКОВИЋ: Желим да кажем да у вашим питањима ви полазите од неких закључака који наводи потпуно на ситуацију која је супротна стварности.

Када кажете зашто Влада не жели да разминира, неко са стране ко слуша би помислио да сте се ви организовали, кренули да извршите разминиравање, и онда је Влада стала испред вас и рекла – стоп, немојте. То апсолутно није тачно.

Наравно, хоћу исто да вам кажем да мени није познато да постоји таква велика опасност. Уколико је то тачно, наћи ћемо та средстава и разминираћемо то. Свакако, оптуживати владу да је заустављала те који су то хтели да реше, заиста је један непримерени начин, бар вама тако нешто ја не бих рекао.

Исто тако, када се ради о електричној енергији, наравно постоји електропривреда која је задужена да то снабдева. Уколико постоје неке рестрикције, мора да постоји неки технички разлог. Влада никоме није дала налог да уводи било какве санкције или да било како другачије третира грађане који живе на Косову. Управо супротно, као што сам рекао, Влада у пуном капацитету и на сваки могући начин помаже тим људима.

ПРЕДСЕДНИК: Само се пријавите, господине министре. Министар здравља. Изволите.

ЗОРАН СТАНКОВИЋ: Мене чуди да сте толико необавештени, али као што и сами знате, постоји стратегија коју спроводи ВМА и тиче се у више правца испитивања, а пре свега, испитивања на деци, да ли постоје последице дејства осиромашеног уранијума. То ради дечији кабинет ВМА. У оквиру Завода за превентивну медицинску заштиту се раде контролни прегледи свих оних људи, тј. војника и резервиста и становништва који су дошли у додир са муницијом са осиромашеним уранијумом. Ради се једна обимна студија о посттрауматском стресном синдрому од последица бомбардовања. Према томе, то постоји. Ако нисте знали, сада вас обавештавам. Хвала.

ПРЕДСЕДНИК: Народни посланик Борис Алексић има реч.

БОРИС АЛЕКСИЋ: Хвала, госпођо председнице. Господине министре здравља, као што знате, ми у СРС смо веома добро обавештени, а између осталог, читамо и изјаве НАТО пилот а који су учествовали у агресији на СРЈ. Да сте читали извештај шпанског пилота Адолфа Луиса Делаоса, који је пилотирао на авиону „Ф 18 супер хорнет“ и учествовао у агресији, знали бисте да они нису бацали само осиромашени уранијум, већ да су бацале бојне хемијске отрове. Тако он наводи врло прецизно у својој изјави. Изгледа да ви нисте о томе обавештени.

Такође, они су бацали супстанце којима се трују усеви по целој територији Републике Србије. вама сам поставио конкретно питање – зашто не постоји национална стратегија заштите грађана Републике Србије од последица НАТО агресије? Она је морала да дође овде у Народну скупштину и да буде усвојена, као и неке друге националне стратегије. Можда ви не знате каква је процедура у том случају, када су у питању националне стратегије.

Американци су тровали грађане Републике Србије, не само на КиМ, већ и у Београду, Новом Саду. Због тога имамо пораст малигних обољења, између осталог. Америка и дан данас убија у Србији и убијаће ко зна још колико година, док јој се ви приближавате.

Око електричне енергије. Чињеница је да Срби на КиМ немају електричну енергију и драго ми је да смо се напокон разумели и да сте схватили да морате да реагујете и да им обезбедите нормално снабдевање електричном енергијом.

Када је у питању неексплодирана авио-бомба из НАТО агресије, обавеза Владе Републике Србије је да штити животе грађана Републике Србије. Дакле, ваша је обавеза, на вама је иницијатива, ви сте извршна власт, ви морате да разминирате ту авио-бомбу.

http://www.srpskaradikalnastranka.org.rs/srbija/2298

1 reply »

  1. Ако је истина што овај момак Алексић прича……онда, ме овај, да кажем транскрипт, подсећа на нека времена пред опште лудило…….Тек сам открио овај сајт у потрази за информацијама о нашим љидима на југу покрајине……Ово је тек почетак. Србија је у медијском мраку, не види се ништа, људи грогирани, али младост је ту………Чека нас катарза…….уз Божју помоћ, проћи ћемо ову голготу, само да опет након свега не направимо нову Југославију…..као 1918.

    Свиђа ми се