Видео

Представници Срба са севера Косова остају при ставу да ће за сваку срушену барикаду подићи нову!!!


Реаговања на Тадићев позив да Срби уклоне барикаде…

29.11.2011

Представници Срба са севера Косова остају при ставу да ће за сваку срушену барикаду подићи нову. Позив председника Бориса Тадића Србима на Косову да уклоне барикаде, поздравили СПО, ЛДП и УРС. Срби на барикадама бране свој опстанак, тврди СРС.

Реагујући на позив председника Бориса Тадића да уклоне барикаде, представници Срба са севера Космета кажу да остају при ставу да ће за сваку срушену барикаду подићи нову. О ситуацији на Космету данас је расправљано и на седница Одбора за Косово и Метохију.

Изјава председника Србије без сумње утиче на Србе са севера, али једини који могу утицати на ситуацију на терену су председници општина, рекао је државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић. Упитан шта мисли о позиву Тадића Србима да се повуку са барикада, Ивановић је истакао да „председник Тадић има све информације и због тога је одлучио да поступи како је поступио“. „Представници Срба овде су легитимни и легални, и важно је да чујемо шта и они мисле“, рекао је Ивановић.
ristic i pantic
Председник Општине Зубин Поток, Славиша Ристић, изјавио је за Радио КиМ да ће мештани остати на барикадама и да неће дозволити њихово рушење. „Људи дежурају и неће дозволити даље кретање Кфора и рушење барикада, а посебно кретање Еулекса и косовских цариника“, рекао је Ристић. Ристић каже и да ће Срби, ако буде неопходно подићи „не једну нову, него више нових барикада“. Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да је народ непријатно изненађен изјавом председника Тадића да Срби уклоне барикаде, с обзиром да је, како каже, контрадикторна досадашњим, у којима је подржавао Србе са Косова да на миран и легитиман начин изражавају свој протест. 

– У сваком случају, позваћемо Србе да остану на барикадама, јер немамо право да тражимо од њих да прекину праведну борбу – изјавио је Ристић, нагласивши да су највише збуњени председниковим упозорењем да ће погрешити баш као Срби у Крајини када су одбили план З4, с обзиром да им ништа осим прихватања косовске независности није понуђено.
– Заиста не знамо на шта је председник мислио! Уколико је реч о Ахтисаријевом плану, морам да нагласим да су њега одбиле све званичне институције Србије, па и Срби на Косову – додао је Ристић.

Крстимир Пантић, председник Општине Косовска Митровица, рекао је да је позив председника Тадића непријатно изненадио, не само председнике општина, већ и све грађане на Косову и Метохији који већ четири месеца бораве на барикадима. Он је казао да их је Тадићев позив изненадио због тога што су „четири месеца имали апсолоутну подршку и председника и Владе Србије да истрају“. Пантић је рекао да председници општина не могу сами да донесу одлуку о уклањају барикада, већ да морају да разговарају са грађанима и да се консултују са скупштинама општина.

Са поруком председника Тадића сагласна је „посланица у скупштини Косова“ Рада Трајковић, која каже да је повлачење Срба са барикада „најбоље решење“. На позив председника Тадића, Либерално-демократска партија, Српски покрет обнове и Уједињени региони Србије реагују са одобравањем, док радикали и ДСС сматрају да је позив погрешан.

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да је позив председника Бориса Тадића Србима да се повуку са барикада, корак у добром правцу. „Позив председника Тадића Србима на Косову да се повуку са барикада, иако је стигао после четири месеца оклевања и подршке власти том погрешном методу борбе, може бити корак у добром правцу, само ако буде праћен потпуном искреношћу према земљи и грађанима, дефинитивним напуштањем поражене политике „и Косово и Европа“, и договором са Европском унијом и Приштином“, рекао је Јовановић. Према његовој оцени, сада је важно да вербалне најаве буду претворене у конкретне политичке и државне одлуке које ће омогућити смиривање ситуације на северу Косова и успех дијалога у Бриселу.

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић, такође, је подржао позив председника Тадића Србима на Косову да се повуку и омогуће мирно решење кризе. Драшковић каже да је СПО то тражио од почетка, због чега су и странка и он били изложени бруталном медијском и политичком линчу и називани издајницима и страним плаћеницима.

Члан Председништва Уједињених региона Србије Сузана Грубјешић оценила је као логично да председник државе позове грађане са севера Косова да се повуку са барикада и омогуће да се нађе решење за административне прелазе Јариње и Брњак. „Од почетка се знало да барикаде нису решење проблема, а учестали инциденти указују да су барикаде постале проблем за државу“, навела је Грубјешићева у изјави Танјугу.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић рекао је да је порука и позив председника Тадића у интересу и Србије и Срба на Косову и Метохији. Према његовим речима, Тадићева порука мора се схватити озбиљно, јер је то порука Србије.

На другој страни, потпредседник Српске радикалне странке Драган Тодоровић назвао је позив председника Србије Бориса Тадића да Срби уклоне барикаде на северу Косова „сулудим и шизофреним“, јер Срби тако бране свој опстанак на Косову и Метохији.

Dragan-Todorovic-527.jpg

Тадић би требало да од Савета безбедности УН тражи да спречи НАТО да одузима Косово од Србије, уместо што позива Србе да уклоне барикаде, рекао је Тодоровић у изјави Бети. „Позивати Србе да се повуку са барикада је невероватно, јер су их Срби формирали зато што им је било угрожено елементарно право на живот“, рекао је Тодоровић.

Шеф посланичке групе Демократске странке Србије Милош Алигрудић сматра да је позив председника Бориса Тадића Србима да уклоне барикаде на северу Косова показатељ одустајања од борбе за очување интегритета државе Србије. Алигрудић је рекао да је положај Срба на Косову и Метохији заиста тежак, јер немају, како сматра, ни у најмањој мери подршку сопствене државе за борбу која је легитимна и значи поштовање Устава.

Барикаде одслужиле своју сврху?

Позив председника Србије да се уклоне барикаде, одговор је на јучерашњи сукоб код Јагњенице и једини је могући начин да се избегне ширење насиља, оценио је професор међународних односа Предраг Симић. Напомиње да се само тако могу избећи озбиљне последице по тамошње Србе, али и по међународни положај Србије.

Директор Центра за нову политику Владимир Тодорић каже да је Тадићев позив храбар, а истовремено и једини могући потез у ситуацији када постоји опасност да Кфор примени насиље против локалних Срба. Барикаде су „одслужиле своју сврху“, истиче Тодорић, јер су многобројне услове за кандидатуру Србије изречене августа ове године свеле на један једини – да буду уклоњене. Истовремено, уклањање барикада, сматра Тодорић, једини је пут да се сачувају институције државе Србије на Косову и Метохији.

Потпуно је јасно да Србија нема инструменте и капацитете да се супротстави интересима западних сила, па је позив председника Бориса Тадића да се барикаде уклоне рационалан и логичан, оценио је аналитичар и бивши амбасадор Србије у Немачкој Огњен Прибићевић. Он је у изјави Танјугу рекао да је позив председника Тадића логичан у овом тренутку посебно после свега што се, како је истакао „дешавало током јучерашњег дана на барикадама и када је потпуно постало јасно да ће Кфор своје методе и акције радикализовати“. Коментаришући да ли је позив председника дошао касно, Прибићевић је навео да сигурно још није касно, али да би било добро да се то десило раније, јер би се онда и „цела ствар много раније решавала“.

Председник Борис Тадић позвао је раније данас представнике Кфора да не покрећу акције уклањања барикада, а политичке представнике Срба на северу Косова да учине све како би блокаде путева биле прекинуте.

извори: РТС, КИМ, Танјуг, БЕТА