Љиљана Татић

”Разговори о српско-косовској царини направили су мали али снажан помак” каже Сперо Њус а преноси THE NEW YORK TIMES


На страници The New York Times је 21. Новембра 2011. освануо наслов са следећим садржајем:

Европска унија каже да су се Србија и Косово  сложили да прихвате једни другима универзитетске дипломе и да је постигнут  напредак у укључивању Косова у регионалне форуме.

Две стране постигле су овај договор у последњој рунди преговора у Бриселу прошле недеље. Али, две делегације нису разговарале о спору на граници са српским становништвом на северу Косова који је изазвао међуетничко насиље и имало за последицу једног мртвог полицајца  и више од 10 рањених људи.

ЕУ је посредовала у дијалогу Београда и Приштине који је био прекинут у септембру због тог спора.   Следећа рунда преговора заказана је за 30. новембар.                                                            На Косову су етнички Албанци прогласили независност од Србије 2008. године, али је Београд то одбацио.ЕУ инсистира да Београд мора да  унапреди односе са Косовом да би постао кандидат за чланство у ЕУ у децембру ове године.

Исто задовољство о напретку преговора описао је и VOA

Постоји веома једноставна логика а то је да, ако Србија не признаје државу Косово, онда не може да призна ни дипломе нити да прихвата некакву ”регионалну сарадњу” која се иначе односи на ДРЖАВЕ у региону. Кипар и после пола века од Турске окупације не признаје апсолутно ништа што је везано за окупирану територију и њене становнике. Зашто нико Кипар и Турску не условљава да седну за некакав преговарачки сто???  Због те једноставне логике наши политичари морају да  лажу и обмањују јавност, јер како би нам иначе објаснили зашто су  споразуми које потписују у име народа у супротности са интересима народа и са овом једноставном истином.

Са једне стране имамо стране медије који ”позитивно” оцењују напредак и договоре, док наши медији то приказују другачије.

РТС на пример али и други медији,  имају сасвим другачији тон у извештавању. Они стављају негативне наслове, као на пример ”Без договора о прелазима, па затим:”Други дан најновије рунде дијалога Београда и Приштине о техничким питањима завршен је без нових договора”…или ..“Иако је дошло до приближавања ставова двеју страна када је реч о регионалном представљању Приштине, још увек немамо договор“

Ове НЕгације и овакво ”извештавање” заправо није извештавање већ ОБМАНА ЈАВНОСТИ. Ово је још један непорециви доказ да наши медији активно учествују у тој обмани и да народ треба да престане да купује новине и да престане да гледа  програме у знак протеста. Престанимо бар да плаћамо ТВ претплату онима који свесно и противно НОВИНАРСКОМ КОДЕКСУ креирају информације по мери српских марионета-политичара.