ДЕШАВА СЕ...

На једној манифестацији у Будимпешти Војводина названа „јужним крајевима Мађарске“. Меморијално друштво „Рација 1942“ затражило од Вука Јеремића да Мађарској упути протест!


ВОЈВОДИНУ НАЗВАЛИ ЈУЖНИМ КРАЈЕМ МАЂАРСКЕ!

28.11.2011.

madjarska - vojvodina - separatizam

НОВИ САД – Удружење „Рација 1942″ тражи да се Мађарској упути протест због тога што је део Војводине на једној манифестацији у Будимпешти назван „јужним крајевима“ Мађарске, преноси портал Васељенска!
Меморијално друштво „Рација 1942″ затражило је од министра спољних послова Вука Јеремића да Мађарској упути протест. У отвореном писму Јеремићу, то друштво наводи да су програми на манифестацији имали званичан назив „Голгота Мађара у Јужним крајевима 1944-45″, под којим је од 25. до 27. новембра у Парламенту Мађарске одржана комеморативна конференција у спомен на мађарске жртве комунистичког режима у Војводини крајем Другог светског рата.
„Рација 1942″ из Чуруга тражи да се мађарској влади упути протест због тога што је делу Војводине дато име „Јужни крајеви/Делвидек“. Напомињући да Војводину тако називају мађарски ревизионисти, незадовољни резултатима Версајског мира закљученог после Првог светског рата којим је укинута илузија о стварању „Велике Мађарске, друштво „Рација 1942? истиче да је, као последица ревизионичке политике Миклоша Хортија, 1941. године окупирана Бачка, а потом настао масовни прогон и убијање српског становништва.
Меморијално друштво „Рација 1942″ наводи и да на комеморативним манифестацијама у Мађарској, према извештајима агенција, није било речи о великом броју убијених и протераних Срба приликом Хортијевог заузимања Бачке и у годинама окупације, а посебно о хиљадама невиних жртава Рације 1942. године. На комеморативној конференцији у Будимпешти, организованој у част жртава одмазде против војвођанских Мађара 1944/45, учествовали су и потпредседник Скупштине Војводине Бранимир Митровић, амбасадор Србије у Будимпешти Дејан Шаховић и председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор.

извор: КУРИР

1 reply »

  1. Може да прича ко шта хоће, док је у нашим срцима и док је ми осећамо и знамо да је наша никаква сила не може доказати да је другачије.Док је Срба, српског језика и писма српска је ако се Срби повуку, веру, језик и писмо забораве и прихвате туђи, шта би доказивало да је српска. Завештање Стефана Немање да не заборавимо и да га се држимо и ништа да не бринемо. Ако се Србин потписује латиницом, заборави веру и језик својих отаца престаје да буде Србин. Сваки Србин, сваки појединац је одговоран. пред прецима и потомцима. Љиљана Ћуић

    Свиђа ми се