ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

ЗУБИН ПОТОК ОДСЕЧЕН ОД СЕВЕРА КОСОВА – блокиран „ПУТ ЖИВОТА“!


ЗУБИН ПОТОК ОДСЕЧЕН ОД СЕВЕРА КОСОВА

11: 18 28. Новембар, 2011.| Аутор: Зоран Шапоњић/КУРИР/

До Зубиног Потока може се само преко албанског дела Косовске Митровице

macka i kfor na barikadama

ЗУБИН ПОТОК – Јутрошњом акцијом снага Кфора и блокадом раскрснице код места Јагњеница Зубин Поток практично је одсечен од остатка Косова.

Од јутрос се из Зубиног Потока, Зупча и околних српских села до северног дела Митровице и Звечана може доћи само преко јужног, албанског дела Митровице.

Други могући правац за повезивање Зубиног Потока са севером Косова је преко алтернативног пута поред административног прелаза Брњак и даље преко Новог Пазар и Рашке, али је овај правац десетинама километара дужи од пута који је Кфор јутрос блокирао и који су Срби из Зубиног Потока звали „пут живота“.

11:35  Новицки: Нема повређених војника

ЗУБИН ПОТОК – Представник јединице Кфора у Јагњеници, која је јутрос уклонила барикаду у том месту, обавестио је председника општине Зубин Поток да је за време те акције рањен један њихов припадник. Представник Кфора затражио је од председника општине Славише Ристића да позове Србе који су се окупили јутрос на том месту да се разиђу.

Ристићу је такође речено да Кфор намерава да у Јагњеници успостави контролни пункт и да очекују од локалног становништва да уклони нову барикаду коју су, после акције Кфора, поставили на око 500 метара од места на којој је претходна барикада јутрос уклоњена.
Кфор је својим возилима блокирао пут Звечан-Зубин Поток.

Кфор је за време јутрошње акције разбијања блокаде користио водене топове и сузавац како би приморао становништво да се разиђе.

Немачки и аустријски војници Кфора уклонили су оклопним возилом аутобус и камионе којима је био блокиран тај пут. За време акције Кфора чула се рафална паљба из аутоматског оружја, али није познато ко је пуцао.

Кфор је преко разгласа саопштио да је пуцано на њиховог команданта и упозорио окупљене да ће, ако се понови пуцњава, одговорити.

Срби су у међувремену на око 500 метара поставили нову барикаду.

Новицки: Нема повређених војника

Кфор је током уклањања барикада у Јагњеници, код Зубиног Потока користио мале количине сузавца, а међу војницима није било повређених, изјавио је портпарол Кфора Уве Новицки. Портпарол Кфора је Бета рекао да нема информација о томе да су се током акције чули рафални пуцњи, односно да је пуцано на војнике.
„Кфор је користио мале количине сузваца да би растерао демонстранте који су на војнике бацали пиротехничка средства“, казао је Новицки. Новицки је додао да је акција уклањања барикада у Јагњеници у потпуности у складу са мандатом те мисије и да је спроведена како би се обезбедило сигурно окружење и слобода кретања.