ДЕШАВА СЕ...

„Затворићу ја тебе кад-тад! Обећавам ти то!“, поручио је Зумбери Хашиму Тачију две недеље пре него што је убијен.


Претио Тачију хапшењем, па убијен на Брњаку

28. 11. 2011. 15:38

ROSU ZUMBERI

Припадник специјалне јединице РОСУ на Косову и Метохији, Енвер Зумбери, који је убијен код места Зупче у покушају РОСУ да заузме административне прелазе, јавно је говорио да ће ухапсити Хашима Тачија чим постане први човек косовске полиције.

„Затворићу ја тебе кад-тад! Обећавам ти то!“, поручио је Зумбери Хашиму Тачију две недеље пре него што је убијен.

Како је објавио дневни лист „Курир“, Зумбери је био решен да ухапси Тачија по постављању на функцију првог полицајаца косовске полиције, али га је престигла смрт од снајпера, за шта су одмах оптужени Срби, за којима је и издата потерница.

„Зумбери је недељама пре него што је под неразјашњеним околностима убијен на барикадама на северу Косова јавно говорио да Хашима Тачија треба ухапсити, да за то има прегршт доказа и да ће се то десити чим пређе на нову функцију. Требало је за неколико недеља да буде унапређен и имао би одрешене руке да спроведе у дело оно што је и намеравао“, рекао је „Куриров“ извор из Еулекса.

Међутим, 26. јула ове године, специјалац са косова рањен је приликом покушаја да се заузме административни прелаз Брњак, у месту Зупче. Како је пренела приштинска штампа, он је пребачен у болницу, где није ни оперисан због „тешког стања“ и преминуо је од задобијених повреда. Прва вест која се појавила била је да га је убио неки од колега, наводно случајно, у паници. Ту причу потврдио је и незванични балистички налаз НАТО за метак калибра 5,56 мм, који користе припадници јединица РОСУ. Ипак, за његову смрт експресно су оптужена шесторица Срба за којима је издата потерница, а међународна заједница прихватила оптужбе на рачун дежурних криваца – Срба.

Државни секретар за Косово и Метохију Звонимир Стевић оцењује да је чудно да су за смрт албанског полицајца експресно оптужени Срби. „Чињеница је да су многи потенцијални сведоци убијени и да су њихове породице уплашене. Албанска штампа пренела је велико замешетељство у вези с овим случајем, па је све могуће“, закључује Стевић.

Марко Јакшић, лидер Срба са севера Космета, потврђује да је Зумберија смрт стигла „од његових“. Метак који је извађен из тела настрадалог Зумберија заправо је „кинески метак“, који користе косовски полицајци, тврди Јакшић. 
„Кажу људи, кад се срео конвој јединица РОСУ и Срба, настала је пуцњава и у општој паници није се знало ко у ком правцу пуца, па су Зумберија случајно убили његови“, прича Јакшић.

*Премијерска кравата од 500 евра
Осим убијеног полицајца, међу реткима на Косову и Метохији који су се јавно супротставили премијеру јесу чланови опозиције. Фљорин Краснићи из покрета Самоопредељење каже да, ако се погледа Тачијев луксузан стил живота, лако је схватити да он не живи од месечне зараде, „него се бави и бизнисом и криминалним активностима“.

„Тачи долази на седнице косовске скупштине носећи ‘Хермесове’ кравате, које коштају од 300 до 500 евра. Само криминалац или бизнисмен милијардер може себи да приушти такве кравате“, истиче Краснићи и додаје да је уверен да Тачи спада у прву категорију и да „читав свет зна да је он обичан криминалац“. Штавише, он тврди да има доказа да је Тачи умешан у организовани криминал.

ИЗВОР: Вести