ДЕШАВА СЕ...

200 људи, 3.000 књига, „Жеким“, „Цер“, „Поета“ и чланови Удружења књижевника „Сјеверац“ из Подгорице на барикадама


УТИСЦИ СА БАРИКАДА

 

П. Поповић

Слава Богу стигох са Космета. Сада би ја као требало да будем уморан, а ја на Светој србској земљи тако напуним батерије да бих одмах могао назад!

27.11.2011. 

ВЕЧНА СРБИЈА

СРБИЈА СЕ ПРОБУДИЛА!

Гледам нова лица на барикадама, читам нове приче са барикада, гледам колоне аутобуса са натписима “НА КОСОВО БРАТЕ”  и то ми улива поверење, Србија се пробудила, народ српски схватио је да се Србија брани на северу Косова и Метохије, да колико год је западног недела на делу, Србија се неће одрећи Косова и Метохије, Србија је народ и то онај коме је Србија на првом месту. Србија је вечна док су јој деца верна…

С. Ж.

Стигох са барикада… Јесам се смрзла, и пишкило ми се и била сам гладна (добро то сам стално 😉 али сада нисам уморна, не боле ме ноге, не боли ме глава….Само имам неко чудно осећање туге што сам отишла одоздо и једва чекам да идем опет на Косово и Метохију. Тамо дефинитвно има Божије енергије… не умем да објасним то речима….
27.11.2011. 

Ф. Новаковић

Ово је најмасовнији полазак на Барикаде у једном дану до сада! Четири из Београда, један аутобус из Суботице, доста кола у приватној режији. Све веће фејсбук групе су објавиле вест о данашњем поласку испред Сава Центра. Ширимо вест даље! Нема одмора док су браћа угрожена.

Стан Гаспаровски:

Ево нас на путу у повратку са Косова и Метохије. Свих нас две стотине Срба је са великом захвалношћу било дочекано од локалних власти и народа у Косовској Митровици и после пригодне манифестације на мосту провело ноћ на барикадама. Хладна ноћ је била подношљивија уз гусларе из Црне Горе и читање стихова песника из Београда као и њихових локалних колега. Оригиналан је био и перформанс Удружења Поета који су направили барикаду од 1000 књига. Обишли смо барикаде у Рудару, Јагњеници, Зупчу, Брђанима и Дудином Кршу, месту последњег инцидента. Осим нашег присуства на барикадама, које се овде тумачи као једина права подршка српском народу на Косову и Метохији, од великог је значаја и хуманитарна промоћ коју је овом приликом поклонио Фонд Дијаспоре за Матицу Народним кухињама. Ово путовање, које смо сви ми доживели као велику инспирацију, нас је само још једном уверило да је наша акција СВИ НА БАРИКАДЕ тек почела. Нашој браћи на Косову и Метохији сазнање да у својој храброј борби за голи опстанак нису сасвим напуштени је од животног значаја.

27.11.2011.

Милка Вукмановић:
Грађани Србије и дијаспоре који су јутрос кренули из Београда пут Косова и Метохије око 20:30 су стигли на одредиште. Тренутно се налазе у К. Митровици, где их је дочекао председник општине К. Митровица и многобројни становници ове наше јужне покрајине.
Како је и предвиђено ноћ ће провести на барикадама.
26.11.2011.

ВЕЧНА СРБИЈА:

Данас је сунце овде на Космету, у Јагњеници, у Зупчу и у Косовској Митровици другачије сијало, некако је топлије и бистрије, некако је веселије, ваљда и оно дели радост са нашим Србима који су нас дочекали овде на барикадама, ваљда жели да својим сјајем покаже колико је и оно срећно што дођосмо да нашој браћи који нам повратише самопуздање и сазнање да се за слободу морамо борити, да је истина овде, и да живимо у лажном свету и лажним надама.
Александра, Београд, 26.11.2011.

Милка Вукмановић:
Подршка народу на Косову – вечерас је стигло 200 људи из уже Србије и главног града, са 4 аутобуса. Биће са нама вечерас, сутра обилазе барикаде у Зубином Потоку. За сваку похвалу. Хвала Богу!
26.11.2011.

ВЕЧНА СРБИЈА:

На Косову, на барикадама, на бранику Србије данас је братски народ из Бачке Паланке, дошли су да се испричамо, да нас подрже у нашој праведној и мирној борби за останак и опстанак на нашим вековним огњиштима, дошли су да нам помогну да нас не одвоје од мајке србије. Хвала братском народу Бачке Паланке, хвала свим Србима добре воље који нас подржавају, који са нама деле судбину овде на барикадама.
26.11.2011.

ВЕЧНА СРБИЈА

ПРОБУДИ СЕ!

Драги Брате/Сестро, Срби на Космету бране слободу свих нас. На барикадама слободе данас у момци, девојке, жене , деца, монаси… Ови људи више требају нама него ми њима. Они нам показују да Слобода још нију умрла, иако смо окупирани. Док Србија игра и пева Космет плаче. Покрени се и дођи у своје срце-на Косово и Метохију.
26.11.2011 Барикада на Јагњеници, Зубин Поток, Србија
Небојша Кузмановић.

БАРИКАДЕ НА СЕВЕРУ КОСОВА ОЈАЧАНЕ КЊИГАМА

27.11.2011./БЕТА/

barikade sa knjigama

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Барикаде на северу Косова у суботу су „ојачане“ књигама и подршком чланова Удружења књижевника „Сјеверац“ из Подгорице.

Целодневно дружење са житељима севера Косова завршено је вечерас на барикади на главном мосту у северној Косовској Митровици, где је рецитована поезија српских књижевника из Црне Горе у шатору, поред пећи на дрва.

На барикаде у северној Косовској Митровици вечерас су стигла и четири аутобуса из Београда у организацији удружења „Жеким“, „Цер“ и „Поета“ да подрже Србе на северу Косова.

Са њима је дошла и италијанска новинарка и писац Марија Лина Века, која је прва проговорила о трговини људским органима у свом роману „Вучје срце“.

Група од 200 људи је барикаду са северне стране моста ојачала постављањем 3.000 књига. Градска библиотека Косовске Митровице послаће књиге којима је ојачана барикада у енклаве широм Косова и Метохије.

barikade  popovic zekim