ДЕШАВА СЕ...

Тренутно се на барикадама брани држава Србија. Тек када су Срби поставили барикаде и показали одлучан и јасан став да не желе лажну шиптарску државу, почели су да их уважавају као преговараче и нуде разне опције, јер отпор нису могли да сломе и добију оно што желе – рекао је јеромонах Евтимије…,


СНВ „Срби на окуп“: Барикадама се брани Србија!

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 22. новембар 2011. НСПМ
Свесрпско национално веће „Срби на окуп“ одржало је 22. новембра 2011, у просторијама прес-центра УНС-а у Кнез Михаиловој улици у Београду, конференцију за новинаре под називом „Барикадама се брани Србија“. На конференцији су учествовали Милан Јездић (повереник за Лепосавић), јеромонах Евтимије (игуман манастира Свети Сава, Жеровница, „Епархија рашко-призренска косовско-метохијска у егзилу“), Саша Касаловић (повереник за Зубин Поток), Драгана Кузмановић (новинар из Београда) и гђа Косара Гавриловић(члан већа). Конференција је сазвана с циљем да се јавност у централној Србији и шире подстакне на активније и конкретније пружање подршке праведној борби српског народа на КиМ, под чиме се подразумева конкретни одлазак и останак на барикадама, у складу са својим могућностима.Милан Јездић је на почетку прочитао апел „Барикадама се брани Србија“, у коме, између осталог, пише: „Барикаде на северу Косова и Метохије су прва и последња линија наше људске, националне и државне одбране“. Јездић је потом рекао да су споразуми Београда и Приштине за Свесрпско национално веће „Срби на окуп“ неважећи и необавезујући, јер представљају не само кршење Устава Републике Србије, већ и чин велеиздаје, што су у свом саопштењу са једне од последњих седница изнели и представници заједнице општина са севера КиМ.

Јеромонах Евтимије је истакао да је после многих српских пораза и понижења на националном плану, народ на северу Косова коначно реаговао на најновију агресију из Приштине, самоорганизовао се и брзом и одлучном акцијом у последњем моменту спречио инсталирање тзв. границе према централној Србији. Реакција међународног фактора и отворено стављање на страну шиптарских сецесиониста, додао је јеромонах Евтимије, само је потврдила оно што је многима било јасно и знатно раније, да је Косово и Метохија под окупацијом.

Према његовим речима, нико не очекује да Срби поразе Запад и НАТО, али се очекује да Срби не учествују у њиховом безакоњу, да не прихватају отцепљење Косова и не одустају од борбе за ослобођење своје окупиране територије.

– Тренутно се на барикадама брани држава Србија. Тек када су Срби поставили барикаде и показали одлучан и јасан став да не желе лажну шиптарску државу, почели су да их уважавају као преговараче и нуде разне опције, јер отпор нису могли да сломе и добију оно што желе – рекао је јеромонах Евтимије, правећи паралелу између актуелне српске власти коју нико не види као озбиљног преговарача и голоруког српског народа са севера КиМ који је блокирао највећу светску војну силу.

– Не сме се правити компромис са безакоњем које се зове издаја. Морамо заузети јединствен и непоколебљив став да је Косово неотуђиво од Србије и да се не одричемо ни једне једине стопе своје отаџбине. Окупацију можемо прихватити и то није грех, али издају и капитулацију никако – нагласио је јеромонах Евтимије.

Саша Касаловић је рекао да је избором Горана Богдановића за министра за КиМ започео суноврат нашег народа у том делу Србије. Богдановић је, подсетио је Касаловић, укинуо косовски новчани додатак запосленим Србима. Актуелна српска власт је, иначе, „испод жита“ подржала излазак Срба јужно од Ибра на тзв. косовске изборе, уз помоћ Кфора и Еулекса протерала је бившег епископа Артемија и изместила ван КиМ канцеларије за вађење личних докумената. Влада Србије, додао је Касаловић, отпочела је разговоре и преговоре са Приштином под менторством оних који не желе добро ни српском народу, ни српској држави. Оно што је договорено и потписано са Приштином, може се схватити као чин велеиздаје државних и народних интереса. Касаловић је указао и на то да постојећа власт није пописала становнике на КиМ, као и да највероватније неће расписати изборе на КиМ како би својим западним финансијерима и менторима потврдила да је урадила све како би се КиМ издвојио из уставноправног поретка Србије.

Касаловић је поручио свим српским политичким странкама, које у својим кампањама помињу проблем Срба са КиМ као један од најважнијих за Србију данас, да ће својим евентуалним изласком на изборе у којима неће бити Срба са КиМ дати подршку политици Владе Србије и да ће на тај начин посредно признати независност Косова. На крају свог излагања, Касаловић је позвао преговарачки тим Србије да моментално прекине преговоре са Приштином, јер је то у супротности са опстанком Срба на КиМ.

Драгана Кузмановић је указала на чињеницу да и Устав Републике Србије и Резолуција 1244 третирају КиМ као саставни део Србије. Кузмановићева је затим прочитала писмо познате италијанске новинарке Марије Веке, са врло јасним питањем постављеним Влади Србије и међународној јавности.

„Зашто се председник Тадић и шеф УНМИК-а за Косово, позивају на Резолуцију 1244 и траже од Срба са Косова и Метохије да омогуће слободу кретања међународним снагама, а не позивају се такође на Резолуцију 1244 и не траже да се на Косово и Метохију врати 1.000 српских војника и полицајаца чији би задатак, такође предвиђен истом резолуцијом, био, да омогуће повратак избеглица, уклањање мина, чување српских светиња на Косову и Метохији, а између осталог је предвиђено и њихово присуство на административним прелазима.

Значи, председник Тадић брани војнике и официре КФОР-а, УНМИК-а и ЕУЛЕКС-а, залажући се за њихову слободу кретања, али се не залаже и не брани свој сопствени народ. То није нормално. За мене, као странкињу и пажљивог посматрача, то ми изгледа веома чудно, а нарочито сада када су Срби на Косову и Метохији изложени свакој врсти напада, када их готово свакодневно убијају и када им је потребна солидарност са Србијом чији су они интегрални део.

Сву моју солидарност, моје ангажовање, мој свеукупни рад, посвећујем праву на живот и достојанство српског народа на Косову и Метохији“, пише у писму Марије Веке, која је писала о трговини људским органима несталих Срба и више од тридесет пута посетила КиМ.

На самом крају, гђа Косара Гавриловић прочитала је свој текст у коме је описала како је посетила барикаде у Зупчу.

(НСПМ)