ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ

Председник Русије Дмитриј Медведев запретио је размештањем ракета у енклави Калињинград, која се налази између Литваније и Пољске, ако САД наставе да спроводе план за размештање антиракетног штита у Европи…


НАТО разочаран претњом Русије, САД понављају да не прете

четвртак, 24 новембар 2011 08:24 Политика

sineva_360_360.jpg

НАТО је „разочаран” претњом Русије о размештању ракета у Калињинграду, док су САД поновиле да план за размештање ракетног штита у Европи није усмерен ка Москви, уз заједничку оцену о важности сарадње с Русијом.

Председник Русије Дмитриј Медведев запретио је размештањем ракета у енклави Калињинград, која се налази између Литваније и Пољске, ако САД наставе да спроводе план за размештање антиракетног штита у Европи.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен је изјавио да је „врло разочаран” претњом Русије о размештању ракета близу савезничких земаља и оценио да би то било „призивање прошлости и у нескладу са стратешким односима, о чијем грађењу су се договорили НАТО и Русија”.

„Сарадња, а не сукобљавање, представља пут напред”, навео је Расмусен у писаној изјави.

Портпарол Беле куће Томи Витор навео је да ће САД наставити да траже сарадњу са Русијом, али да се план за распоређивање ракета у Европи „добро развија и да нема основа за претње да се повуче”.

„Мислим да вреди поновити да одбрамбени ракетни систем у Европи на којем последњих неколико година вредно радимо с нашим савезницима и Русијом није усмерен ка Русији, већ је замишљен да неутралише ракетне претње усмерене из Ирана ка Европи и нашим савезницима”, рекао је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Русија је до сада у више наврата претила размештањем ракета у области Калињинграда. Москва тражи да буде укључена у амерички антиракетни систем у Европи или да добије гаранције да ракете неће бити усмерене на руске одбрамбене системе, укључујући и приступ инсталацијама НАТО-а како би се то потврдило.

Медведев је такође изнео могућност да Москва изађе из новог споразума о разоружању који је постигнут са САД, и обустави остале разговоре о контроли наоружања ако САД наставе спровођење планова о размештању антиракетног штита у Европи.

Медведев је поновио и предлог о подели европског континента на више зона војне одговорности, што је НАТО одбацио 2010. године.

Румунија, Турска, Пољска и Шпанија озваничиле су учешће у америчком систему антиракетног штита.