Балкан

Туђман спријечио евакуацију дјеце из Вуковара


Туђман спријечио евакуацију дјеце из Вуковара ПДФ Штампа
уторак, 22 новембар 2011 10:26 Српске Новине
tudjman_2.jpg
Фрањо Туђман одбио је 1991. апеле команданта хрватских снага у Вуковару Миле Дедаковића Јастреба да омогући евакуацију цивилних становника, укључујући и велики број дјеце.Снимак њиховог телефонског разговора објављена је синоћ у централном Дневнику ХРТ-а. Дедаковић је снимао све разговоре с Туђманом.

„Ја бих вас подсјетио, тамо је 2000 дјеце, што ћемо с том дјецом?“, питао је Јастреб Туђмана, а предсједник му је одговорио сљедеће:

„‘Ајде ви радите своје. Идем ја видит’ што је. Не долази у обзир никакво извлачење“, поручио је Туђман.

Још је бизарнији дио разговора у којему Туђман тражи од Дедаковића да му то што је од њега тражио, службено пошаље факсом!

„Е, код мене не ради факс, господине предсједниче“, одговорио му је Дедаковић.

Данас се огласио и Мирослав Туђман, који тврди да се разговор између његовог оца и Дедаковића не односи на евакуацију дјеце из Вуковара, него на покушај пробоја преко Маринаца, за којега је државни и војни врх тада сматрао да нема никакве шансе.

У ХРТ-овом прилогу објављен је и говор Синише Главашевића, у којему директно оптужује хрватски политички врх за догађаје у Вуковару. „Господо саборници, дане сте проводили у укусним домовима и исто таквим уредима, а Вуковарцима сте додијелили влажне и тамне подруме. За ваше ноћи одабрали сте топле и меке покриваче, њима сте препустили мокре и смрдљиве деке. Зар заиста мислите да су за то сви ови људи дали свој глас? Зашто сте наше бебе и нашу дјецу осудили на краставост“, питао је Главашевић.

Мирослав Туђман реаговао је данас и на овај Главашевићев говор, рекавши да је заправо настао у оперативној акцији КОС-а „Опера“. Другим ријечима, двадесет година од смрти новинара Хрватског радија, Миро Туђман одједном открива хрватској јавности да је Главашевић био заведен од једне акције КОС-а! Индеx је покушао да ступи у контакт с Туђманом да појасни детаље ове тезе, али он се није јављао на мобител. (index.hr; Фото: jutarnji.hr)