Балкан

Мирко Норац у петак на слободи


Мирко Норац у петак на слободи ПДФ Штампа
уторак, 22 новембар 2011 13:07 Српске новине
mirko-norac.jpg
Загреб – Бивши хрватски генерал Мирко Норац, који је осуђен на 15 година затвора због ратног злочина на српским цивилима у Госпићу и Медачком џепу, у петак би требало да изађе на слободу.Норац би требало да буде пуштен после 10 година робије, односно две трећине одслужене казне.

Одлуку о пуштању на условну слободу донела је средином септембра донела Комисија за условмо отпуштање и поред протеста више невладиних организација јер се Норац као ратни злочинац није покајао.

Боравећи у затворима с блажим режимом и користећи редовне изласке за викенд и годишње одморе, Норац се оженио и добио двоје деце, а успут је и дипломирао.

Норац је у затвору од марта 2001.

За ратне злочине планирања и спровођење ликвидација више десетина српских цивила на госпићком подручју 1991. осуђен је на 12 година, затвора. За злочине у Медачком џепу код Госпића 1993. године по командној одговорности осуђен је прво на седам, а правоснажно, одлуком Врховног суда, на шест година.

Кад су обе пресуде постала правоснажне Врховни суд одредио му је јединствену казну од 15 година.

Хрватски председник Иво Јосиповић у септембру 2010. одузео је Норцу чин генерала, као и још двојици генерала Бранимиру Главашу и Владимиру Загорцу, који су такође правоснажно осуђени.

У петак би на условну слободу требало да изађу и Хрвоје Петрач, који је осуђен за отмицу и изнуђивање, и Леон Сулић, који је одговарао за привредни криминал.

Петрач је служио казну од седам и по година затвора због отмице сина Владимира Загорца и изнуђивања предузетника Мирослава Маткуна.

Норац, Петрач и Сулић остатак казне уз одређене услове и ограничења служиће на слободи. (Танјуг)