ДЕШАВА СЕ...

Дачић: Србија може да опстане без ЕУ


Дачић: Србија може да опстане без ЕУ ПДФ Штампа
уторак, 22 новембар 2011 10:14 Српске Новине
dacic_8.jpg
Требиње – Заменик премијера и министар полиције Ивица Дачић изјавио је јуче у Требињу да Србија не треба да прихвати услове којима се тражи се одрекне Косова да би добила чланство у Европској унији.Дачић је навео да многе земље ЕУ постављају услове да Србија призна независност Косова, али да то не треба никада учинити, те да су такви услови који се намећу једној земљи ‘непринципијелни и лицемерни’, пренели су медији Републике Српске.

„Ако је цена да се Србија одрекне Косова да би добила чланство у Унији, онда то не треба никада прихватити, јер постоје национални и државни интереси, а Србија може да опстане без ЕУ”, рекао је Дачић и истакао да Србија не може да затвара очи пред нападом на српски народ.

Говорећи о ситуацији на Косову, он је нагласио да Србија треба да буде јака и велика, али по јачини речи која треба да се поштује и чује.

„Србија не треба да живи у својим митовима и о питању Косова, већ треба да имамо рационалан приступ који ће заштитити наш народ који тамо живи. Не можемо да очекујемо да ће наш национални интерес бити задовољен тиме што ће цело Косово бити део Србије”, рекао је Дачић, напомињући да то није реално, јер је историја довела до тога да на Косову сада живи мали број Срба.

Он је поручио да напад на Србе на Косову и Метохији представља напад на Србију и да она мора да одговори, јер „ако неће Влада, хоће народ”.

Према његовим речима, само договором и мирним путем може да буде решено оно што је вековима био проблем између Срба и Албанаца.

„Интерес Србије је да влада мир, да се никада више не гине у рату и да не наносимо зло једни другима на Балкану”, поручио је Дачић.

Министар унутрашњих послова Србије борави у Требињу поводом обележавања крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске – Светог Архангела Михаила.

Он је том приликом истакао и да Србија и Република Српска имају интерес да сарађују и да се повезују, не само политички, већ инфраструктурно, на економском, културном, спортском и сваком другом плану.

„Морамо да радимо на програму националног окупљања који неће сметати ниједном другом народу”, истакао је Дачић, пренели су медији у Српској. (Танјуг)