ДЕШАВА СЕ...

СРБИ СА КОСМЕТА ПОРУЧУЈУ: ХОЋЕМО ПАСОШ, НЕ ПУТ У СИБИР!


 Хоћемо пасош, а не пут у Сибир

18. 11. 2011.

*Од Москве очекују заштиту: Срби са Космета масовно затражили руско држављанство

Изјава Дмитрија Рогозина, представника Русије у НАТО-у, „да би долазак Срба са Косова и Метохије на простор источно од Урала био право благо за Русију, која се суочава са демографским проблемима“, изненадио је, али није разочарао чланове Удружења Слободна Србија који су амбасади Русије у Београду предали петицију са захтевом да, поред српског, добију и држављанство Руске Федерације.

MITING ZA PASOS

Подсетимо, прошле недеље амбасади те земље у Београду предата је молба с потписима 21.733 Срба који желе пријем у руско држављанство.
– Изгледа да нас Рогозин није најбоље разумео – нисмо ми тражили руско држављанство да бисмо отишли у Русију, већ да бисмо остали овде, а Русија нас штитила. Немамо намеру било куда да идемо, овде су наша земља и наши корени, овде ћемо и остати, а од Русије очекујемо заштиту. Уосталом, ово је изјава једног руског функционера, а видећемо шта је званични став Русије кад нашу петицију размотри и руска Дума – каже Златибор Ђорђевић, један од покретача иницијативе да Срби са Косова и Метохије добију и руско држављанство.

*Американци и Немци класични окупатори
– На Космету се сада буквално води битка прса у прса, мада је „север“ годинама био под контролом Француза и Белгијанаца, сада су се појавили Американци и Немци и тако су почеле наше невоље. Са Французима и Белгијанцима нисмо имали озбиљнијих проблема јер су се понашали коректно и нису излазили из оквира мандата који су Кфору, Резолуцијом 1244, дале Уједињене нације. Ово што сада раде Немци и Американци личи на класичну окупацију, дошли су овде као мироњаци, а пуцају на голоруки народ, на жене и децу – каже Златибор Ђорђевић.
У удружењу Слободна Србија додају да су Русима захвални и за понуду да оду у Русију јер је и то неки вид подршке и знак да, у случају најгорег могућег сценарија, не би остали „на улици“ и без игде ичега.

– Нама је и Милан Николић недавно нудио да се преселимо у Источну Србију, могли смо и раније, као и много наше браће с Косова и Метохије, да одемо у централну Србију, у Краљево, Крагујевац или Београд, али ми смо чврсто одлучили да останемо овде, хвала свима који нам, добронамерно или злонамерно, нуде пресељење – истиче Ђорђевић и наглашава да ће се Срби са севера Космета бранити – до краја.

Ипак, мали број Срба на северу Космета сматра да су их Руси поново разочарали и да од њих не треба очекивати неки значајнију помоћ.

– Да су хтели да помогну, могли су то још оног тренутка када су овамо, као претходница Кфора, стигли из Босне, а потом су се тихо повукли са Косова и Метохије. Додуше, тада је у Русији била друга власт и били су слаби. Иако је Путин више наклоњен Србији и Србима, а Русија је никад јача, ипак сумњам да је и он спреман да се, зарад 70.000 Срба са Косова, замера са целом Европом. Зато нисам ни потписао петицију за тражење руског држављанства. – каже Драган Виријевић, професор из Лепосавића.

И Драган Милосављевић, студент из Зубиног Потока. каже да га је по мало разочарала изјава Дмитрија Рогозина.

– Какав Урал, какав Сибир, ако треба да одемо, отићи ћемо овде „преко брда“ у Србију. Још ми није јасно: да ли је ово стварни однос Русије према нама или нас Рогозин није најбоље разумео. Мислим да и они, преко нас, хоће да реше неке своје проблеме – закључио је Милосављевић.

*Белгијанци били најбољи
Срби на северу Космета тврде да су „најбољу сарадњу“ имали са белгијским контингентом Кфора који је покривао све од Рудара до Лепосавића.
– Замерали су им да су млаки и присни са локалним становништвом, а када су нам посудили велику дизалицу за изградњу цркве у Лепосавићу, морали су да оду. Отерали су их они на нас сада насрћу оружјем и силно ратном машинеријом – додаје Златибор Ђорђевић.

*Богдановић дели лекције о патриотизму
Министар за Косово и Метохију у Влади Србије Горан Богдановић оценио је да су штетни захтеви појединих косовских Срба да добију држављанство Русије и да се то „коси са патриотизмом“. Богдановић је рекао да су ти захтеви штетни за интересе Срба на Косову.
– То није начин да се бране наши интереси на Косову, то се политизује и то је опасно, и то нама који живимо на Косову наноси штету – рекао је Богдановић и додао да је „симптоматично да су захтев потписали и људи који не живе на Косову“.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/180400/Hocemo-pasos-a-ne-put-u-Sibir