ДЕШАВА СЕ...

ЕВРОАЗИЈСКА УНИЈА: Назарбајев, Медведев и Лукашенко потписали Декларацију о оснивању уније


Основана Евроазијска унија

18. 11. 2011. 22:46

Декларацију о стварању Евроазијске економске уније данас су потписали Русија, Казахстан и Белорусија. Овај јединствен економски простор треба да ступи на снагу 2012. године, заједно са формирањем Евроазијске економске комисије.
EVROAZIJSKA UNIJA
*Назарбајев, Медведев и Лукашенко потписали Декларацију о оснивању уније

Председници Русије, Казахстана и Белорусије Дмитриј Медведев, Нурсултан Назарбајев и Александар Лукашенко потписали су у Кремљу Декларацију о будућој економској интеграцији и усагласили даље кораке ка стварању евроазијске економске уније.

Медведев је рекао да Декларација предвиђа стварање извршних комисија за надгледање чвршћих економских интеграција три државе и циљеве стварања пуне „евроазијске економске уније“ у будућности.

„Свака земља која донесе одлуку да се прикључи Царинској унији или јединственом економском простору, а у будућности Евроазијској унији, треба да тај избор направи свесно, да касније нико не каже да су их натерали под утицајем некаквих економских аргумената“ истакао је Медведев.

Три земље већ имају Царинску унију, али формирање Евроазијске уније, која би имала властито извршно тело и надгледала јединствен економски простор, био би огроман корак напред. Јединствен економски простор треба да ступи на снагу 2012. године, заједно са формирањем Евроазијске економске комисије.

У Државној думи Русије у среду је одржан округли сто о новој интеграционој структури Европазијске уније (ЕАУ) која би, како је рекао председник думе Борис Гризлов, у перспективи могла да се прошири и ван оквира постсовјетског простора.

Пројекат ЕАУ предвиђа изградњу савеза независних држава с јединственим политичким, економским, војним, царинским и културним простором.

Почетком октобра ове године, у чланку у листу „Известија“ руски премијер Владимир Путин написао је да ће основа за формирање ЕАУ бити у перспективи Царински савез и јединствени економски простор Русије, Белорусије и Казахстана. Путин је у тексту истакао да ЕАУ неће бити замена за Заједницу независних држава, већ ефикасна „спона између Европе и Азијско-пацифичког региона у тесној координацији економске и монетарне политике“.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/180672/Osnovana-Evroazijska-unija

1 reply »