ДЕШАВА СЕ...

У ОЗРАЧЕНЕ КАСАРНЕ ВЕЋ ТРИ ГОДИНЕ ШАЉУ СРПСКЕ ОФИЦИРЕ, НАРОД У ОКОЛИНИ УМИРЕ ОД РАКА, ЗАМЕНИК МИНИСТРА ОДБРАНЕ НЕМА ПОЈМА О ТОМЕ…


 У ОЗРАЧЕНЕ КАСАРНЕ ТРПАЈУ СРПСКЕ ОФИЦИРЕ !

08. 11. 2011.

radioaktivnost

У касарну у Хаџићима, коју је током протеклог рата у неколико наврата НАТО засуо осиромашеним уранијумом, на обуку и боравак долазе углавном српски официри и војници, припадници Оружаних снага БиХ, пише „Фокус“.
„Драстичан примјер небриге нашег војног вођства јесте боравак и обука у војном објекту код Хаџића, који је бомбардован осиромашеним уранијумом. Средства са те локације требало је да буду измештена у Бањалуку. Наши војници и старешине се већ три године упућују на боравак и обуку на тој ризичној неперспективној локацији. Изговор је да то није толико штетно за здравље. Колико је штетно најбоље знају наше избеглице из Хаџића, које једно по једно одлазе са овог света, углавном због карцинома“, упозорава група војника и старешина Оружаних снага БиХ, у писму упућеном бањалучком дневнику.
У писму се наводи да су управо на овом случају официри из Српске могли да искажу генералску одлучност српских старешина и да јасно кажу да припадници Оружаних снага БиХ, који долазе из Српске, неће више боравити на опасној локацији.
„Они су, међутим, ишли логиком `не таласај`, јер би тако довели у питање свој лагодан живот. Све то време наши људи проводили су месеце у опасним условима. У свим војскама света, недопустиво је да се људство у миру излаже здравственом ризику, макар он био и минималан“, истичу у писму војници и старешине.
Ове наводе поткрепљују и ранија истраживања будући да су медији утврдили да је више од 300 људи из Хаџића и Хан Пијеска у највећем проценту од рака умрло од краја рата до данас, што многи доктори доводе у везу са утицајем радиоактивног и токсичног зрачења осиромашеног уранијума, којег су НАТО снаге користиле у бомбардовању положаја ВРС-а 1995. године.
Живко Марјанац, заменик министра одбране БиХ, рекао је да први пут чује за ову врсту проблема. Према његовим речима, уколико било ко, па и анонимна група војника и старешина, сматра да негде постоји радијација може једноставно да затражи од надлежних да се испита постоји ли на том месту заиста опасност по здравље.
Марјанац је додао да у објектима Оружаних снага БиХ неретко бораве и војници ЕУФОР-а, као и старешине, па би можда свима одговарало да се такви наводи испитају.

ИЗВОР: СРНА

2 replies »

  1. PONOVO, JOVAN ILIC = IPAK NISAM 100%-tno SIGURAN DA HADJICI PRE NISU BOMBARDOVANI-GADJANI OSIRMASENIM URANIJOM, NEGO I NIKAKAKO NACELNIKU OPSTINE NE MOGU DA POSALJEM IDEJNI PREDLOG ZA GAJENJE ,,EKO,, VOCA ARONIJE-SIBIR. BOROVNICE, KOJU SU NAMA RUSI PREPORUCILI DA JE ONA DOBAR ,,RADIAKTIVNI UPIJAC,, , KAO I IDEJU ZA I OKO CICSENJA TLA I BILJA SA OBICNOM SODOM BIKARBONOM + SA NEMETALOM ZEOLITOM.

    Свиђа ми се

  2. NISU GADJANI OSIRMASENIM URANIJOM MUSLIMANSKI HADJICI, NEGO SRPSKA OPSTINA HAN PIJESAK U REUBLICI SRPSKOJ, PA MOLIM VASU REDACIJU PO OVOJ VESTI ISTO ISPRAVI !

    SVAKO DOBRO !

    (https://facebookreporter.wordpress.com/2011/11/18/%D1%83-%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D1%9B-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5-%D1%88%D0%B0%D1%99%D1%83/)

    Свиђа ми се